Μια μεγάλη ήττα για τη υψηλή τεχνολογία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

JOSEPH E. STIGLITZ

18 Μαρτίου 2024

Οι εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν ότι εάν υπάρξει μια ανοιχτή, δημοκρατική συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις ψηφιακές διασφαλίσεις θα κερδίσουν. Και ενώ οι λομπίστες του κλάδου προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει τέτοια συζήτηση, μία από τις πιο κυνικές κινήσεις τους έχει πλέον αποκαλυφθεί και ματαιωθεί.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Πέρυσι, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξόργισε τους λομπίστες που εκπροσωπούν εταιρείες Big Tech και άλλες που επωφελούνται από τα προσωπικά μας δεδομένα, καταγγέλλοντας μια πρόταση που θα είχε καταστρέψει το απόρρητο των εγχώριων δεδομένων, τα διαδικτυακά πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες και τις διασφαλίσεις ανταγωνισμού. Τώρα, το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν για την ασφάλεια των δεδομένων των Αμερικανών αποκαλύπτει ότι οι λομπίστες είχαν καλό λόγο να ανησυχούν.

Μετά από δεκαετίες μεσιτών δεδομένων (σσ: data brokers, επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις επεξεργάζονται για να τις εμπλουτίσουν, να τις αναλύσουν) και τεχνολογικών πλατφορμών που εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χωρίς καμία επίβλεψη ή περιορισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη μεταφορά ορισμένων ειδών δεδομένων στην Κίνα και σε άλλες χώρες που προκαλούν ανησυχία. Είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό, βήμα προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών των Αμερικανών, επιπλέον των δεδομένων που σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Επιπλέον, το διάταγμα είναι πιθανότατα προάγγελος για πρόσθετες πολιτικές απαντήσεις. Οι Αμερικανοί ανησυχούν δικαίως για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο και οι ανησυχίες τους εκτείνονται πολύ πέρα από τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής σε μια σειρά από άλλες ψηφιακές βλάβες, όπως η παραπληροφόρηση, το άγχος των εφήβων που προκαλείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η φυλετική υποκίνηση.

Οι εταιρείες που βγάζουν χρήματα από τα δεδομένα μας (συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών ιατρικών, οικονομικών και γεωγραφικών πληροφοριών) έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να εξισώσουν τις «ελεύθερες ροές δεδομένων» με την ελευθερία του λόγου.

Θα προσπαθήσουν να καταδείξουν οποιαδήποτε προστασία δημοσίου συμφέροντος της κυβέρνησης Μπάιντεν ως μια προσπάθεια να κλείσει η πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους, να ακρωτηριάσουν το Διαδίκτυο και να ενδυναμώσουν τον αυταρχισμό. Αυτό είναι ανοησία.

Οι εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν ότι εάν υπάρξει μια ανοιχτή, δημοκρατική συζήτηση, οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις ψηφιακές διασφαλίσεις θα υπερνικήσουν εύκολα τις ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδους τους. Έτσι, οι λομπίστες του κλάδου ήταν απασχολημένοι προσπαθώντας να βραχυκυκλώσουν τη δημοκρατική διαδικασία.

Μία από τις μεθόδους τους είναι να πιέζουν για ασαφείς εμπορικές διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό του τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύει το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια των Αμερικανών, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο ανάλογα με το πώς και πού γλινεται η επεξεργασία τους και αποθηκεύονται οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που παράγουμε όλοι. Ωστόσο, παραδόξως, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει στις ΗΠΑ να θέτουν οποιουσδήποτε περιορισμούς στη «διασυνοριακή μεταφορά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών πληροφοριών» σε οποιαδήποτε χώρα, εάν αυτές οι μεταφορές σχετίζονται με τις δραστηριότητες οποιουδήποτε επενδυτή ή παρόχου υπηρεσιών που λειτουργεί στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία.

Η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ να συμπεριληφθεί αυτός ο κανόνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προέβλεπε μια εξαίρεση, η οποία φαινομενικά θα επέτρεπε κάποια ρύθμιση «απαραίτητη για την επίτευξη ενός νόμιμου στόχου δημόσιας πολιτικής», αλλά σχεδιάστηκε να μην λειτουργεί στην πράξη. Ενώ οι λομπίστες της Big Tech αναφέρουν την εξαίρεση για να αντικρούσουν την κριτική για την ευρύτερη πρόταση, η γλώσσα της διάταξης προέρχεται κατευθείαν από μια «Γενική εξαίρεση» του ΠΟΕ που απέτυχε σε 46 από τις 48 απόπειρες χρήσεις.

Η απαγόρευση της ρύθμισης διασυνοριακών δεδομένων ήταν μόνο μία από τις τέσσερις προτάσεις που οι λομπίστες της Big Tech έπεισαν τους αξιωματούχους του Τραμπ να εισάγει στην αναθεωρημένη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής και να προτείνουν σε συνομιλίες σχετικά με τον ΠΟΕ. Γραπτές σε απόκρυφη ορολογία και θαμμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σελίδες της γλώσσας του εμπορικού συμφώνου, αυτές οι διατάξεις χαρακτηρίστηκαν παραπλανητικά ως κανόνες «ψηφιακού εμπορίου».

Απαγορεύοντας στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ορισμένες πολιτικές, οι γραπτοί όροι της πρότασης απείλησαν τις δικομματικές προσπάθειες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων καταναλωτών, εργαζομένων και μικρότερων επιχειρήσεων από την Big Tech. Επίσης, υπονομεύουν τους ρυθμιστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του απορρήτου και των πολιτικών μας δικαιωμάτων, καθώς και για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, αν είχαν τεθεί σε ισχύ οι κανόνες της εποχής Τραμπ που απαγόρευαν τους κυβερνητικούς περιορισμούς στις ροές δεδομένων στον ΠΟΕ, θα είχαν απαγορεύσει τη νέα πολιτική ασφάλειας δεδομένων της ίδιας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Λίγοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε καν η πρόταση της εποχής Τραμπ – εκτός, φυσικά, από τους λομπίστες που διαχειρίζονταν αθόρυβα τις εμπορικές συνομιλίες. Ενώ κανένα προηγούμενο εμπορικό σύμφωνο των ΗΠΑ δεν περιελάμβανε διατάξεις που να προλαμβάνουν την εκτελεστική εξουσία και την εξουσία του Κογκρέσου σχετικά με τη ρύθμιση δεδομένων, οι ψηφιακές πλατφόρμες ξαφνικά θα είχαν λάβει ειδικά δικαιώματα μυστικότητας. Τα είδη αλγοριθμικών αξιολογήσεων και προεπιλογών τεχνητής νοημοσύνης που το Κογκρέσο και οι εκτελεστικοί φορείς θεωρούν κρίσιμα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος θα είχαν απαγορευτεί.

Μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του 2020, οι λομπίστες του κλάδου εξακολουθούσαν να ελπίζουν να κάνουν αυτούς τους ανώμαλους κανόνες νέο κανόνα. Το σχέδιό τους ήταν να προστεθούν οι ίδιες διατάξεις σε μια συμφωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν που ονομάζεται Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού. Αλλά αντί να πάνε με τους λομπίστες, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συνεργάστηκαν με το Κογκρέσο για να καθορίσουν ότι οι προτάσεις της εποχής Τραμπ δεν ήταν συμβατές με τους στόχους του Κογκρέσου και της διοίκησης για το ψηφιακό απόρρητο, τον ανταγωνισμό και τη ρύθμιση.

Τώρα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα λόμπι της τεχνολογίας ήταν τόσο εξοργισμένα από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξη για την πρόταση της εποχής Τραμπ. Αναγνώρισαν ότι παραμερίζοντας τις ευνοημένες χειροπέδες του «ψηφιακού εμπορίου» της Big Tech, η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την εξουσία της να ρυθμίζει τις μεγάλες πλατφόρμες και τους διαμεσολαβητές δεδομένων που οι Αμερικανοί σε όλο το πολιτικό φάσμα πιστεύουν ότι έχουν υπερβολική ισχύ. Οι εμπορικές συμφωνίες έχουν πάρει κακό όνομα ακριβώς λόγω αυτού του είδους της συμπεριφοράς των εταιρικών ομάδων συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια σθεναρή συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της Big Tech και σχετικά με τον τρόπο διατήρησης του ανταγωνισμού, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις ψηφιακές βλάβες που υποκινούν την πολιτική πόλωση και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Προφανώς, η συζήτηση δεν πρέπει να συνδέεται με περιορισμούς που επιβάλλονται κρυφά από τη Big Tech μέσω εμπορικών συμφωνιών. Η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι έχει ακριβώς δίκιο όταν λέει ότι θα ήταν «αθέμιτη πολιτική» να κλειδωθούν οι εμπορικοί κανόνες που περιορίζουν τη δράση σε αυτά τα θέματα προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθορίσει τη δική της εσωτερική προσέγγιση.

Όποια και αν είναι η θέση κάποιου για τη ρύθμιση της Big Tech – είτε πιστεύει ότι οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές και οι κοινωνικές βλάβες πρέπει να περιοριστούν είτε όχι – όποιος πιστεύει στη δημοκρατία θα πρέπει να επικροτεί την κυβέρνηση Μπάιντεν για την άρνησή της να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, θα πρέπει να αποφασίσουν την ψηφιακή τους πολιτική με δημοκρατικό τρόπο. Εάν συμβεί αυτό, υποπτεύομαι ότι το αποτέλεσμα θα απέχει πολύ από αυτό για το οποίο πίεζαν η Big Tech και οι λομπίστες της.

JOSEPH E. STIGLITZ
Ο Joseph E. Stiglitz, νομπελίστας στα οικονομικά και καθηγητής πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Columbia, είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1997-2000), πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου των ΗΠΑ και συμπρόεδρος του Ανώτατου Επίπεδη Επιτροπή για τις τιμές άνθρακα. Είναι Συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας και ήταν ο κύριος συγγραφέας της αξιολόγησης του κλίματος της IPCC το 1995.

project-syndicate.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα