«Καθαρά χέρια» κατά Μπεγκόνιας Γκόμεζ για διαφθορά: Σκέψεις παραίτησης από τον, ερωτευμένο σύζυγό της, πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ: Ειναι όλα λάσπη, λέει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Με έκπληξη και «παγωμάρα» υποδέχονται σήμερα οι ισπανικές εφημερίδες την ανακοίνωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ότι κάνει σκέψεις παραίτησης και χρειάζεται χρόνο να σκεφτεί, μετά τη προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε κατά της συζύγου του, Μπεγκόνια Γκόμεζ.

Η Γκόμεζ ελέγχεται για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

«Χρειάζομαι επειγόντως μια απάντηση στο ερώτημα αν αξίζει (…) αν πρέπει να συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτή την τιμή», ανέφερε στην επιστολή του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός καταγγέλλει «επιχείρηση παρενόχλησης και σπίλωσης από ξηρά, θάλασσα και αέρα» που, όπως λέει, «προσπαθήσει να με αποδυναμώσει πολιτικά και προσωπικά επιτιθέμενοι στη γυναίκα μου». Δεν δίστασε μάλιστα να δείξει μια λιγότερο οικεία πλευρά του. «Πολλές φορές ξεχνάμε ότι πίσω από τους πολιτικούς κρύβονται άνθρωποι. Και εγώ, δεν ντρέπομαι να το πω, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά ερωτευμένος με τη γυναίκα μου που ζει αβοήθητη με τη λάσπη που της απλώνουν μέρα με τη μέρα». Η ομάδα του Σάντσεθ μεταφέρει στην El Mundo ότι είναι «πληγωμένος» και θυμωμένος.

Η έρευνα άνοιξε μετά από ποινική καταγγελία από το Manos Limpias (καθαρά χέρια), ένα μικρό σωματείο γνωστό για τις νομικές του ενέργειες κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial που αποκάλυψε την πληροφορία, αφορά τις σχέσεις της Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η καταγγελία κατά της συζύγου του Σάντσεθ, για τα φερόμενα εγκλήματα διαφθοράς στις επιχειρήσεις και άσκηση επιρροής αποτελείται από επτά σελίδες που περιλαμβάνουν οκτώ αποκόμματα τύπου. Οκτώ τίτλοι εκ των οποίων, τουλάχιστον ένας από αυτούς έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ψευδής και είχε ζητηθεί από τα μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν στην δημοσίευση να την διορθώσουν.

Γι’ αυτό ο δικαστής, που δεν έχει κοινοποιήσει την καταγγελία ούτε στη σύζυγο του επικεφαλής της Κυβέρνησης ούτε στην Εισαγγελία, θέλει να ακούσει τις μαρτυρίες των διευθυντών των ΜΜΕ που τις δημοσίευσαν και οι οποίοι μπορούν να επικαλεστούν το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Σάντσεθ: Εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη της χώρας μου

Σε ερώτημα που του έγινε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. «Μία ημέρα όπως η σημερινή, έπειτα από τα νέα που άκουσα, ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη της χώρας μου», σχολίασε.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση αυτή, η ισπανική Δεξιά πολλαπλασίασε τις επικρίσεις εναντίον του πρωθυπουργού.

File Photo Spanish Prime Minister and re-election candidate, Pedro Sanchez (2L), and his wife Begona Gomez (R) wait to cast their ballots for the general elections at a polling station in Madrid, Spain, 23 July 2023. EPA/Ballesteros

Η ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας είναι «αρκετά σημαντική ώστε ο επικεφαλής της κυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις στους Ισπανούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Εστέρ Μουνιόθ, μέλος της διεύθυνσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ

Η Μαρία Μπεγκόνια Γκόμεθ Φερνάντεθ με καταγωγή από το Μπιλμπάο, έχει πτυχίο μάρκετινγκ στη Μαδρίτη ενώ έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εχει εργαστεί για διάφορες ΜΚΟ, όπως η Oxfam, η Intermón, η Διεθνής Αμνηστία και η Anesvad. Επιπλέον, μέχρι λίγο πριν από την ορκωμοσία της Πέδρο Σάντσεθ ως προέδρου, υπηρέτησε ως διευθύντρια εμπορικών συμβουλών εξωτερικής ανάθεσης για τον όμιλο Inmark.

Το 2018 έγινε μέρος του Business Institute. Συγκεκριμένα, της δόθηκε η θέση της διευθύντριας του Africa Center, θέση που κάποτε της χάρισε πολλές επικρίσεις και την οποία αποχώρησε πρόσφατα για να δώσει άλλη μια ώθηση στην καριέρα της.

Η Γκόμεθ, η οποία μαζί με τον Σάντσεθ έχουν δύο κόρες, έχει κρατήσει ως επί το πλείστον χαμηλό δημόσιο προφίλ από τότε που ο σύζυγός της έγινε πρωθυπουργός το 2018.

Καθαρά Χέρια

Το δίκτυο Manos Limpias («Καθαρά Χέρια») χρησιμοποιεί ένα μοναδικό ισπανικό νομικό μέσο γνωστό ως «κατηγορία του λαού» για να υποβάλει ποινικές καταγγελίες κατά τρίτων. Οι δικαστές μπορούν να επιλέξουν αν θα ενεργήσουν ή όχι σε τέτοιες καταγγελίες και δεν έχει οδηγήσει κάθε κατηγορία σε δικαστική έρευνα.

Ωστόσο, μερικές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί σε απαγγελία κατηγοριών: Οι ισχυρισμοί του Manos Limpias εναντίον της πριγκίπισσας Κριστίνα, της μικρότερης κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, οδήγησαν στη δίωξή της για ισχυρισμούς ότι συνέδραμε σε φορολογική απάτη. Ο σύζυγός της δικάστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή αλλά αθωώθηκε.

Η Manos limpias, που ιδρύθηκε το 1995, αυτοπροσδιορίζεται ως σωματείο, αλλά στην πράξη είναι μια πλατφόρμα που ασχολείται με νομικές υποθέσεις. Θεωρείται πως πρόσκειται στην άκρα Δεξιά, κυρίως λόγω του γενικού γραμματέα της Μιγκέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχου του κόμματος Frente Naconal που διαλύθηκε το 1993.

Με πληροφορίες από El ConfidencialBloomberg

https://hellasjournal.com/2024/04/kathara-cheria-kata-begkonias-gkomez-gia-diafthora-skepsis-paretisis-apo-ton-erotevmeno-sizigo-tis-prothipourgo-pedro-santseth-ine-ola-laspi-lei-videos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα