Όχι, δεν θα συμφωνήσουμε με την κ. Μπακογιάννη: Η απαράδεκτη δήλωση του Ερντογάν για την Κύπρο δεν έχει σχέση με τις εκλογές… Ο χρήσιμος “ηλίθιος” Ροζάκης! 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έχει θέσεις και τις εκφράζει, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και προς την ορθή κατεύθυνση. Μερικές φορές εκφράζει μεγαλοφώνως τις επιθυμίες της, άλλες φορές η ανάλυση της είναι απλά λάθος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ σε μία σόλο συνέντευξη κατά την οποία μίλησε για πολλά και διάφορα, υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ξανά στην Κύπρο, είναι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

“Διέγνωσε” ότι επειδή ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ομιλεί εθνικιστικά προφανώς για να διεγείρει το ψεκασμένο ακροατήριο του.

Η άποψη αυτή εμφανίζεται κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί και βρίζει και παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα. Και κάθε φορά αυτοί που την παρουσιάζουν απλά πέφτουν έξω.

  • Οι Τούρκοι προγραμματίζουν, έχουν σχέδια και τα υλοποιούν, ενώ εμείς, η Λευκωσία και η η Αθήνα, αδρανούμε. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συστηματική δουλειά στον τομέα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου είχαμε μείνει πίσω.

Φυσικά, δεν αναφέρομαι για την Κύπρο, όπου οι διεφθαρμένοι πολιτικοί έγιναν πάμπλουτοι, ενώ αν είχε εξαλειφθεί η διαφθορά σήμερα το νησί θα διέθετε και πολεμικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία. Δεν έχει τίποτα.

Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε την εξής εικόνα για να δικαιολογήσει το παραλήρημα του Ερντογάν, για το δήθεν λάθος του τότε πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος υποτίθεται ότι δεν προχώρησε στην κατάληψη όλης της Κύπρου, το καλοκαίρι του 1974.

Ο σημερινός ισλαμιστής πρόεδρος προφανώς δεν θυμάται ότι το σχέδιο ΔΕΝ αφορούσε την κατοχή όλου του νησιού. Αν δεν υποχωρούσε η άμυνα στην Αμμόχωστο, και εάν η Κύπρος δεν είχε προδοθεί από τη χούντα των Αθηνών, είναι ζήτημα αν κατάφερνε να καταλάβει την Κερύνεια.

Είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η οποία βεβαίως καταδίκασε την απειλή του Ερντογάν και τόνισε ότι παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας του με την Αθήνα:

“Ο Ιμάμογλου είναι στη δημοσκόπηση μπροστά. Θα του λείπει κάτι από τη φιλοδοξία του Ερντογάν για να μπορέσει να βγει οριστικώς μπροστά – Του λείπει ένα κομμάτι απο την ακροδεξιά και (ο Ερντογάν) απευθύνεται σε αυτό το ακροατήριο (…)

Πέραν αυτού, έχει μια σημασία ότι αυτή η δήλωση γίνεται τώρα που γίνεται μια πρόσθετη προσπάθεια από τον ΟΗΕ, με καινούργια υπεύθυνη του ΟΗΕ, η οποία έρχεται στην περιοχή για να ξεκινήσει ο διάλογος Τουρκοκυπρίων – Ελληνοκυπρίων (…)”.

Πρόσθεσε ότι “η δήλωση του Ερντογάν δεν παίζει πουθενά στις τουρκικές εφημερίδες. Ούτε η δήλωση Ερντογάν παίζει, ούτε η δική μας αντίδραση παίζει».

  • Φίλοι από την Τουρκία μου λένε ότι μεταδόθηκε η απαράδεκτη δήλωση του Ερντογάν και φιλοξενήθηκε φαρδιά-πλατιά στην πρώτη σελίδα της Τουρκικής Προεδρίας συνοδευόμενη από πολλές φωτογραφίες και προωθήθηκε επαρκώς στα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, αν προβλήθηκε ή όχι σε μία χώρα όπου ο Ερντογάν ελέγχει το 95% των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το πρόβλημα είναι η δήλωση αυτή καθ’ αυτή, η οποία στοχεύει να προκαλέσει την Ελλάδα -διότι η Κύπρος είναι συνηθισμένη με τις εκρήξεις του.

Ο στόχος του είναι να ρίξει το γάντι για να απαντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε την απειλή του Ερντογάν, ενώ κατά τη γνώμη μου έπρεπε να του απαντήσει -ή έστω ο υπουργός των Εξωτερικών.

Την απάντηση μέσω πηγών του υπουργείου Εξωτερικών ο Τούρκος πρόεδρος την εκλαμβάνει ως φόβο. Από την άλλη, η Αθήνα δεν πρέπει να δείχνει ότι καταπίνει όλες τις προσβολές για χάρη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο Ερντογάν δεν είναι ειλικρινής και χρησιμοποιεί τη δήθεν καλή πορεία των σχέσεων εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Βέβαια, ουδείς υποστηρίζει ότι πρέπει να πάμε πίσω στην εποχή των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων. Η ειρήνη είναι ένα από τα υπέρτατα αγαθά. Αλλά, η κουβέντα του Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος πάντα ξεφυτρώνει εκεί που δεν τον φυτεύουν, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να προχωρήσει χωρίς το Κυπριακό, είναι για …σφαλιάρες. Αυτός μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και είπε και μερικά σωστά πράγματα, αλλά η εμμονή του με την Κύπρο, ότι και να δηλώνει, τα ισοπεδώνει.

Αυτόν τον κύριο δεν τον κατάλαβα ποτέ. Το σύστημα τον χρησιμοποιεί ως τον “χρήσιμο ηλίθιο” για να ξεφουρνίζει ένα σωρό βλακείες στο όνομα ενός κατευνασμού, που αγγίζει τα όρια της άτακτης υποχώρησης. (Κάποιος άλλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία άλλη λέξη, την οποία προσωπικά έχω φυλάξει για τον Δημήτριο Ιωαννίδη και την παρέα του, που παρέδωσαν τη Μεγαλόνησο στην κατοχική Τουρκία).

Τι είπε μόλις χθες ο αρμόδιος Πρωθυπουργός της χώρας; Και γιατί επέλεξε να τονίσει ότι δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις όταν απέναντι έχουμε την Τουρκία, η οποία παρά την “προσέγγιση” εξοπλίζεται;

«Παρά την ηρεμία που επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονες επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό τους πρόγραμμα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε:

“Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει το διεθνές δίκαιο την ειρήνη και τη συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά, ομιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε κάνοντας όμως το ίδιο λάθος, αποδίδοντας τα “σκαμπανεβάσματα” στον τουρκικό εθνικισμό:

«Όποιος ξέρει την Τουρκία, ξέρει ότι τέτοια σκαμπανεβάσματα θα τα έχουμε πάντα (…) Ξέρω πάρα πολύ καλά τι επιδιώκει η Τουρκία. Νομίζω ότι ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά την ίδια την Τουρκία και τις δυναμικές οι οποίες καταγράφονται.

Έχω και άλλοτε πει να μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό, η τουρκική Βουλή, σήμερα έχει άνω του 25% ακραίους εθνικιστές οι οποίοι βρίσκονται μέσα», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν φοβάται ποτέ να εκφράσει τη γνώμη της.

Λοιπόν, οι Έλληνες πολιτικοί της νεοφιλελεύθερης πλευράς πρέπει να σταματήσουν να αναζητούν δικαιολογίες κάθε φορά που οι Τούρκοι απειλούν τον Ελληνισμό. Ότι και να λένε, οι πολίτες δεν τους πιστεύουν -και αυτό πρέπει να το κοιτάξουν. Απλά ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, που χρησιμοποιεί τις δικαιολογίες τους για να ξεσηκώσει τους οπαδούς της.

Πολύ φοβάμαι, ότι η ακροδεξιά, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θα βγει τόσο ενισχυμένη, που θα τρίβουμε τα μάτια μας… Και θα έχουν ευθύνη οι πολιτικοί μας, διότι αφήνουν χώρο στους ακραίους να πλασάρουν τις ψεκασμένες θεωρίες τους και να πουλούν τον πατριωτισμό όπως τα ανύπαρκτα Ευαγγέλια του Ιησού…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

https://hellasjournal.com/2024/03/ochi-den-tha-simfonisoume-me-tin-k-bakogianni-i-aparadekti-dilosi-tou-erntogan-gia-tin-kipro-den-echi-schesi-me-tis-ekloges-ke-o-chrisimos-ilithios-rozakis/

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα