Ελληνική ΑΟΖ και Συμφωνία Σκοπιανού

14/6/18 | 2 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,094 εμφανίσεις

Ν. Λυγερός

Για όσους δεν πιστεύουν ακόμα στην αξία της ελληνικής ΑΟΖ, η Συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί ν’ αποτελέσει σημείο έναρξης για την αφύπνισή τους. Όλοι βέβαια ξέρουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα ενώ η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου μετά την Ιταλία. Στη Συμφωνία για το Σκοπιανό στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας υπάρχει το Άρθρο 13.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι περίκλειστο κράτος, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που θα έχουν και πρακτική εφαρμογή αλλά θα εφαρμόζονται και όταν θα συνομολογούνται συμφωνίες που αναφέρονται στο Άρθρο 18 της παρούσας Συμφωνίας. [σ. 14/20]

Επειδή τα Σκόπια περιγράφονται ως ένα “περίκλειστο κράτος”, η Συμφωνία θέλει να ενεργοποιήσει τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα προσφέρει στα Σκόπια μια πρόσβαση στο Αιγαίο, τόσο απλά. Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι μια χώρα που έχει ένα 25% πληθυσμό αλβανικής καταγωγής δεν περιορίζεται στην Αλβανία για πρόσβαση στην Αδριατική αλλά προσπαθεί να έχει ένα άνοιγμα μέσω της Ελλάδας. Αυτό κι αν είναι μια οικονομική αξιοποίηση της ΑΟΖ μας. Πάντως μόνο στο κείμενο της Συμφωνίας υπάρχει τέτοια αναφορά ποτέ πριν δεν υπήρξε αναφορά για αυτό το θέμα. Μάλλον θεωρούσαν οι διαπραγματευτές ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό να το μάθει ο ελληνικός λαός.

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

( 2 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Βρε τι ανακαλυψε το καμαρι μας με το ”μπολικο” μυαλο κ. Νικος Λυγερος. Που να την εντοπισουν -εκτος αν την επεδιωξαν- οι διαπραγματευτες και την δεχθηκαν και δυστυχως χωρις ανταλλαγματα της προκοπης.
  Αληθεια αυτον -τον κ. Λυγερο- γιατι δεν τον περιελαβε στην διαπραγματευτικη ομαδα ο κ. Κοτζιας , που προχθες ”επιτιμιοποιηθηκε” σε Πανεπιστημιο της Μοσχας ;;;. Μηπως γιατι θα του ακυρωνε εξαρχης την ασυμφορη Ελληνοσκοπιανη Συμφωνια;;;.
  Τι αλλο θα μαθουμε και θα δουν τα ματια μας.

 2. 2
  Ξενοφών Βουρλιώτης says:

  Μα τι λέτε; Ε, τους ΑΘΛΙΟΥΣ! Αίσχος, από το πρώτο κείμενο κιόλας; Κι αυτοί τι δώσανε για τούτο το τεράστιο δώρο;

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας