ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΪΛΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Θα ήταν κάπου εκεί στο 2010 όταν συνάδελφος στην ΕΡΤ3 μου είπε πως με ψάχνει ο πλοίαρχος Δημήτρης Τσαϊλάς. Για να είμαι ειλικρινής οι πρώτοι συνειρμοί δεν μου έφεραν στο μυαλό την εικόνα του.

Τον συνάντησα και αμέσως θυμήθηκα την μορφή του ναυταίου υπασπιστή του Πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Μαζί με τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ως στραταίο, αποτέλεσαν ένα εντυπωσιακό δίδυμο της σκιάς του πρώην προέδρου. Άκουσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα-από αυτά που μπορούν να ειπωθούν- από την εμπειρία του Τσαϊλά  στο πλευρό του Κωστή Στεφανόπουλου ο οποίος άσκησε με διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα, όπου χρειαζόταν και το Σύνταγμα το επέτρεπε, τα καθήκοντά του.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

Όταν τον γνώρισα, λοιπόν, ο Τσαϊλάς είχε αναλάβει μια έδρα στην ΑΔΙΣΠΟ, την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Ενόπλων Δυνάμεων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Η Διακλαδικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο στους σημερινούς στρατούς και η Σχολή επι των ημερών του Τσαϊλά άρχισε να προβληματίζεται.

Ο Τσαϊλάς έχει μια παθολογική αγάπη για το ναυτικό. Δεν ξέρω αν την έχουν όλοι για τους κλάδους που υπηρέτησαν. Θυμίζει κάτι από την παλιά σχολή και την παλιά αίγλη του στρατεύματος.

Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το πρόγραμμα σπουδών και να εισάγει μερικές καινοτομίες ασυνήθιστες, μέχρι τότε, στο στράτευμα.

Ήθελε αυτά που μάθαιναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρητικά να τα προβάλλουν ως συλλογισμούς που θα έκανα σε αναλύσεις επίκαιρες, γεωπολιτικού και στρατιωτικού περιεχομένου.

Καθιέρωσε, λοιπόν, ένα πάνελ μια φορά το μήνα στο οποίο συμμετείχε ένας διπλωμάτης, ένας καθηγητής ΑΕΙ και ένας δημοσιογράφος οι οποίοι ανέλυαν τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας, στις διεθνείς εξελίξεις και σε θέματα ευρύτερης στρατιωτικής τεχνολογίας και οικονομίας.

Η επιτυχία του πειράματος ήταν εντυπωσιακή. Γεμάτο το αμφιθέατρο της σχολής, πάνω από 500 με 600 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων παρακολουθούσαν με προσοχή και στο τέλος έθεταν ερωτήσεις.

Είχε, όμως, και μια άλλη πρωτοτυπία το εγχείρημα. Τις σχετικές εισηγήσεις τις έκαναν μαθητές της σχολής στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και οι εισηγήσεις βασίζονταν σε όσα είχαν διδαχθεί. Πάνω στις εισηγήσεις το πάνελ έκανε κριτική και στη συνέχεια κατέθετε τις δικές του απόψεις.

Ήταν μια εντυπωσιακή περίοδος η οποία άφησε το στίγμα της στην σχολή και την οποία ακολούθησε και ο διάδοχος του Τσαϊλά στην έδρα.

Μου ζητήθηκε να βοηθήσω σε αυτό το πάνελ και το έκανα με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μία φορά το μήνα. Δεν κάναμε μάθημα, δεν διδάσκαμε. Συμμετείχαμε σε ένα πάνελ με σε βάθος ανάλυση. Όχι σαν και αυτά που βλέπετε στα αθηναϊκά τηλεοπτικά μορφώματα.

Εκεί γνώρισα καλά τον Τσαϊλά, εκτίμησα την παρουσία του και την στρατιωτική και την ανθρώπινη και όταν αφυπηρέτησε συνεργαστήκαμε και στην διαδικτυακή τηλεόραση Ανιχνεύσεις web tv. Αλλά και σε εκπομπές που έκανα είτε στην ΕΡΤ3 όσο ήμουν ενεργός δημοσιογράφος, είτε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Ο Καφές της Κυριακής της διαδικτυακής Τηλεόρασης Ανιχνεύσεις web tv είναι μια προσομοίωση της επιτυχούς ιδέας που είχε ο Τσαϊλάς στην ΑΔΙΣΠΟ. Με μικρές παραλλαγές.

Ανήσυχο πνεύμα με υπερβολική αγάπη για το ναυτικό και με πατριωτικές ευαισθησίες ο Τσαϊλάς δεν έμεινε ένας απλός απόμαχος ναυταίος.

Μελετά, αρθρογραφεί, συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή think tanks κάνει προτάσεις στρατιωτικής πολιτικής και γεωπολιτικής και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ και ιστολόγια αλλά και σε διεθνή.

Το βράδυ των Ιμίων ο Τσαϊλάς βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή των γεγονότων κυβερνήτης της πυραυλακάτου Λάσκος. Επανειλημμένως έχει αναλύσει σε εκπομπές τις εμπειρίες του από την τραγική εκείνη νύκτα.

Μαζί, δε, με τον Ναύαρχο Γκότση, ο Τσαϊλάς ήταν από τους ναυταίους που ενδιαφέρθηκαν να έρθει το «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη και, τώρα, φροντίζουν για την αξιοπρεπή παρουσία του.

Ο Τσαϊλάς υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στον Καναδά μαζί με τον πρέσβη Γεώργιο Αϋφαντή και τον, επίσης, πρέσβη Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο. Ήταν τέτοια η προσφορά του που εντυπωσίασε, ακόμη, και τους Καναδούς οι οποίοι του πρότειναν να μείνει και να εργαστεί για την χώρα τους.

Ο Τσαϊλάς δεν έχει κομματικές παρωπίδες. Είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, για την ευημερία του λαού της χώρας για την ασφάλειά του. Το ενδιαφέρον του είναι έντονο και συνεχές.

Είναι αυτό το ενδιαφέρον που τον ώθησε να αποδεχθεί την πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Κίνηση «Συμμετέχω».

Ο Τσαϊλάς αξίζει της προσοχής σας. Αν δεν ψηφίζετε, απλώς, κομματικά και ψάχνετε, προηγουμένως, το ποιόν του υποψηφίου αναζητείστε τον μόνοι σας.

Ο Δημήτρης Τσαϊλάς είναι από τους Έλληνες που αν συμμετάσχουν στα κοινά, η ποιότητα της πολιτικής θα αλλάξει.

 

 

 

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή επιτυχία στον κ. Τσαϊλά, αλλά μια που αποφάσισε ας μην έμπαινε στον Ιππόδρομο με άλογο πόνυ.
    Πολύ μεγάλο δώρο στον φίλο του τέως πρέσβη κ. Χρυσανθόπουλο, που φέρεται ότι ίδρυσε την Κίνηση Συμμετέχω ,η οποία φυσικά δεν ”θα κόψει ψήφους ”από την Αριστερά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα