ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η Αθήνα εγκαταλείπει την Κύπρο.- Οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικότερη την Τουρκία και το λένε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι η Αθήνα, όχι οι δηλώσεις Ερντογάν

Του Παντελή Σαββίδη

Φωτογραφία: βρείτε τα με την Τουρκία ή προχωρήστε μόνος σας, φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Χριστοδουλίδη.

Πολύς θόρυβος έγινε τελευταία με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για το 1974 και την Κύπρο. Είπε πως αν, τότε, η Τουρκία καταλάμβανε όλο το νησί σήμερα δεν θα είχε πρόβλημα με την Κύπρο.

Οι αντιδράσεις περιστράφηκαν γύρω από το πως ηγέτης μιας χώρας, όπως η Τουρκία, με τις δηλώσεις του αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και άλλα παρόμοια. Καταγίνονται με ηθικολογίες για τις οποίες ο Ερντογάν όχι, μόνο, αδιαφορεί αλλά θα γελά.

Παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει και έχουν αντιληφθεί την φύση του τουρκικού καθεστώτος, οι κυβερνήσεις και το ΥΠΕΞ δεν φαίνεται να τους συμβουλεύονται.

Την φύση του τουρκικού καθεστώτος περιέγραψε πολύ εύστοχα ο ίδιος ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Σπάρτη (Μικρά Ασία). Είπε:

  «Πίσω από κάθε σφραγίδα που έβαλαν οι Σελτζούκοι, οι Οθωμανοί και η Δημοκρατία της Τουρκίας σε αυτά τα εδάφη, και πίσω από κάθε έργο που μας εμπιστεύτηκαν ως κληρονομιά, υπάρχει ένας τόσο δύσκολος αγώνας. Αν προσπαθήσουμε να αρκεστούμε σε αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, η ζωή μας σε αυτή την πατρίδα θα είναι σύντομη. Θα συνεχίσουμε προσθέτοντας συνεχώς όλο και περισσότερα σε αυτήν, πιο όμορφα και καλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε. Θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια Τουρκία μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πλουσιότερη, ώστε να μπορέσουν να βάλουν τον πήχη ψηλότερα».

Με απλά λόγια, η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός είναι στη φύση του τουρκικού καθεστώτος από την εποχή των Σελτζούκων ως σήμερα. Πέρασε διάφορες φάσεις αλλά η ουσία παραμένει ίδια.

Ο τουρκισμός στις ημέρες μας είναι ιδεολογία που έχει επιβληθεί επιτυχημένα σε ένα πλήθος λαοτήτων της Μικράς Ασίας. Καθορίστηκε, όσο και αν φαίνεται παράξενο, από έναν κούρδο, τον Ζίγια Γκιολκάπ.

Αν ο τουρκισμός αποβάλει τον εθνικισμό του, την επιθετικότητά του, την επεκτατικότητά του, την μονολιθικότητά του και αν επιτρέψει διαφωνίες ή διάλογο στα ουσιώδη που τον συνιστούν, δεν θα αποφύγει την διάλυση.

Γι αυτό η Τουρκία δεν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρησιμοποιεί επιδέξια την διαδικασία ένταξης. Και οικονομικά και πολιτικά και διπλωματικά. Αλλά ως εκεί.

Ας μην έχουν ψευδαισθήσεις στην Αθήνα. Με την Τουρκία ειρηνική συνύπαρξη δεν νοείται παρά, μόνο, με την επιβολή της μέσω ισχυρής στρατιωτικής ισχύος.

Η Ελλάδα ή θα γίνει ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή ή θα δορυφοροποιηθεί από την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι επιθετική, θα παραμείνει επιθετική και δεν έχει πρόβλημα να το δηλώσει. Το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτούς που δεν θέλουν να την πιστέψουν. Δυστυχώς η Αθήνα περιλαμβάνεται σε αυτούς.

Ο Ερντογάν, σήμερα, και οι εκφραστές του τουρκικού κράτους σε μονιμότερη βάση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν τους δοθεί η δυνατότητα θα καταλάβουν ολόκληρη την Κύπρο. Αλλά προς το παρόν δεν μπορούν. Και για λόγους διεθνών ισορροπιών και για λόγους στρατιωτικών δυνατοτήτων. Δεν είναι περίπατος, σήμερα, η κατάληψη του νησιού με την προϋπόθεση ότι θα φροντίσει την άμυνά του, τις πολιτικές και διπλωματικές συνεργασίες του αλλά και τις στρατιωτικές. Με τις στρατιωτικές εννοείται η συνεργασία με την Αθήνα με ένα αναθεωρημένο, στα σημερινά δεδομένα, δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Είναι απολύτως αναγκαίο. Δεν εξυπηρετεί, επίσης, και είναι επικίνδυνη και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Η ειρήνευση στη Γάζα και η εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό εξυπηρετεί ζωτικά ελληνικά συμφέροντα.

Έτσι, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις Ερντογάν. Ήταν αναμενόμενες. Το πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Αθήνα. Αλλά και οι αθηναϊκές ψευδαισθήσεις σε σχέση με την Τουρκία. Χαρακτηριστικός εκφραστής αυτών των ψευδαισθήσεων που έχουν και κυβερνητική χροιά είναι ο Καθηγητής  Χρήστος Ροζάκης που πιστεύει πως μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενδεχομένως, χωρίς σοβαρές απώλειες,  και πως η βελτίωσή τους πρέπει να προταχθεί του κυπριακού.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία και χωρίς την Κύπρο» δήλωσε πριν λίγες ημέρες.  Κανείς δεν εξεπλάγη, διότι η Αθήνα το κάνει εδώ και καιρό. Πληροφορίες φέρουν να έχει διαμηνυθεί στον κύπριο πρόεδρο να τα βρει με την Τουρκία, διαφορετικά να πορευθεί μόνος του.

Η εγκατάλειψη της Κύπρου είναι η μια από τις δύο αναθεωρητικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. Η άλλη είναι ότι ενώ καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να τεθούν στο ευρωπαϊκό και διεθνές τους πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης τις κατέστησε και πάλι διμερείς με δημόσια απαίτηση του Ερντογάν.

Κίσιγκερ: αυτός παρέδωσε την Κύπρο στους Τούρκους.

Ιστορικά ο Ερντογάν έχει δίκαιο στις δηλώσεις του για το 1974.

Όσοι έζησαν από κοντά το κυπριακό τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι η δικτατορική Αθήνα πρόδωσε την Κύπρο. Ακόμη και αν ξεπεράσουμε την υπόθεση με τα ελληνικά υποβρύχια που πήραν εντολή να απομακρυνθούν από την περιοχή την ώρα της απόβασης, οι εντολές που έδωσαν οι δικτάτορες ήταν να απομακρυνθεί ο στρατός προς τον νότο, αφήνοντας τις τουρκικές δυνάμεις να αποβιβαστούν με ασφάλεια.

Μόνο όσες μονάδες δεν είχαν επαφή με τους εντολείς τους έμειναν και πολέμησαν χωρίς σοβαρό οπλισμό και πολεμοφόδια. Κατάφεραν, τις πρώτες ημέρες, και καθήλωσαν τους τούρκους. Η τουρκική επιχείρηση θα εξελισσόταν σε φιάσκο αν δεν υπήρχε προδοσία.

Ο Κίσιγκερ σε συνεργασία με τον Ετσεβίτ οργάνωσαν το σχέδιο, η CIA, παραπλάνησε τον Ιωαννίδη και όλο το σύστημα υπάκουσε.

Αλλά και έτσι δεν θα τα κατάφερναν οι Τούρκοι αν δεν αποδιοργανωνόταν η αντίσταση στην εισβολή. Οι Τούρκοι κατέλαβαν το 1/3 του νησιού με τον δεύτερο Αττίλα και τότε παρενέβησαν οι Αμερικανοί.

Τα δεδομένα δείχνουν πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Αυτό μας υπενθυμίζει ο Ερντογάν.

Κίσινγκερ: Ο εγκληματίας πολέμου που ουδέποτε λογοδότησε

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Αλ. Παπαχελάς στο βιβλίο του: «Ένα σκοτεινό δωμάτιο», «το πρωί της 15ης Αυγούστου ο Κίσιγκερ έστειλε στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα ένα μήνυμα για να το παραδώσεις στον Ετσέβιτ. Οι οδηγίες ήταν να το μεταδώσει προφορικά και να “μην αφήσει τίποτα γραπτό πίσω του “.

Το μήνυμα έλεγε:

 «Ο Ετσεβίτ πρέπει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες έχουν ζητήσει από την βρετανική κυβέρνηση αεροπορική κάλυψη για να μεταφέρουν μία μεραρχία από την Κρήτη στην Κύπρο. Αποθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους βρετανούς να το κάνουν. Θα μας βοηθούσε όμως πάρα πολύ σε αυτή μας την προσπάθεια αν ο Ετσεβίτ μπορούσε να μας διαβεβαιώσει ότι οι τούρκοι δεν θα κινηθούν νοτιότερα από τη γραμμή που μας περιέγραψε νωρίτερα ως τη βασική ζώνη. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την τουρκική κυβέρνηση αλλά φτάνουμε ταχύτατα στο τι μπορούμε να κάνουμε λόγω πιέσεων στο εσωτερικό. Κατανοούμε την τουρκική θέση αλλά η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μας βάζει σε μία ολοένα και πιο δύσκολη θέση.”

Ο Ετσεβίτ έλαβε το μήνυμα και η επιχείρηση σταμάτησε στην σημερινή γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Την λεγόμενη Πράσινη Γραμμή.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που δείχνει πως η τάση Κίσιγκερ, δηλαδή, ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού κατεστημένου έβλεπε την, δεδομένη για την εποχή, Ελλάδα.

Πριν τον δεύτερο Αττίλα, ο Κίσιγκερ ενημέρωσε τον πρόεδρο Φορντ για τις εξελίξεις και την πιθανότητα να αρχίσει αμέσως ο δεύτερος γύρος της τουρκικής εισβολής. Σε αυτή τη συνομιλία ο Αμερικανός υπουργός εκφράστηκε με τον πιο ωμό τρόπο, όπως γράφει ο Παπαχελάς:

 «Άν η Τούρκοι ξεφύγουν στην Κύπρο, οι Έλληνες θ’ απασφαλίσουν. Σίγουρα δεν θέλουμε έναν πόλεμο μεταξύ τους, αλλά αν συμβεί η Τουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς και έχουν ένα πολιτικό σύστημα που θα μπορούσε να παραγάγει έναν Καντάφι»

Στη συνέχεια είπε μια φράση που συμπυκνώνει το πως έβλεπε τα πράγματα εκείνη τη στιγμή με τον πιο έντονο τρόπο:

«Μερικοί από τους συναδέλφους μου θέλουν να σταματήσουν τη βοήθεια στην Τουρκία. Αυτό θα ήταν καταστροφή. Δεν υπάρχει κάποιος αμερικανικός λόγος για τον οποίο οι τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου “. 

Δεν ξέρω αν όλα αυτά, και πολλά άλλα ως όφειλε, τα έχει υπόψη του ο κ. Μητσοτάκης όταν δηλώνει δεδομένος. Την μοίρα των δεδομένων την περιέγραψε ο Κίσιγκερ.

spot_img

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φαίνεται όμως ότι ο ΠτΚΔ είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν έχει όραμα επίλυσης του Κυπριακού και έχει μπλέξει με την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
    Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν το Κυπριακό αλλά μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το λύσουν Για αυτό θα πρέπει να γίνει και η Κύπρος σημαντική για τις ΗΠΑ.
    Ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι καλή κίνηση αλλά θέλει πολλά ακόμα: Ενεργειακά προγράμματα και βάσεις δυνάμεων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ . Όπως έκανε η Ελλάδα. Οι ΗΠΑ πρώτα παίρνουν και μετά δίνουν δεν κάνουν ελεημοσύνες.
    Η ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο κοστίζει ακριβά και η Κύπρος χρειάζεται να πάρει γενναίες αποφάσεις. Μετά τον Τάσο Παπαδόπουλο ποιός;

    • Leader said:’αλλά μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το λύσουν”:
      Yποτελεια σε ολο το μεγαλειο της…. Ι would change the name
      from ‘Leaders’ to ‘Subordinate’….ακριβως οπως περιγραφεται στο κειμενο….

        • Νομιζω οτι οι ΗΠΑ παιξαν πρωταρχικο ρολο στην διχοτομηση της Κυπρου…Οποτε γιατι να επιμενουμε οτι αυτοι θα το λυσουν το προβλημα? Μου θυμιζει το συνδρομο της Στοκχολμης.
          Θα ελεγα η Ελλαδα…ποια Ελλλαδα ομως? Η Ελλαδα της αξιοκρατιας και της καινοτομιας.

          • εγώ ρώτησα εάν υπάρχει κάποιος άλλος ο οποίος μπορεί να λύσει το κυπριακό, όχι ποιός το δημιούργησε.

  2. Θα πρέπει εδώ να μας απασχολήσει και το ερώτημα για την εναλλακική προς το “δεδομένος”. Οφείλουμε να δούμε συγκεκριμένα όλο το εύρος των συνεπειών τις οποίες θα είχε μια τέτοια στρατηγική επιλογή. Στην συνέχεια να ζυγίσουμε αυτές τις συνέπειες έναντι των κερδών.

      • Για να είναι πειστική μια αλλαγή στάσης οφείλει να στηρίζεται στα πραγματικά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα.
        Παράδειγμα προς τούτο το δημοψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή των μνημονίων. Κανείς στην Ευρώπη δεν ανησύχησε με το αποτέλεσμα αφού υπήρχε μια γενικευμένη πεποίθηση ότι η χώρα μας ήταν απολύτως εξαρτημένη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιπλέον χρειαζόταν το κοινό νόμισμα με την αξία του εξασφαλισμένη εκτός Ελλάδος.

    • @ Ο Λούμπεν March 24, 2024 At 9:50 am

      Μήπως θα έπρεπε πρώτα ν’ αντιληφθούμε τις ζημιές που πάθαμε όντας δεδομένοι; Ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτε πια, διότι θα συνεχίσομε να είμαστε δεδομένοι. Οι Έλληνες, το 1821, έδιωξαν τον Οθωμανό κατακτητή, αλλά ουδέποτε απέβαλαν τον ραγιαδισμό. Πάντα στηρίζοντας σε προστάτες, εξ ου και δημιουργήθηκαν κόμματα με ονόματα “Ρωσσικόν”, “Γαλλικόν” και “Αγγλικόν”. Αυτή η νοοτροπία δεν μπορεί ν’ αλλάξει πια.

  3. Ας το πάρομε απόφαση, για να μην έχομε αυταπάτες:

    α) Ό,τι χάθηκε με πόλεμο, μόνο με πόλεμο κερδίζεται.

    β) Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταπατά το ΔΔ και ο,τιδήποτε σχετικό, αφού δεν έχει συνέπειες.

    γ) Εκτός πολέμου, μία μόνον ελπίδα υπάρχει να λυθεί το Κυπριακό. Αν η Τουρκία ηττηθεί σε κάποιον πόλεμο. Τότε η Δύση θα “θυμηθεί” την Κύπρο και την σωρείαν εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Τουρκία και θα στηθούν δικαστήρια, όπως για την Γιουγκοσλαβία. Ισχύει πάντα το “ουαί τοις ηττημένοις”. Οι Γερμανοί δικάστηκαν στην Νυρεμβέργη, επειδή ηττήθησαν. Οι νικητές-δικαστές είχαν διαπράξει και διέπραξαν αργότερα παρόμοια εγκλήματα.

    Πολύ αργά να μιλάμε για στρατιωτική ισχύ για την Ελλάδα. Αυτήν την απεμπολήσαμε χρόνια τώρα, δηλώνοντας ότι εμείς δεν κάνομε πολέμους κι έχοντάς το αποδείξει στην πράξη. Γι αυτό ουδείς μάς φοβάται και ουδείς μάς λαμβάνει υπ’ όψιν στα σοβαρά. Έχομε ήδη γίνει δορυφόρος τής Τουρκίας.

  4. -Μήπως το λάθος ήταν ότι ειπώθηκε στα φανερά αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί πιστεύουν στα κρυφά;
    -Η Ελλάδα να γίνει ισχυρή στρατιωτική δύναμη, καταρχάς σαν θεωρία και μόνο είναι τελείως ασύμβατη με το DNA της ελληνικής αριστεράς αλλά και ως λαός έχουμε γαλουχηθεί εδώ και χρόνια με διδάγματα ειρηνισμού(καλοπέρασης).
    -Θυμάται κανείς τα παλαιότερα αφιερώματα της κρατικής τηλεόρασης για τον θάνατο του “λαμπρού” ποιητή-πολιτικού Ετσεβίτ;
    Δύσκολα αλλάζουν νοοτροπίες δεκαετιών αλλά κι αν αυτό συμβεί οι εξελίξεις φαίνεται να μας ξεπερνούν.

    • Η δυνατότητα της χώρας μας να γίνει ισχυρή στρατιωτική δύναμη δεν είναι μόνο ασύμβατη με τις πεποιθήσεις της ελληνικής (τρομάρα μας) αριστεράς (τρομάρα τους) αλλά και πρακτικά ανύπαρκτη.
      1ον γιατί δεν έχουμε εθνική οικονομία εκτός από τους κρατικοκεντρικούς μηχανισμούς οι οποίοι μετατρέπουν τα δανεικά σε κατά κεφαλήν εισόδημα,
      2ον γιατί δεν έχει κανείς νέος λόγο να θυσιαστεί για μια πατρίδα η οποία δεν είναι δική του,
      3ον γιατί εκτός από εμάς τους ίδιους δεν φαίνεται κανείς άλλος να έχει συμφέρον από μια τέτοια Ελλάδα,
      4ον για τον λόγο τον οποίο αναφέρεται και ο ίδιος σχετικά με νοοτροπίες δεκαετιών.

  5. Ευτυχώς που δεν ψηφίζουν οι Ελληνοκύπριοι ως ομογενείς -αλλιώς ”θα μαύριζαν” τον ”νεκροθάφτη” του κυπριακού -σημερινό πρωθυπουργό μας κύριο Μητσοτάκη , που σίγουρα δεν ”θα πάρει στην πλάτη του” την ανακατάληψη με πόλεμο του καταληφθέντος βορείου τμήματος της Κύπρου ,το οποίο κατέλαβε η Τουρκία του Έτσεβιτ σε συνεννόηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Κίσινγκερ -ο οποίος αξιοποίησε την εχθροπάθεια και τον διαχωρισμό των δύο εθνοτήτων από του Δεκεμβρίου 1963 με εκείνα τα 13 Σημεία του Μακαρίου και ”ενεθάρρυνε” και το Κίνημα του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου και την αμηχανία -αν η προδοσία είναι βαριά λέξη- των Απριλιανών από της 15 -24 Ιουλίου 1974.
    Πρώτοι -με οποιονδήποτε πρωθυπουργό- δεν θα ξεκινήσουμε πόλεμο με τον βάρβαρο γείτονα -που είναι έτοιμος αν προκληθεί να επαναλάβει μια μικρή Μικρασιατική καταστροφή-, αλλά αυτήν την φορά εκπέμπουμε ισχυρό μήνυμα σε Τουρκία ,συμμάχους και εταίρους ότι θα αμυνθούμε σκληρά από την Κύπρο μέχρι τον Έβρο ,αν αυτός ο γείτονας ξεκινήσει πρώτος , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ . Γιαυτό δεν ανησυχεί ούτε ο Κύπριος Πρόεδρος ούτε οι άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί.
    Γιατί όμως επιμένουμε να τους ανησυχούμε εμείς ;;;
    Φυσικά και δεν θα λαμβάνουμε τοις μετρητοίς-που λέμε-τις σκέψεις και απόψεις του διατελέσαντος και ΥΦΥΠΕΞ κ. Ροζάκη στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη ,με την εξωτερική πολιτική του οποίου διαφωνούσε και διαφωνεί ακόμη η Νέα Δημοκρατία.
    Υ.Γ Επισημαίνω με ικανοποίηση ότι αυτήν την φορά -στο άρθρο και στα σχόλια- δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για το Κυπριακό του 1974 ο αείμνηστος Καραμανλής ,-κυρίου Παπαχελά ένεκεν- , που ”έψαξε” καλά το όλο θέμα.
    Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και τους ΄Έλληνες για την αυριανή εθνική επέτειο.

  6. Στο πέρασμα των αιώνων εκατοντάδες έθνη εξαφανίστηκαν . Μήδοι, Σκύθες , Βαβυλώνιοι και λοιποί . Οι Έλληνες επιβίωσαν ακόμα και υπόδουλοι στους Ρωμαίους ή στους Οθωμανούς. Τι ήταν αυτό που τους έσωσε; Η γλώσσα η θρησκεία και τα έθιμα. Τώρα όμως ακριβώς σ’ αυτά δέχεται πλήγματα. Τα τελευταία πενήντα χρόνια η επικρατούσα κατ’ όνομα “προοδευτική κουλτούρα” σάρωσε τα πάντα . Προχθές είχαμε βανδαλισμούς των προτομών των ηρώων στη Θεσσαλονίκη. Στις διαδηλώσεις έχει καεί ουκ ολίγες φορές η σημαία και τιμωρία ενόχων δεν υπήρξε ποτέ. Όποιος μιλήσει για πατρίδα βαφτίζεται εθνικιστής ή φασίστας. Έχει επικρατήσει η ηδονοθηρία, ο συβαριτισμός και για να το πούμε και πιο λαϊκά ….ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο …μπίπ μας. Ποιος λοιπόν θα πολεμήσει και για ποια Ελλάδα ή Κύπρο πλέον;

  7. Δεν απαντώ σε κανένα ,αλλά ΔΕΝ θα προτιμούσα να είχα ένα σύμμαχο και εταίρο -με δικαίωμα βέτο μάλιστα-να έλεγε στις συσκέψεις ΟΧΙ-ΝΑΙ , εκτός αν μου έκλεινε το μάτι ότι λέει ότι δεν είναι δεδομένος και λέει ΟΧΙ για να κοροϊδεύει τους φανατικούς και εύπιστους ψηφοφόρους του.
    ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ,ΑΛΛΑ Ο ΜΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ;;;.
    Ναι ,φίλοι , υπήρχαν , υπάρχουν και θα υπάρχουν Έλληνες ,που δεν δέχονται γενικώς την κοροϊδία . Πράττουν κακώς ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα