Προβληματισμός για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία – Πώς βλέπει η Αθήνα την κυριαρχία του VMRO

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το εκλογικό σκηνικό στη Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών

Η καθαρή επικράτηση της υποψήφιας του κόμματος VMRO-DPMNE της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έναντι του απερχόμενου προέδρου της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (41,2% έναντι 20,5%), στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποτελεί ένα πολύ σαφές δείγμα για τη γενικότερα ανοδική τάση των εθνικιστών στη γειτονική χώρα. Η κ. Σιλιάνοφσκα όπως και ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι χρησιμοποιούν ως ένα από τα επιχειρήματά τους την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αρνούνται να αναφερθούν στη χώρα τους ως «Βόρεια Μακεδονία», επιμένοντας ρητορικά στον όρο «Μακεδονία». Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 8 Μαΐου και συμπίπτει με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα. Οπως κάθε φορά στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ρόλο ρυθμιστή θα διαδραματίσουν τα αλβανικά κόμματα. Συγκεκριμένα, το DUI του νυν υπουργού Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (13,73%), και το κόμμα Συμμαχία για τους Αλβανούς, του Αρμπεν Ταραβάρι (9,47%).

Το εθνικιστικό κόμμα της γειτονικής χώρας, που αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές της 8ης Μαΐου, επιμένει στον όρο «Μακεδονία».

Η αυξανόμενη πιθανότητα ανάδειξης των εθνικιστών στα Σκόπια έχει εντοπιστεί από την Αθήνα εδώ και αρκετό καιρό. Οι απειλές του VMRO περί μη υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι σε σημαντικό βαθμό κενές περιεχομένου, καθώς υπαναχώρηση των Σκοπίων από αυτή θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη διεθνή θέση της χώρας. Ωστόσο, μια επιθετική ρητορική εκ μέρους της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές τριβές με την Αθήνα. Οι έμπειροι στις βαλκανικές υποθέσεις παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει μια συγκρουσιακή λογική, καθώς πιθανή ανακίνηση του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της και με τη Βουλγαρία για ζητήματα ταυτότητας, θα προκαλούσε αντιδράσεις και σε επίπεδο Ε.Ε. Φυσικά, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της εκλογικής τάσης και ανάδειξης της κ. Σιλιάνοφσκα στις 8 Μαΐου, η δημόσια αναφορά στον όρο «Μακεδονία» θα πρέπει να προκαλέσει την ταυτόχρονη επίδοση διαβήματος για την παραβίαση του πιο θεμελιώδους –για την Αθήνα– στοιχείου της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή του γεωγραφικού προσδιορισμού της χώρας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι χρόνος υπάρχει, καθώς μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και, στη συνέχεια, ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Το μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα Σκόπια ως παράλειψη από μέρους της Αθήνας είναι ότι δεν έχουν ακόμη κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων τα τρία μνημόνια συνεργασίας (ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στρατιωτικά και οικονομικά) που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, στην Αθήνα υπήρχε εξαρχής καχυποψία για τη στάση που ακολουθούν τα Σκόπια συνολικότερα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαιρετικά αργή διαδικασία αντικατάστασης των δημοσίων εγγράφων της χώρας (ταξιδιωτικά έγγραφα, υλικό δημόσιας διοίκησης, ταυτότητες, άδειες οδήγησης κ.ά.) με νέα που αναγράφουν την εθνική αλλά και διεθνώς νόμιμη ονομασία της χώρας, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η μεταβατική περίοδος έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο η διαδικασία αντικατάστασης εξακολουθεί να προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Η ανάδειξη μιας κυβέρνησης ανοιχτά εχθρικής στη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για τη βαλκανική πολιτική της Αθήνας, η οποία μετά τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει με την Αλβανία αλλά και τη Σερβία, λόγω των επιπλοκών στο Κόσοβο, θα πρέπει να ασχοληθεί για άλλη μία φορά με τα Σκόπια.

https://www.kathimerini.gr/politics/562999189/provlimatismos-gia-tis-ekloges-sti-voreia-makedonia-pos-vlepei-i-athina-tin-kyriarchia-toy-vmro/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν με το ψέμα που πίστεψαν-ας πούμε οι κομμουνιστές που μέχρι το 1989 πίστευαν- και ”αγίαζαν” σε εξορίες και αιματηρούς αγώνες- ότι ο επιβληθείς με επανάσταση κομμουνισμός θα επεβάλλετο ειρηνικά σε όλο τον κόσμο και θα έφερνε την συνεχή ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους -και στους μη κομμουνιστές-, πολλούς από τους οποίους ΟΜΩΣ ”τους κόντυνε” μια σπιθαμή και στην Ελλάδα από το 1944-49 .
    Άντε να δούμε ”θα αυτοκτονήσουν” οι Σκοπιανοί στις 8 Μαϊου ,για να τελειώσουμε και με την κακίστη Συμφωνία των Πρεσπών , για την οποίαν πάντως δεν λέει ότι είναι υπερήφανος ο κ. Κασσελάκης-να μη τον αδικούμε- .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα