Χαράλαμπος Τσιτσιμπίκος: Οκτώβριος, μήνας τριών επισήμων εορταστικών                             ιστορικών γεγονότων και όχι μόνο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

         

*Του Τσιτσιμπίκου Χαράλαμπου

Τον Οκτώβριο του 2019 είχα γράψει ένα κείμενο με το αναφερόμενο τίτλο,  στο οποίο περιλαμβανότανε περιληπτικά η σημειολογία κάθε εορτής :

Της 13ης Οκτωβρίου ο Μακεδονικός αγώνας και ο θάνατος του Παύλου Μελά το 1904.

Της 26ης Οκτωβρίου η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τους Τούρκους.

Της 28ης Οκτωβρίου η εποποιΐα του ΟΧΙ το 1940,των πολέμων με  τους Ιταλούς και στη συνέχεια με τους Γερμανούς το 1941

Πέραν αυτών των επισήμων ιστορικών γεγονότων που εορταζότανε επί δεκαετίες προέκυψε και η καθιέρωση ,ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για κάθε πρωτεύουσα Νομού, η ημέρα αποχώρησης των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής, η οποία μέχρι τότε γιορταζότανε στην Αθήνα μόνο, για όλη την Ελλάδα την 12ην Οκτωβρίου. Για τη Θεσσαλονίκη με το Π.Δ. 50/2016 καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού η 30η Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα το άρθρο 1 αναφέρει: [ Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης ]. Το άρθρο 2 αναφέρει τι θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού  και το άρθρο 3 αναφέρει ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Σαφής, σαφέστατη η διατύπωση του Π.Δ. και ως εκ τούτου δε χωράει καμιά παρερμηνεία. Παρ΄ όλα ταύτα το τι έγινε θα τα διαβάσετε στο κείμενο πατώντας στο σύνδεσμο. Επισημαίνω και την παρ.5 προ του άρθρου 1. ΕΔΩ

Αφού συνεχάρη το νέο Δήμαρχο κ. Κων. Ζέρβα και όλους τους Δημοτικούς συμβούλους, ευχόμενος εγκαρδίως καλή επιτυχία στο ύψιστο έργο τους επ΄ ωφελεία της Πόλεως, έκανα έκκληση στα αισθήματα δικαίου, αληθείας, σεβασμού στην ιστορία και συμπόρευση  όλων για το καλό της Πόλεως να αντικαταστήσει το κείμενο της αναθηματικής πλάκας με το αντίστοιχο του Π.Δ. και να προγραμματίσει τις όποιες εκδηλώσεις με γεγονότα που μας ενώνουν όλους μας. Το αναγραφόμενο κείμενο στην πλάκα έχει ως εξής:

          «ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ 30

                                               ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944»

Τώρα ας δούμε τι έγινε μετά τα παραπάνω εκτεθέντα.

Μάρτιος 2020 ήλθε ο Κορονοϊός και η Ελλάδα μπαίνει σε γενικό  Longdawn. Οι δραστηριότητες περιορίσθηκαν και οι υπεύθυνοι  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δραστηριοποιείται στον έλεγχο τηρήσεως των μέτρων. Αδρανοποίησε και τις ενέργειες  αλλά η παρέα μας έκανε ένα σύνδεσμο  Σ.Π.Μ.Θ.( Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας Θράκης) για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά και συλλογικά επί των θεμάτων που την προβλημάτιζαν στις εβδομαδιαίες συναντήσει ως άτυπη ομάδα Προβληματισμού επί σειρά ετών.

Στις αρχές Οκτωβρίου το 2020 και ενόψει της επερχομένης ημερομηνίας εορτασμού της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο κ. Ζέρβα στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτριος Καραμήτσος ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και ο υποφαινόμενος και συζητήσαμε το θέμα της αναθεωρήσεωςς του κειμένου που αναγράφεται στην πλάκα και προσαρμόσεως στην πραγματικότητα που αναφέρεται στο Π.Δ. Η συζήτηση θεωρήθηκε πολύ καλή και εποικοδομητική γιατί ο κ. Δήμαρχος, εμμέσως αλλά  σαφώς παραδέχθηκε ότι η αναθηματική πλάκα δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να ακολουθήσει παράνομη διαδικασία και υποσχέθηκε ότι θα αναθέσει το θέμα στην επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου για να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λήξει το θέμα νομότυπα. Με παρέμβασή μου του ζήτησα να μη χρονίσει το θέμα, με τη γνωστή μέθοδο αν θέλεις να μη δώσεις λύση σε ένα θέμα ανάθεσέ το σε Επιτροπή, αλλά παρακαλώ τον ερχόμενο Μάρτιο να τελειώσει το θέμα.

Δυστυχώς πέρασε το χρονικό διάστημα των έξι μηνών και ουδέν έγινε από πλευράς Δήμου.             Την 24 Μαΐου 2021 στάλθηκε πλέον  επιστολή με 521 υπογραφές πολιτών της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχύσουμε την ηθική δύναμη του κ. Δημάρχου για να λάβει μία απόφαση την οποίαν ο εκάστοτε Διοικητής ή αιρετός Προϊστάμενος υποχρεούται να λάβει για την επίλυση θέματος το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στην παρούσα και στις μέλλουσες  γενεές του χώρου που υπηρετεί, εξ αιτίας της αδράνειας του ή αδιαφορίας. Από ευγένεια θεωρήσαμε σκόπιμο να ζητήσουμε ένα ραντεβού για ενημέρωση επί του περιεχομένου της επιστολής. Μου ανατέθηκε να ενεργήσω για το κλείσιμο της συνάντησης. Τηλεφώνησα στις 27/5/21 στην κ. Γεωργιάδου, 3/6/21 απουσίαζε και θα μου έπαιρνε τηλέφωνο μόλις θα γύριζε και 4/6/2021 τηλεφώνησα  για τελευταία φορά και πήρα την ίδια απάντηση της πρώτης επικοινωνίας « Το πρόγραμμα του κ. Δημάρχου είναι τόσο φορτωμένο που δεν μπορώ να σας κλείσω» Απάντησα ότι αυτή είναι η τελευταία επικοινωνία, θα πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να λύσουμε το θέμα το οποίο γνωρίζετε και εσείς.

Την 11/6/2021 ειδοποιούμαι για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεκάκη την Δευτέρα 14/6/2021 ώρα 11,00 στο γραφείο 11 του 2ου ορόφου. Πήγαμε και πάλι με τον Πρόεδρο του ΣΠΜΘ. Έλαβε χώρα μια εγκάρδια και πολύ χαλαρή γενική συζήτηση και μπήκαμε στο θέμα μας που ήταν η αντικατάσταση της ιστορικά και τυπικά απαράδεκτης αναθηματικής πλάκας με κείμενο παραποιημένο αυτού του Π.Δ.

Μας διαβεβαίωσε και τους δύο, με πειστικό τρόπο, ότι επειδή αυτή την εβδομάδα έχω έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ, παρακαλώ δώστε μου μια προθεσμία να μελετήσω το όλο θέμα, από πλευράς συζητήσεως στο Δ.Σ και την άλλη εβδομάδα θα σας τηλεφωνήσω. Του απαντήσαμε ότι έχουμε πάρει την απόφαση του ΔΣ και την έχουμε μαζί μας [ Δεν συζητήθηκε το θέμα της αναθηματικής πλάκας] Απάντησε ας το ψάξω και εγώ και θα τα πούμε.

Ιδού η απόφαση του Δ.Σ και η απόφαση της Αντιδημάρχου οικονομικών.

ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 1663 / 19-12-2016

       ΑΡΙΘΜ. ΠΙΝΑΚΑ: 2

Απόσπασμα από το πρακτικό της 29ης Τακτικής συνεδρίασης έτους

                                   2016 του Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΠΟΦΑΣΗ: Εγκρίνει ομόφωνα την ονοματοδοσία ανωνύμου οδού του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Βασιλικό Θέατρο και την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών μέχρι τη συμβολή της με την οδό “Γ. Σεπτεμβρίου”, σε οδό “30ης Οκτωβρίου”, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006για την ονομασία και μετονομασία συνοικιών – οδών και πλατειών.

Με την συγκεκριμένη ονομασία τιμάται η μνήμη της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα Γερμανικά Στρατεύματα                            Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Και συνεχίζει με την απόφαση της Αντιδημάρχου Οικονομικών

ΑΔΑ: 70ΟΙΩΡ 5-ΒΔΑ

                                                            ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ

Την ανάθεση της προμηθείας ειδικής επετειακής μαρμάρινης πλάκας (φιλοτέχνηση, κατασκευή και τοποθέτηση πλάκας από μάρμαρο Διονύσου με ειδική χάραξη κειμένου, για το επετειακό γεγονός της Απελευθέρωσης της Πόλης στις 30/10/1944 η οποία θα τοποθετηθεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, στην εταιρία ………….έναντι αμοιβής 806,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και όλων των νομίμων κρατήσεων

                                                                                          Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                                         ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΑΝΕΛΛΑ

Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Χάθηκαν αμφότεροι Δήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πρόσφατη ζωντανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκουσα τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Ζαριανόπουλο Καλφακάκου και Νοτοπούλου ότι δεν συντάχθηκε το πρόγραμμα εορτασμού

της 30ης Οκτωβρίου.

 

Από όλα τα παραπάνω, λυπάμαι για τις λεπτομέρειες, αλλά τις θεωρώ ως πεμπτουσία της ενημέρωσης, προκύπτει η εκκωφαντική απαξίωση και ο πρωτόγνωρος εμπαιγμός των πολιτών από τη Διοίκηση του Δήμου. Αδυνατώ να κατανοήσω αυτή τη πρωτοφανή τακτική  των αιρετών οργάνων της Πόλεως. Θα ήθελα να πληροφορηθώ στο πού διδάσκεται. Δεν κατανοείτε ότι η περίοδος που διανύουμε που είναι υψηλού κινδύνου, από ποικίλα γεγονότα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η Πατρίδα μας και είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενότητα όλων. Τι σκοπό εξυπηρετεί η αναμόχλευση πληγών του παρελθόντος οι οποίες μόνο εμφύλιο-πολεμική δημιουργούν και πόνο προκαλούν.

Ας θυμηθούμε τη στροφή του Εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου  Σολωμού.

Η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει πάρτο  

                            λέγοντας και εσύ.

Τέλος όλοι οι αιρετοί οι οποίοι ζητούν την ψήφο του Λαού σηματοδοτούν την επιθυμία να προσφέρουν στην θέση της αρμοδιότητας τους για το καλό των πολιτών και της Πολιτείας ευρύτερα. Να θυμούνται πάντοτε τη ρήση

Τον άρχοντα τριών δεί μέμνησθαι

                          Ότι ανθρώπων άρχει,  ότι κατά νόμους άρχει

                                               Ότι ουκ αεί άρχει         

Κατόπιν των προαναφερθέντων αιτούμε να εξετασθεί το συντομότερο αν η μη έγκριση από το Δ.Σ της τοποθετήσεως της αναθηματικής πλάκας και με το παραποιημένο κείμενο, σε σχέση με το Π.Δ και ιστορικά αναληθές ,ποία σκοπιμότητα εξυπηρετεί; Αυτή η ενέργεια αυθαιρετεί στον νόμο της εθνικής συμφιλίωσης και της Εθνικής Αντίστασης. Όπως αποδεικνύεται υπηρετεί, με την πλήρη διαστροφή της αλήθειας, προπαγανδιστικούς ολοφάνερα σκοπούς, προς συσκότιση της ιστορικής συνειδήσεως των πολιτών, της νεολαίας, των τουριστών, των διερχομένων, καθώς και να δημιουργεί επίκεντρο ανάπτυξης εμφύλιο-πολεμικού κλήματος.

Χαράλαμπος Σ.Τσιτσιμπίκος

Αντιστράτηγος ε.α-Επίτιμος Υ΄/ΓΕΣ

Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία του Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης (ΣΠΜΘ) – δια του στρατηγού μέλους του Συνδέσμου κ.Τσιτσιμπίκου-,η οποία απευθύνεται στους δημότες ,αλλά κυρίως στον κ.Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά για την επισυμβάσα ”παρανομία-παρατυπία”, έστω και αν μερικοί το θεωρούν μικρό πρόβλημα ,αλλά ”εξ όνυχος τον λέοντα”.
    Ενθαρρύνονται πάντως οι δημότες Θεσσαλονικείς να απευθύνονται στον Δήμο τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα