Χαρ. Τσιτσιμπίκος: μερικές απόψεις με την ευκαιρία του επετειακού τριημέρου στη                                            Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

  • Του Χαράλαμπου Τσιτσιμπίκου

Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας  Θουκιδίδης  είπε για την αξία της ιστορίας

                  « Όλβιος, όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν »

που σημαίνει: «ευτυχισμένος όποιος από την ιστορία έχει μάθει»

 Ο Νομπελίστας  ποιητής και διπλωμάτης Γεώργιος Σεφέρης έγραψε:

 « Σβήνοντας  κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνει ένα

                                        κομμάτι από το μέλλον. »                           

Η ιστορία και η παράδοση συνδέει το παρελθόν με το παρόν και διδάσκει την πορεία στο μέλλον. Σηματοδοτεί την ιστορική συνέχεια του Έθνους, συνδέοντας τις γενιές μεταξύ τους. Είναι η πηγή από την οποία  αναβλύζει η πνευματική και η κοινωνική συνέχεια πολλών χρόνων και σφυρηλατεί τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και τις κτίζει σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Είναι ο δάσκαλος του παρόντος και ο οδηγός του μέλλοντος. Η επαφή και η γνωριμία με τις πατρογονικές  ρίζες  αποτελεί καθήκον για τον καθένα μας που θέλει να πορεύεται στο μέλλον με εφόδιο τη γνώση του παρελθόντος.  Οφείλουμε λοιπόν σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου μας, στην αλληλεγγύη και στον αλληλοσεβασμό όλων μεταξύ μας, στα όσα μας δίδαξαν οι δάσκαλοί μας, οι ιερείς μας, οι παππούδες μας, οι γονείς μας, γιατί όπως λέει και ο νεώτερος εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

  « Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν θα ‘ρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας
δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων επιδράσεων κυρίως στον Εθνικό τομέα, επιτυγχάνεται η επαφή με τις ρίζες μας, ενισχύεται η εθνική συνείδηση και ενδυναμώνεται το εθνικό μας φρόνημα, τώρα που η Χώρα μας απειλείται από παντού.

Φρονηματίζονται οι νέοι καθώς έχουν στηρίγματα για μια ζωή δημιουργική πέρα από ακρότητες. Μαθαίνουν τι σημαίνει παράδοση, πατρίδα  κι έτσι αγωνίζονται με μέτρο για την πρόοδο της κοινωνίας.

Μαθαίνουν το παρελθόν, κατανοούν ότι είναι οι συνεχιστές, συνειδητοποιούν την αξία της γλώσσας. Παράλληλα ενδυναμώνεται η εθνική μας συνείδηση, τονώνεται η φιλοπατρία και η εθνική μας αυτογνωσία.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε προ δεκαετιών και αποσκοπούσε στην γενοκτονία της μνήμης του Έλληνα άρχισε να υλοποιείται με την  στοχοποίηση,  τα τελευταία  χρόνια, των  εθνικών μας συμβόλων, του  πατριωτισμού μας, της συνέχειας της ιστορίας μας, της ορθοδοξίας και του κλήρου, της προάσπισης της γλώσσας, του εθνικού μας  φρονήματος, της αυτοπεποίθησης  και της υπερηφάνειας του Ελληνικού Λαού,  δηλαδή της ταυτότητα μας , και τώρα έχει διαβρώσει τα πάντα και τους πάντες.

Όταν έχεις βαθιές  ρίζες αντιστέκεσαι  και στον πιο δυνατό άνεμο. Όταν είσαι άρριζος ,γιατί κάποιοι έχουν φροντίσει να σου τις κόψουν παιδιόθεν, τότε σε πάει ο άνεμος όπου θέλει. Δεν έχεις αντίσταση γιατί με τον μηδενισμό δεν πιστεύεις σε τίποτε.

Την παραπάνω κατάσταση την διαπιστώνω , τα τελευταία χρόνια, κατά το εορταστικό  Εθνικό  τριήμερο του Οκτωβρίου στην Πόλη μας. Πηγαίνοντας με λεωφορείο στον Άγιο Δημήτριο να παρακολουθήσω τη Δοξολογία και επιστρέφοντας πεζή μέχρι την Λέσχη Αξιωματικών για να παραβρεθώ στο επίσημο γεύμα που δίνει ο Διοικητής του Γ΄Σ.Σ. προς τιμή του/της  Προέδρου της Δημοκρατίας  και των νεκρών των νικηφόρων αγώνων του  Έθνους  μας  διαπίστωσα συγκεκριμένα το 2020 τα παρακάτω:

Στην οδό Αγγελάκη είδα μόνο 19 σημαίες  μέχρι το Hotel a.b.c. Στην πλατεία έναντι του Θεάτρου Αυλαία σχεδόν  καμία ,καθώς και στην εσοχή αριστερά  έναντι του ΟΥΘ. Την ίδια εικόνα είδα σε όλη μου τη διαδρομή μέχρι τον Άγιο Δημήτριο.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο τι συνέβαινε στην εποχή μου, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι,  κατά την έπαρση –υποστολή  της σημαίας το Σαββατοκύριακο στο Λευκό Πύργο. Όλη η παραλία  από το ΜΑΚΑΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ μέχρι το  ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ έμοιαζε ως ένα μωσαϊκό με κουκίδες από τους κινουμένους στην παραλία πολίτες οι οποίοι παρέμειναν ακίνητοι μέχρι πέρατος της τελετής. Τα τελευταία χρόνια  γνωρίζετε τι συμβαίνει. Να σημειώσω  επίσης ότι τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. και τα ΤΑΞΙ έφεραν σημαιάκια στους καθρέπτες.

Στις παλιές   πολυκατοικίες στο μπαλκόνι κάθε διαμερίσματος  υπάρχει  βάση  σιδερένιου σωλήνα για την τοποθέτηση του ιστού  της σημαίας  ενώ στις νεώτερες  δεν υπάρχει (μήπως για λόγους οικονομίας υπέρ του αγοραστή;).

Να αναφερθώ και στην παιδεία, κατώτερη, ανώτερη και ανώτατη η οποία  έχει διαβρωθεί με  αυξητική πορεία από την κατώτατη προς την ανώτερη, όπως κατάργηση προσευχής, κατάργηση εικόνας του Χριστού και Ηρώων στις αίθουσες , μειωμένη διάθεση διδασκαλίας δασκάλων, καθηγητών  ανώτερης και ανώτατης   Εκπαίδευσης,  οι μαθητικές παρελάσεις των Γυμνασίων –Λυκείων δεν διακρίνονται από υψηλό εθνικό παλμό, πλην εξαιρέσεων ,  που να ενθουσιάζει το κοινό που τις παρακολουθεί και να το πλημμυρίζει από εθνική υπερηφάνεια. Να μη ξεχάσω από τα πολλά της παιδείας να αναφέρω  το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Είναι αυτά με τα οποία τρέφεται η ελληνική νεολαία. Με τις εγκληματικές αναφορές επιδιώκεται το γκρέμισμα από την ψυχή των νέων των ιδανικών της πίστης και της αρετής. Ο Θεός απουσιάζει  από την Παιδεία. Τα σχολεία δεν διαπλάθουν, πλέον, χρηστούς   χαρακτήρες . Μετατράπηκαν σε φυτώρια γενιτσάρων και σε σπήλαια  αντικοινωνικότητας εν πολλοίς.

Το δημογραφικό πρόβλημα, λόγω υπογεννητικότητας, είναι από τα σημαντικότερα  που αντιμετωπίζει το Έθνος μας στο διάβα του χρόνου για την επιβίωσή του. Οι τομείς που επηρεάζει είναι πολλοί. Θα αναφέρω την μειωμένη επάνδρωση των Ε.Δ σε συνδυασμό με την μειωμένη θητεία που έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη εκπαίδευση των οπλιτών και κατ΄ επέκταση το μειωμένο ηθικό Ενόπλων και πληθυσμού, σημαντικότατου πολλαπλασιαστή της μαχητικής ικανότητας  των Ε.Δ σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες της  κοινωνικής δραστηριότητας. Παράδειγμα ; 2009 γεννήσεις 117933 και το 2020 84764 Μείον 28,2%

Θρησκεία. Δυστυχώς έχει διαβρωθεί και η θρησκευτική πίστη του Πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγώνες των Ελλήνων και εν προκειμένου του  εορταζόμενου  μήνα Οκτωβρίου γίνονταν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία υπό την σκέπην της Υπερμάχου Στρατηγού της  Παναγίας. Παράδειγματα : Η συνεχής μείωση των Θρησκευτικών γάμων,  η αύξησης της  ταφής των νεκρών, η αύξηση των πολιτικών  γάμων και η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης.

 2009 Θρησκευτικοί  γάμοι  34375, 2020   Θρησκευτικοί    11935  Μείωση 34,72%

2009 Πολιτικοί  γάμοι           19540, 2020    Πολιτικοί          24887  Αύξηση   22,3%

2009 Σύμφωνα συμβίωσης       109, 2020  Σύμφωνα  συμ.   8966  Αύξηση88,8,%

Αρχικά στο δείπνο που παρέθετε ο διοικητής του Γ΄Σ.Σ προς τιμή του/της  Προέδρου της Δημοκρατίας και των νεκρών των αγώνων 1912 και 1940 από το 1975 και στην συνέχεια την  τελευταία δεκαετία στο γεύμα παρίστατο και η κεφαλή της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Από το 2016 για λόγους υγείας δεν παραβρίσκεται  ο  Παναγιότατος Θεσσαλονίκης και ούτε εκπρόσωπος της Εκκλησίας προκειμένου να ευλογήσει την βρώση και την πόση του δείπνου ή γεύματος  καθώς   και το πέρας αυτών με αποτέλεσμα  να γεννάται το ερώτημα στους παρευρισκομένους   και κυρίως στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί απουσιάζει η εκκλησία από την επίσημη αυτή εκδήλωση ;  Έχει προκύψει διαχωρισμός σχέσεων Εκκλησίας και Στρατού στη Θεσσαλονίκη  στην πόλη του Αγίου Δημητρίου και στους αγώνες του Έθνους της Υπερμάχου Στρατηγού της Παναγίας ; Με το πέρας οι παρευρισκόμενοι αποχωρούσαν  κατά το δοκούν.

Εξάλλου ο Στρατός έχει καλυφθεί από απόψεως Ιερέων  από τους Βαλκανικούς πολέμους, με την παρότρυνση της Εκκλησίας, με 150 εθελοντές Ιεροκήρυκες και Ιερείς οι οποίοι πλαισίωσαν το Στρατό σε κάθε Σύνταγμα και ένας Κληρικός. Τώρα έχει μόνιμους ιερείς και το Γ΄Σ.Σ. έχει Ιερέα ο οποίος μπορούσε να καλύψει το κενό και να υλοποιηθεί η επαφή Ε.Δ και Εκκλησία

  Υπέβαλα  ερώτημα  στην Προεδρία της Δημοκρατίας , στην Ηγεσία των Ε.Δ  και στη Μητρόπολη υπηρεσιακά  και δεν έτυχα καμιάς απαντήσεως.  Η  απορία των στελεχών των  Ε.Δ  παραμένει και θεωρούν ότι η απουσία,  έστω και ιερέως από  αυτή την εκδήλωση είναι προσβολή στους νεκρούς των αγώνων του Έθνους. 

  Υπάρχει ο πάγιος , ο οριστικός,  ο αρραγής  όγκος του ενιαίου και αδιαιρέτου Έθνους, όπου ένοπλος και άοπλος  λαός  έχουν  μια ψυχή, μια πίστη,  μια βούληση:  να εκπληρώσουν μαζί, ο ένας σαρξ  εκ  της σαρκός του άλλου, την ιστορική τους αποστολή  την διαφύλαξη της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της τιμής τη Ελλάδος                  

   Οι αξιόλογοι δημοσιογράφοι του  έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και των  ΜΜΕ  της πόλεώς μας  έχω την γνώμη, ως εκ της αποστολής τους, πρέπει να ασχοληθούν με τα θέματα αυτά και πολλά άλλα και να κριτικάρουν τα γεγονότα. Παρακαλούνται, σε αυτή την δύσκολή περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πληθώρα σοβαρών εθνικών θεμάτων να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην εμπέδωση  των υποχρεώσεων των Πολιτών  στις αρχές και αξίες που δυναμώνουν και θωρακίζουν το φρόνημα και την αγάπη προς την Πατρίδα σε καιρούς ου μενετούς. 

Επειδή  ο νέος Παναγιότατος Μητροπολίτης της Πόλεως κ.κ. Φιλόθεος   στον οποίον ευχόμαστε με σεβασμό  καλή επιτυχία με την χάρη της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Περιφερειάρχης και ο νέος κ. Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του ,ως πρώτοι άρχοντες  της Πόλεως  πολύ εύστοχα στα μηνύματά τους κατά τη μαθητική παρέλαση θα εξάρουν τις αξίες που συμπυκνώνονται στην Ελληνική Σημαία και στη νεολαία μας, παρακαλούνται να εξετάσουν την αντιμετώπιση – βελτίωση  των παραπάνω στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους.        

Χαράλαμπος Τσιτσιμπίκος

Αντιστράτηγος ε.α-Επίτιμος ΒΎ/ΓΕΣ

Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ.

Πτυχιούχος Α.Σ.Ο.Ε.Ε./Δκση Επιχειρ.

 

 

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε τον στρατηγό Τσιτσιμπίκο για το απάνθισμα καταστάσεων και γεγονότων -κυρίως στην Θεσσαλονίκη μας- που σίγουρα περιορίζουν το εθνικό φρόνημα και μειώνουν την εθνική ενότητα ,τώρα μάλιστα που επιβάλλεται να είναι αυξημένη, αλλά ας μην ελπίζουμε σε διόρθωση ,γιατί καμιά πολιτική ”παράταξη” -πλην της Νέας Δημοκρατίας-μόνης όμως-από αυτές που κυβέρνησαν επιθυμούν την διόρθωση και αλλαγή της νοοτροπίας μας.
    Οι άλλες δύο ,που στην διαδρομή θα γίνουν μια -η γνωστή ”προοδευτική” Παράταξη – και οι οποίες την επέβαλαν με νόμους και διδαχές από το 1981-2019, δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κ. αρθρογράφου- δυστυχώς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που ”πατροναρίσθηκε” από τον τέως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο-, γιατί ούτε αυτός ”ευαγγελίζεται” την επιστροφή στην ελληνορθόδοξες παραδόσεις και τα ελληνικά ήθη και έθιμα.
    Η ”διαίρεση” της τοπικής εκκλησίας(που δεν είναι τυχαίο ότι άρχισε το 2016 επί κυβερνήσεως του άθεου κ. Τσίπρα) -η οποία δεν παρίσταται στο γεύμα του Γ΄Σώματος Στρατού στην ΛΑΦΘ – θα λυθεί με συμφωνία των ηγεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αρχιεπισκοπής , που θα επιβάλλουν συμμόρφωση, -εάν την επιθυμούν οι ίδιες- ,αφού δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς.
    Υ.Γ Τα ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης-με τους δασκάλους τους- και συμμετέχουν ευπρεπώς στις παρελάσεις και στις λοιπές εκδηλώσεις και διατηρούν (ευτυχώς) διαφορετική από τα δημόσια σχολεία στάση έναντι του έθνους .
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  2. « Όλβιος, όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν »
    Ευριπίδης (485 π.Χ. – 406 π.Χ.)

    Εμείς, οι Έλληνες, πάντως, δεν διδαχτήκαμε τίποτε από την Ιστορία μας κι εξακολουθούμε να επαναλαμβάνομε τα ίδια λάθη (βλέπε ελληνοτουρκικός “διάλογος” και όχι μόνο).

    • Μόνο που ούτε εγώ ,ούτε ο κ. αρθρογράφος αναφέρεται σε λάθη στην εξωτερική μας πολιτικής, γιατί αν αναφερόταν σαυτά εκτιμώ πως θα θεωρούσε ως μέγιστο την Συμφωνία των Πρεσπών ,για την οποίαν πολλοί Έλληνες -δυστυχώς- είναι και υπερήφανοι.

      • To σχόλιό μου δεν απευθύνεται σε σένα, ούτε θα ερμηνεύσεις εσύ τι γράφει ο αρθρογράφος, αφού καν δεν κατάλαβες τι γράφω εγώ. Πάψε να ξεφυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν και να είσαι προπέτης. Καλά σού τα έγραψε πάλι προχθές η Μαρία, αλλά εσύ πού να καταλάβεις.

        • Πλην η Μαρία (η κυρία Μαγγιώρου)- η τολμητίας που απαξίωσε την μοναδική κυρία Αρβελέρ- δεν απάντησε στη δική μου απάντηση σε σχόλιό της, γιατί γράφει αλλά δεν θέλει αντίλογο.
          Ρωτήστε ευθέως τον κ. αρθρογράφο να πάρετε την απάντησή του.
          Υ.Γ Όχι -τώρα πια-δεν σας περιλαμβάνω στους υπερήφανους για την Συμφωνία των Πρεσπών .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα