Απρίλιος 24, 2024. Ελλάδα.

Στη γραπτή δήλωση που έκανε ο Λευκός Οίκος για την επέτειο των γεγονότων της 24ης Απριλίου 1915, τα γεγονότα επαναπροσδιορίστηκαν ως «γενοκτονία». Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις που χρησιμοποιήθηκαν, λέγοντας ότι «αυτές οι δηλώσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Στη δήλωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας τον ορισμό του «Meds Yeghern», που σημαίνει «Μεγάλη Καταστροφή» στα Αρμενικά, χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις: «Τιμούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern – τη Γενοκτονία των Αρμενίων – και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».

Στη δήλωση, η οποία χρησιμοποιούσε πολύ παρόμοιες εκφράσεις με τη δήλωση που δημοσίευσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τα προηγούμενα χρόνια, η  İstanbul αναφερόταν ως Κωνσταντινούπολη.

«Η εκστρατεία σκληρότητας ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδήγησαν στο θάνατο – αφήνοντας οικογένειες για πάντα διαλυμένες και γενιές για πάντα άλλαξαν.

Καθώς θρηνούμε αυτήν την τραγωδία, τιμούμε επίσης την ανθεκτικότητα του αρμενικού λαού. Αφού πέρασαν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία, οι επιζώντες άρχισαν να σφυρηλατούν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο μας. Με θάρρος και αφοσίωση, έχτισαν ξανά τη ζωή τους. Διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν τον ιστό των εθνών σε όλο τον κόσμο—συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Και είπαν τις ιστορίες τους για να διασφαλίσουν ότι οι μαζικές φρικαλεότητες που ξεκίνησαν αυτήν την ημέρα πριν από 109 χρόνια δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Αυτός παραμένει ο επίσημος όρκος μας».

«Σήμερα —και κάθε μέρα— οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκφράζονται ανοιχτά κατά της μισαλλοδοξίας. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το μίσος και τη φρίκη με ελπίδα και θεραπεία. Και, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σε όλους εκείνους που αναζητούν ένα μέλλον όπου όλοι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

The Hellenic Information Team