Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με Αμερικανοϊσραηλινό όμηρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Hamas video via X (@JoeTruzman)

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο του αμερικανο-ισραηλινού όμηρου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από αίτημα του Κατάρ. Στο βίντεο, ο Goldberg-Polin φαίνεται καθισμένος μπροστά από έναν λευκό τοίχο με ξυρισμένο κεφάλι και ένα ακρωτηριασμένο αριστερό χέρι, μέρος του οποίου ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το βίντεο δεν έχει ημερομηνία, αλλά ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν λέει ότι κρατείται αιχμάλωτος για σχεδόν 200 ημέρες, υπονοώντας ότι η Χαμάς γύρισε το βίντεο πρόσφατα. Ο 23χρονος είπε επίσης ότι «παλεύει να επιβιώσει» και είναι «χωρίς νερό, φαγητό ή ήλιο και χωρίς θεραπεία» εδώ και μήνες.

Μια πηγή είπε στο Axios ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από την κυβέρνηση του Κατάρ να πιέσει τη Χαμάς να παράσχει αποδείξεις ζωής για τον Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και τους άλλους Αμερικανούς ομήρους. Η Ντόχα φέρεται να μοιράστηκε το βίντεο με την Ουάσιγκτον στις 23 Απριλίου, μία ημέρα πριν το δημοσιοποιήσει η Χαμάς.

 

Ανάλυση εμπειρογνωμόνων
“Αν και η Χαμάς φέρεται να αναγκάστηκε να προσκομίσει αποδείξεις ζωής, το βίντεο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τρομοκρατικής ομάδας. Είναι ένα απτό στοιχείο που υπενθυμίζει στο ισραηλινό κοινό ότι οι όμηροι παραμένουν στη Γάζα – γεγονός που μπορεί να τους συσπειρώσει να πιέσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Χαμάς και οι τρομοκράτες εταίροι της θα συνεχίσουν να κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου». — Joe Truzman, Senior Research Analyst στο Long War Journal του FDD

“Το Κατάρ είναι ήδη οικονομικός χορηγός, ιδεολογικός υποστηρικτής και φυσικό καταφύγιο της Χαμάς. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα και τον ρόλο του διευκολυντή του ψυχολογικού πολέμου της Χαμάς.” — Richard Goldberg, Senior Advisor FDD

Η Χαμάς απορρίπτει πέντε συμφωνίες για ομήρους
Περίπου 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, 34 από τους οποίους το Ισραήλ πιστεύει ότι δεν είναι πλέον στη ζωή. Ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τον Απρίλιο ότι η Χαμάς παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία. Η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση στις 13 Απριλίου καθώς το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής της, εξαπέλυσε την επίθεση με drone και πυραύλους εναντίον του εβραϊκού κράτους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι «το Ισραήλ προχώρησε σημαντικά» στον τελευταίο γύρο συνομιλιών και η Χαμάς «είναι το εμπόδιο και το εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Την επόμενη μέρα, ο Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Χαμάς είναι «το εμπόδιο» για την επίτευξη συμφωνίας.

Η Χαμάς είχε προηγουμένως απορρίψει προτάσεις κατάπαυσης του πυρός τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο και στις 4 Απριλίου. Η τρομοκρατική ομάδα αρνείται να υοχωρήσει απο τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα και μια «τιμητική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων», δήλωσε ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, που εδρεύει στο Κατάρ. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη τη Χαμάς είναι απαράδεκτη.

Το Κατάρ δεν είναι έντιμος μεσολαβητής
Παρά την πολιτική και οικονομική του υποστήριξη προς τη Χαμάς, το Κατάρ συνεχίζει να μεσολαβεί μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Η Ντόχα θεώρησε «μόνο το Ισραήλ υπεύθυνο» για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αγνοώντας τα εγκλήματα πολέμου της τρομοκρατικής ομάδας και κατηγορώντας ψευδώς το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στις 17 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε ότι η Ντόχα επανεξετάζει τον ρόλο της ως μεσολαβητή. Το Κατάρ «έχει δει την κατάχρηση αυτής της διαμεσολάβησης και την αξιοποίησή της για στενά πολιτικά συμφέροντα», κάτι που «κατέστησε αναγκαία μια συνολική αξιολόγηση του ρόλου του Κατάρ», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ.

πηγή: Foundation for Defense of Democracies

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα