Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ΔΕΘ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης έδωσε στη δημοσιότητα ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου που αφορά στην τοποθεσία της ΔΕΘ.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Θέμα:Ακύρωση της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και επένδυση ενάντια στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης(ΔΕΘ) φιλοξενείται στο κέντρο της πόλης. Από το 1985, το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό προβλέπουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη ΔΕΘ με ταυτόχρονη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στον δυτικό τομέα της πόλης για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης.

Το σχέδιο ακυρώνεται από την προωθούμενη από την ελληνική κυβέρνηση “ανάπλαση” της ΔΕΘ, βάση ενός παλιού σχεδιασμού για ανάπλαση στη σημερινή θέση με κατασκευή εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου, ως “Κρατικό ΣΔΙΤ”, με το δημόσιο να εγγυάται το κέρδος του επενδυτή. Η προτεινόμενη ανάπλαση αντιβαίνει στον στόχο για περισσότερο πράσινο και ανθεκτικότητα αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές διακηρύξεις, θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Επτά δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης με επιστολή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον σχεδιασμό, υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον υπάρχοντα χώρο της ΔΕΘ.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένη. Η μεταφορά της ΔΕΘ θα αποτελέσει μια στρατηγική επένδυση που θα ενισχύσει τη βιώσιμη, πράσινη και ισόρροπη ανάπτυξη, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου, από έλλειψη υποδομών και ανεργία, δυτικού τομέα.

– Πως-θα-αντιμετωπίσει-η-Κομισιόν-το-γεγονός-ότι-κρατικοί-και-ευρωπαϊκοί-πόροι-θα-δαπανηθούν- σε-κατεύθυνση-αντίθετη-από αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής με αρνητικές συνέπειες τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα