Κβαντική Υπολογιστική για ΜΑθητές – ΚΥΜΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σχετικά με την εκδήλωση ολοκλήρωσης του 3ου κύκλου της δράσης:

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στην Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, από τις 15.00 έως τις 20.30.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και διοργανώνεται στα πλαίσια της 14ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, http://www.emethes.gr. Το κεντρικό θέμα για το 2024  είναι: «Η Μαθηματική Νοημοσύνη».

Πρόκειται για μια εμβληματική δράση συνέργειας μεταξύ τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η δράση αυτή έχει σκοπό να φέρει σε επαφή τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λυκείων) με την κβαντική υπολογιστική, δηλαδή με τον κβαντικό κόσμο και την αξιοποίησή του στην επεξεργασία της πληροφορίας. Επιχειρεί η δράση αυτή να δείξει το δρόμο για τον αλφαβητισμό των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών (επιστημόνων, εργαζομένων κ.α.) σε έννοιες που το πρόγραμμα σπουδών των σχολείων, αυτή τη στιγμή δεν αγγίζει, όπως η κβαντική πληροφορία και η επεξεργασία της.

Η κβαντική πληροφορία και συνακόλουθα η κβαντική υπολογιστική συνιστούν προσεγγίσεις και τεχνολογίες αιχμής, ικανές να αλλάξουν δραματικά το τοπίο, μεταξύ άλλων, της ασφάλειας δεδομένων, της επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου και της τεχνητής νοημοσύνης. Δεδομένης της βαρύτητας και των επιπτώσεων του αντικειμένου σε επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, σήμερα διεξάγεται παγκοσμίως μια κούρσα για την πρωτοπορία και επικράτηση στο χώρο των κβαντικών υπολογιστών και της αξιοποίησής τους στην ασφάλεια δεδομένων, τα δίκτυα, την τεχνητή νοημοσύνη κ.α.

Το σχολικό έτος 2023-2024, 4ο κύκλο υλοποίησής της, η δράση έγινε πανελλαδική και σε αυτή συμμετείχαν: 201 μαθητές από 31 Λύκεια και Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα, μαζί με 58 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην ομάδα υλοποίησης της δράσης συμμετείχαν 5 Πανεπιστημιακοί (Τμήμα Φυσικής ΔΠΘ, Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ και Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), 4 Σχολικοί Σύμβουλοι, 3 τρεις υποψήφιοι διδάκτορες και 4 καθηγητές από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η υλοποίηση του προγράμματος περιλάμβανε 22 δίωρες συναντήσεις διδασκαλίας προς τους μαθητές (παρουσία των καθηγητών του) και 1 επιπλέον ώρα συζήτησης με του καθηγητές των σχολείων. Οι συναντήσεις αυτές διεξήχθησαν εξ αποστάσεως, πρωϊνά Σαββάτου, ενώ οι καθηγητές των σχολείων συνεργάζονταν με τους μαθητές τους στα σχολεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι θεματικές ενότητες ήταν οι ακόλουθες:

  • Ο Κβαντικός κόσμος – Παρατηρώντας τα κβαντικά φαινόμενα
  • Μαθηματικά (Διανύσματα, πίνακες, πιθανότητες, μιγαδικοί αριθμοί)
  • Κατανοώντας την Κβαντική Πιθανότητα – Κβαντική Πληροφορία
  • Κβαντικός Προγραμματισμός
  • Κβαντικά Παίγνια
  • Κβαντική Κρυπτογραφία

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως ακολούθως:

15.00-16.00: Κβαντικά Παίγνια (μαθητές μαθαίνουν τις ιδιότητες του κβαντικού κόσμου και τις βασικές έννοιες.

16.00-18.00: Παρουσίαση της δράσης από μαθητές  που συμμετείχαν σε αυτή.

18.00-19.00: Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.

19.00-20.15: Ομιλία του Καθηγητή Bob Coecke, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διευθυντή Ερευνών στην εταιρεία Quantinium με θέμα: “Quantum Information: Practical Natural Language Processing, Music and understandable AI” “Κβαντική πληροφορία: Πρακτική επεξεργασία φυσικής γλώσσας, μουσική και κατανοήσιμη τεχνητή νοημοσύνη»

Για περαιτερω πληροφοριες:

 

Καθηγητής Σταύρος Σταυρινίδης, Τμήμα Φυσικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

[email protected]   6976644866

 

Καθηγητής Ιωάννης Αντωνίου, Τμήμα Μαθηματικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

[email protected]   6937222337

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα