Η ΣΠΙΘΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Για λόγους που δεν είναι ανεξήγητοι στο τοπίο των ΜΜΕ της Ελλάδας η είδηση της αναταραχής που έχει προκληθεί στο Πανεπιστήμιο Columbia με καταλήψεις σχολών και εγκατάσταση σκηνών στους χώρους του, δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Τουλάχιστον εγω δεν είδα καμιά αναφορά.
Τι ζητούν; Στρέφονται κατά της γενοκτονίας που πραγματοποιεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Ίσως δεν γνωρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ πως στα μέσα της δεκαετίας της ’60 ήταν οι Αμρικανοί φοιτητές που διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Τζόνσον να αρχίσει την διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων. Η υπερδύναμη υπέστη μια ήττα ιστορικών διαστάσεων που, ακόμη, και σήμερα είναι καταγεγραμμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο του βαθέως αμερικανικού κράτους.
Ήταν, επίσης, οι Αμερικανοί φοιτητές που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις οι οποίες “εξήχθησαν” και στην Ευρώπη και οδήγησαν στον Μάη του 68. Μια σημαδιακή ημερομηνία στην πολιτική και κοινωνική πορεία της Ευρώπης.
Παρόλο που οι αρχές στις ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν τις γνωστές και απο την εποχή του Μακάρθυ τακτικές για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που, μόλις, αρχίζει, τα προμηνύματα δείχνουν πως δεν θα καταστείλουν εύκολα την εξέγερση.
Να δούμε αν περάσει και στην Ευρώπη.
Η Γάζα θα είναι η αρχή και η αφορμή για μια νέα εξέγερση κατα των ολοκληρωτικών αντιλήψεων και καταπιεστικών μεθόδων καθεστώτων και δεξιάς και αριστεράς στη Δύση.
Οι κοινωνίες θέλουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια και να ανασάνουν απο την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχεουν δημιουργήσει οι κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις.
Φτάνει, ως εδώ.
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στις ΗΠΑ οι γνωστοί μπαχαλάκηδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εξεγερτική διάθεση της κοινωνίας.
Είναι τα γνωστά πρακτοράκια του συστήματος, το μακρύ χέρι της σκοτεινής εξουσίας.
Δυστυχώς δεν αποκλείεται να τα καταφέρουν.
Στη φωτογραφία γνωστό σύνθημα κατά του Τζόνσον απο την εξέγερση των αμερικανών φοιτητών στα μέσα του ’60.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην 10ετία του 1960 δημιουργήθηκε και υπήρχε παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης ,με πορείες Ειρήνης -είχαμε και στην Ελλάδα με το αργότερα θύμα βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη-αλλά τώρα -εξήντα χρόνια -μετά με επιτιθέμενη την Ρωσία στην Ουκρανία -περισσότερο από δύο χρόνια- και το Ισραήλ στην Γάζα -περισσότερο από έξη μήνες-οι ειρηνόφιλοι των ΗΠΑ δεν θα ”εμπνεύσουν” τους Ευρωπαίους για νέο 1968 .
    Να σημειώσουμε και ότι μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989 όλες οι δραστηριότητες του Κινήματος Ειρήνης θα ”καπελωθούν” από τους βαπτισμένους ως Ακροδεξιούς πολίτες, και αυτό να… δεν θα είναι καλό .
    Στην προεκλογική Αμερική (ΗΠΑ) μέχρι τέλους Οκτωβρίου θα νεκραναστηθούν πολλά Κινήματα.
    Μόνο η ακρίβεια των βασικών προϊόντων διατροφής και η παράλληλη ακρίβεια των προϊόντων πρώτης ανάγκης των νέων (κινητά τηλέφωνα, φέϊσμπουκ ,ίνσταγκγραμ κλπ) μπορεί ”να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους” .

  2. «Οι κοινωνίες θέλουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια και να ανασάνουν απο την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις.»
    Τό δείχνουν καί μέ τόν τρόπο ζωῆς τους, παγκόσμιο ἐνδιαφέρον γιά τουρισμό, γνωριμία μέ ἄλλους πολιτισμούς, εὐζωΐα, γνώση, δημιουργία.

    • δεν είμαι σίγουρος για αυτό.
      Οι δυτικές κοινωνίες, κυρίως η ελληνική, είναι πλέον καταναλωτικές πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι η καταναλωτική των ευχέρεια εξαρτάται απευθείας από τον βαθμό τον οποίο είναι σε θέση να ελέγξουν την παραγωγή-προσφορά αγαθών από τις τρίτες χώρες ώστε η προμήθειά των να επιτρέπει αυτή την ευχέρεια.
      Θεωρώ ότι πολλοί φοιτητές δεν έχουν συνειδητοποιήσει αρκετά τί ακριβώς ζητάνε από τις κυβερνήσεις των.

      • ῾Υπάρχει και αὐτό. Ἔχει ἀρνητικά ὁ ὑπερκαταναλωτισμός, καί γιά τόν πλανήτη καί γιά τόν ἄνθρωπο καί ἀπό τά μεγάλα οἰκονομικά συμφέροντα, ὅμως μέ τίς ἐφευρέσεις τῆς καταναλωτικῆς ἀγορᾶς, ὅλοι μποροῦν νά ἔχουν πρόσβαση σέ οἰκονομικά ἀγαθά πού βοηθοῦν στήν καθημερινότητα καί τίς συνθῆκες ἐργασίας. Ἕνας λόγος γιά ἀστυφιλία. Ὅμως, ἄν κρίνουμε ἀπό τήν χώρα μας, συμβαίνουν καί πολλά πολιτιστικά δρώμενα μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον ἀπό πιό ὥριμο κοινό, θέατρα, μουσεῖα σέ ὅλη τή χώρα, ἐκθέσεις, βιβλία, σεμινάρια, διαλέξεις. Βοηθᾶ ἡ συνεχής ἐνημέρωση ἀπό τό διαδίκτυο. Πιστεύω ὅτι ἐπέρχεται κάποια στιγμή κορεσμός στήν ὑπερκατανάλωση καί ἀναζήτηση πιό οὐσιαστικῆς ζωῆς καί σέ αὐτό εἶναι ἀπαραίτητη ἡ παιδεία.

        • δεν θεωρώ ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι σε οικονομικά αγαθά αφού κάποιος πρέπει να παράγει για την υπερκαταναλωτική δύση. Μην ξεχνάμε ότι σε πολλές δυτικές κοινωνίες γίνεται συζήτηση για 4ήμερη εργασία με τα ίδια λεφτά και φυσικά δεν εννοώ έμμοχθη εργασία. Κάποιος δηλαδή οφείλει να καλύψει αυτόν τον κοπανιστό αέρα που “παράγεται” στην δύση και για να το κάμει αυτό σαφώς και θα πρέπει να τον υποχρεώνουμ είτε έμμεσα είτε άμεσα για να το κάμει. Το έχουν αυτό οι φωνακλάδες και χορτάτοι φοιτητές των δυτικών πανεπιστημίων οι οποίοι δεν φημίζονται και τόσο πολύ για την παραγωγική των δραστηριότητα;

          • Ὅλοι στήν Δύση ἔχουν πρόσβαση στά καταναλωτικά ἀγαθά. Θεωρῶ ἄδικη τήν ἐκμετάλλευση τῶν ἀνθρώπων πού παράγουν μέ φτωχά ἐργατικά καί ὑπάρχουν συνειδητοποιημένες μικρές ἀντιδράσεις, πού πληθαίνουν λόγω τῆς καταστροφῆς τοῦ περιβάλλοντος ἀπό τήν ὑπερεκμετάλλευση τῶν πόρων. Τήν ἐποχή αὐτή συμβαίνει, παράλληλα μέ τήν ἐκμετάλλευση φθηνῶν ἐργατικῶν ἐκτός Δύσης, μία τεράστια ἐξαγωγή τεχνογνωσίας πρός τήν ᾿Ανατολή.
            ῾Η 4ήμερη ἐργασία εἶναι ἐφικτή λόγω τεχνολογίας, ἀριθμοῦ ἐργαζομένων καί τρόπου ζωῆς. Εἶναι ἄδικο γιά τόν Δυτικό πολιτισμό νά φθίνει σέ ἐκτίμηση καί πρός καταναλωτικά πρότυπα, γιατί ἔχει προχωρήσει κυρίως λόγω ἀνθρωπιστικῶν ἰδεῶν.

            Αὐτό πού συμβαίνει ἐπίσης αὐτή τήν ἐποχή εἶναι οἱ πόλεμοι μέ τούς τόνους πολεμικῶν ὑλικῶν πού ρίχνονται καί καταστρέφουν ἀνθρώπους καί περιβάλλον.
            Αὐτό εἶναι ὑποτίμηση τοῦ ἀνθρώπου ὡς σύνολο ἀλλά καί τῆς κάθε μονάδας ξεχωριστά.
            Συμβαίνει μία ἀντι-ανθρωπιστική ἀντιμετώπιση τοῦ ἀνθρώπου, πού θέλει νά τόν ὑποβιβάσει, καταρρίπτοντας ὅλα τά ἀνθρωπιστικά κινήματα πού ἔχουν ἀγωνισθεῖ ὑπέρ τῆς ἀνθρωπιᾶς. ῾Η νεοδουλεία εἶναι ἡ προσπάθεια ἐκμετάλλευσης τοῦ σύγχρονου ἀνθρώπου μέ παροχή κάποιων εὐκολιῶν ὅπως ἡ τεχνολογία, τά ἐπιδόματα ἀλλά χωρίς ἐνδιαφέρον πολιτιστικῆς καί πνευματικῆς διαπαιδαγώγησης. Σάν νά μήν ἔχουν αὐτοί οἱ ἄνθρωποι ὑπαρξιακές ἀναζητήσεις ἤ σάν νά στεροῦν ἀπό αὐτούς τήν δυνατότητα ἀνθοφορίας, ὅπως ἔχουν ὅλοι ἀπό τήν φύση ἤ ἀπό τόν Θεό. Ἀπαξιώνεται δηλαδή αὐτό πού εἶχαν στόχο ἡ παιδεία, ἡ θρησκεία καί ἡ κοινωνία, ἡ πρόοδος τοῦ ἀνθρώπου ὡς ψυχοπνευματική ὑπόσταση, ἡ σωτηρία του, πού προσεγγίζεται μέ τήν δική του προσπάθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα