Τουρκία: Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας.

Προηγούμενα δημοσιεύματα τοποθετούσαν χρονικά τα εγκαίνια για τη λειτουργία του ιστορικού βυζαντινού ναού με ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά περί την 23η Φεβρουαρίου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας τα διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο.

Τα έργα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/society/563012707/toyrkia-os-tzami-tha-leitoyrgei-apo-simera-i-moni-tis-choras-stin-konstantinoypoli/

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα σας πω μια ιστορία, όταν έδιωξαν τους Τούρκους από την Χίο, οι Χιώτες το τζαμί το ανατίναξαν, σήμερα έχει αναστηλωθεί και φωταγωγηθεί, μπαίνοντας στο λιμάνι.
    Οι παππούδες μας πολέμησαν για πετάξουν από πάνω τους τα φέσια και τα τζαμιά, και εμείς δίνουμε νομιμοποίηση σε πωλειτικά αποστήματα να κάνουν μπίζνες εις βάρος της πατρίδας που τους ταγίζει

  2. Αυτός είναι ο “πολιτισμός” τους, αρπαγή και βαρβαρότητα που όμως, πρέπει από κάτω να κρύβουν ένα βαθύ αίσθημα κατωτερότητας, γιατί αν εκτιμάς τον εαυτό σου και είσαι σίγουρος για την ταυτότητά σου δεν οικειοποιείσαι τα Ιερά των άλλων, κάτι που στην πραγματικότητα προσβάλλει πρώτα και κύρια εσένα. Κι εμείς εδώ αναστηλώνουμε τα τζαμιά τους και τους τα παραδίδουμε σαν δικούς τους χώρους λατρείας. Σ’ αυτό το θράσος, το διαρκές, θα έπρεπε να υπάρξει απάντηση γιατί το να δέχεσαι συνέχεια καρπαζιές τους αποθρασύνει εντελώς. Αλλά εδώ, πολιτικοί και λαός έχουμε προφανώς αναπτύξει το σύνδρομο της Στοκχόλμης οπότε ελπίδα για κατάλληλη αντίδραση δεν υπάρχει καμιά. Όλα δείχνουν ότι η χώρα πλησιάζει προς το Ιστορικό της τέλος.
    *(Το ίδιο, δηλαδή ένα βαθύ αίσθημα κατωτερότητας το οποίο βολεύει πολύ τους υπερατλαντικούς και τους εδώ “συμμάχους”, φαίνεται να ισχύει και για κάποιους άλλους γειτονικούς λαούς που σώνει και καλά αρνούνται την καταγωγή τους προσπαθώντας να πείσουν πρώτα τους εαυτούς τους πως έχουν μια άλλη ένδοξη Ιστορία και καταγωγή που καμιά σχέση δεν έχει με τους ίδιους).

  3. Θα θυμάστε όλοι ότι στην Πατρίδα μας ”έσβησε το λάλον ύδωρ ” εις βάρος της Τουρκίας μετά τα Ίμια -όταν ευχαριστήσαμε και τις ΗΠΑ για την βοήθειά τους – και μάλιστα μέχρι το 2004 τους ”στρώσαμε και χαλί ”για την Ευρώπη.
    Τι ωραία εκείνα τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ,που ”φόρτωσε” πολλά , τα οποία δεν μπορούμε να τα ”ξεφορτωθούμε” γιατί καθώς έλεγε ”το ποτάμι δεν γυρίσει πίσω” και τώρα με τις δύο εκδοχές του – μία ο Σύριζα του κ. Κασσελάκη-δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα.
    Υ.Γ Αν έθιξα κανένα οπαδό ή φίλο του, περιμένω τον αντίλογό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα