ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΜΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η τραγωδία που, δυστυχώς, μόνο να παρακολουθήσουμε μπορούμε χωρίς δυνατότητα να κάνουμε κάτι δείχνει την ανικανότητα του κράτους και την επικινδυνότητα των υποστηρικτών, δουλοπαροίκων του. Τα περι κλιματικής αλλαγής, δεκτά ως ένα σημείο, αλλά επιχειρήματα κηνσόρων μιας αρρωστημένης κοινωνίας απο τα οποία επιχειρήματα οι παρακμιακοί θεσμοί του και αυτοί που τους αναπαράγουν πλουτίζουν.
Η όλη κατάσταση μου έφερε στο νου τις επιθέσεις που δέχονται όσοι κατά καιρούς, τελευταία με χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρθηκα, “εν καιρώ ειρήνης” προσπαθούν να διεγείρουν συνειδήσεις και συναντούν απέναντί τους έναν βδελυρό κομματικό στρατό και τους βολεμένους που τους επιτίθενται.
Με νοοτροπία επικυρίαρχου, προς τους υποτακτικούς του, και με υπαλλήλους να τους έχει καταστήσει σαν και αυτό, σε ραχάτι και βασανιστές των πολιτών του, το ελληνικό κράτος απέτυχε σε όλα. Κράτος σημαίνει μια οργανωμένη και ισχυρή οντότητα.
Αυτό το συνονθύλευμα ατάκτως ερριμμένων με κέντρο μια πόλη που το μόνο που παράγει είναι παρακμή-μάστιγα του ελληνισμού απο την αρχαία εποχή- είναι ο ορισμός της αποτυχίας.
Το κράτος παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες του, αποτελεσματικές λειτουργίες και προσπαθεί να πετύχει και την ευημερία τους.
Ας σηκώσει το χέρι όποιος στο κράτος αυτό αισθάνεται ασφαλής.
Ας σηκώσει το χέρι όποιος δεν τυραννήθηκε απο την γραφειοκρατία του. Ας σηκώσει το χέρι όποιος δεν έχει ζήσει τον παραλογισμό του, την διαφθορά του.
Αυτό το κράτος το αρμέγουν κατ αρχάς οι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί του και απο τα αποφάγια τους- που δεν είναι λίγα- σιτίζονται και οι προπαγανδιστές του.
Και εκεί τελειώνει η ιστορία. Αυτοί είναι το κράτος. Οι υπόλοιποι οι δουλοπάροικοί του που προσπαθούν να βολευτούν.
Αυτό το κράτος δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει νοοτροπία.
Αλλά νοοτροπία δεν θα αλλάξει διότι η πλειοψηφία της κοινωνίας μετέχει στις δομές του. Αυτό το κράτος, τελικά, θέλει η πλειοψηφία αυτού του λαού. Διότι κάπου είναι περιπεπλεγμένη στις δομές του.
Ενα συγκεντρωτικό κράτος στον σκληρό πυρήνα μιας πόλης που λέγεται πρωτεύουσα, με όλη την σαπίλα συγκεντρωμένη γύρω του και με τους μηχανισμούς του να εκμεταλλεύεται αποικιοκρατικά την υπόλοιπη χώρα και τον λαό της.
Αυτό είναι το κράτος που μας καταστρέφει, δεν μας προστατεύει, μας εκμεταλλεύεται. Αυτό το κράτος θα βγει νικητής και την επομένη της καταστροφής. Διότι έχει την δύναμη και τους μηχανισμούς να ξεμπερδεύει με τους επικριτές του.
Θα αγανακτίσουμε και την επομένη της συντελούμενης καταστροφής θα αναπαράγουμε τις ίδιες συνθήκες ύπαρξής μας.
Ακόμη και τα γειτονικά κράτη που βγήκαν ταλαιπωρημένα απο την λαίλαπα του ολοκληρωτισμού μας έχουν ξεπεράσει.
Υπάρχει στην κοινωνία η θέληση να το αλλάξει αυτό το κράτος;
Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Προς το παρόν όλες οι δομές του, ακόμη και ο στρατός που είναι προορισμένος για τα σύνορα- είναι συγκεντρωμένες στο λεκανοπέδιο μήν και το παιδί της μαμάς υπηρετήσει μερικούς μήνες μακρυά και υποστεί ψυχολογικά προβλήματα. Και οι υποδομές του στρατού στις νότιες περιοχές για να αναπαράγει ηχηρά την διαχρονική ιδεολογία του μικροελλαδισμού. Αυτήν που όταν κλήθηκε να ορίσει περί τα μέσα του 1850 πρότεινε όσοι δεν κατάγονται απο τις περιοχές που απελευθέρωθηκαν – και ‘ηταν πολλοί πρωταγωνιστές της επανάστασης-να μην μπορούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοί του. Η εξουσία και η μαρμάγκα, δηλαδή, πρώτο μέλημά τους.
Αυτό το κράτος είναι δικό μας. Ειναι δικό μας γιατί σαν και αυτό είμαστε. Αν δεν ήμασταν θα αναζητούσαμε, θα βρίσκαμε και θα υποστηρίζαμε κάποιους που θέλουν να το αλλάξουν. Ή θα τους δημιουργούσαμε.
Το κράτος είναι ο καθρέπτης μας.
Αν σας πως αμφισβητήστε το μπορεί να βρεθώ στα κάτεργά του με όλους σας να το χειροκροτά τε. Το κράτος είναι ο καθρέπτης μας. Δυστυχώς.
spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το άρθρο σας κ. Σαββίδη εκφράζει κι εμένα όπως, ίσως, τους περισσότερους Έλληνες.
    Θα ήθελα, όμως, να παρατηρήσω, γιατί κάθε φορά με πληγώνει αλλά μου προκαλεί και αισθήματα ντροπής που βλέπω την ίδια ζοφερή κατάσταση να επαναλαμβάνεται (θα τολμούσα να πω, σε κάθε πτυχή της ζωής στην Ελλάδα), το εξής:
    Ο χαρακτήρας του κράτους αυτού φαίνεται πως καθορίστηκε με τη δολοφονία του Καποδίστρια.
    Έκτοτε αναπαράγεται χωρίς τίποτα ν’ αλλάξει στην ουσία του.
    Και κάτι ακόμα για εμάς, το λαό. Νομίζω πως (κατά πλειοψηφία) μας ταιριάζει ο λόγος του ποιητή:
    “Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα”!
    Δυστυχώς.

  2. Εντάξει όλα τα κράτη -εκείνες οι παγκόσμιοι ηγέτες ΗΠΑ- τι έπαθαν στην Χαβάη και μάλλον θα αλλάξουν Πρόεδρο και διοίκηση μετά το 2024.
    ΤΟ ΠΥΡ ,..ΝΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ.
    ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ . ΕΠΑΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ”ΟΣ ΤΑ ΠΑΝΘ’ΟΡΑ”.
    Στην Ελλάδα μας όλοι πια οι πολίτες-όχι όμως οι πολιτικοί- χρόνια τώρα συμφωνούμε ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε γενική παρακμή -τα αίτια πολλά και διαχρονικά , με την εκθεμελίωση του να αρχίζει από την 10ετία του 1980 -αλλά οι πολιτικοί που συνέβαλαν στην εκθεμελίωση και στην παρακμή ”αποποιούνται των ευθυνών τους” και φυσικά δεν δέχονται την όποια αλλαγή του προς το καλύτερο να την πραγματοποιήσει ο ”ταξικός” εχθρός όλων των αυτοαποκαλουμένων δημοκρατικών δυνάμεων- με το ”δίκιο” τους (εδώ που τα λέμε) γιατί θα επακολουθήσει αξιολόγηση–φτου,φτου τον κόρφο τους και υπαλληλικό ”στρίμωγμα ” ,με λιγότερο συνδικαλισμό , το τέταρτο βάθρο της Δημοκρατίας κατά Ανδρέα Παπανδρέου..
    ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ -ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 1975 -ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΜΑΣ .
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ”ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ” ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ , ΠΟΥ ”ΤΩΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΧΛΥΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ” ,ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΑ;;;.
    Υ.Γ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΈΧΟΥΜΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ”ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ” .
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

    • Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ αν υπάρχει, δε φαίνεται να ασχολείται με μας. Δεν ασχολήθηκε όταν οι ναζί βιομηχανοποίησαν τη φρίκη, όταν συνέβησαν ανήκουστα εγκλήματα από Στάλιν, Πόλ Πότ, γενοκτονίες στη Ρουάντα και αλλού κλπ.

      Ο πλανήτης οδηγείται στην καταστροφή και δεν νομίζω να μας σώσει Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ.

      • Για την Ελλάδα μας πάντα υπήρξε ο Παντοδύναμος και μας έσωζε στέλνοντας φωτισμένους ηγέτες με πρώτο τον πρώτο Μέγα της Παγκόσμιας Ιστορίας τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα και θα συνεχίσει ”αν μετανοήσουμε” ,γιατί καμιά σαρανταριά χρόνια ”το ρίξαμε” πολύ στην αθεϊα και τα επακόλουθά της.
        Στην ερώτηση αν υπάρχει Θεός μία είναι η απάντηση .Δεν ξέρω. Άλλη απάντηση δεν υπάρχει . (Κων/νος Τσάτσος)

  3. ᾿΄Αν θέλουμε κράτος νά λειτουργεῖ ὅπως πρέπει, δέν νομίζω ὅτι μποροῦμε νά στηριχθοῦμε στίς ´προσευχές ´, οὔτε στό ἀλληλοφάγωμα ἀκόμα πού γίνεται καί καταγράφεται στούς σχολιασμούς στά διάφορα μέσα, ὅταν κάτι δέν πάει καλά, παίρνοντας ὁ καθένας τόν ρόλο τοῦ κριτῆ τῶν ἄλλων. Καί οἱ ἄλλοι λαοί ἔχουν προβλήματα, ἄς παραδειγματιστοῦμε ἀπό τούς καλύτερους πού κάθισαν νά σκεφτοῦν καί νά βροῦν λύσεις. Δέν εἴμαστε στήν ῾Ελλάδα τοῦ ‘50 πού οἱ ποιητές ὕμνησαν τό φυσικό της κάλλος ἀλλά οἱ κάτοικοι τῶν χωριῶν ξενιτευόντουσαν γιά νά βροῦν δουλειές, τό νερό δέν ἔφθανε στίς βρύσες τῶν σπιτιῶν, τά ἀποχωρητήρια ἀπ´ ἔξω, μεταφορικό μέσον τά λεωφορεῖα καί χωρίς ἀνέσεις. Εἴμαστε πλέον σέ ἄλλη βαθμίδα, ἀξιοζήλευτη γιά τούς ἄλλους. Πολλά κονδύλια χάθηκαν καί πολλά ἐπενδύθηκαν. Δρόμοι, ἐκπαιδευτικά ἱδρύματα, μουσεῖα, κέντρα ὑγείας, ξενοδοχεῖα, ὑπερανάπτυξη, πλοῦτος ἀπό τόν τουρισμό, φυσικό κάλλος καί πολιτισμός καί ἀνάπτυξη. Ὅλα τά ἔχουμε καί δέν τό βλέπουν. Νά ἀνασκουμπωθοῦμε γιά τά ὑπόλοιπα. Νά ἐκτιμήσουμε ὅ,τι ἔχουμε. ᾿Οφείλουμε στίς ἑπόμενες γενιές νά δώσουμε καί νά δείξουμε ὅ,τι καλό νομίζουμε ὅτι ἔχουμε. ῾Η ῾Ελλάδα δέν εἶναι ὁ χῶρος, εἶναι τά ἱερά καί τά ὅσια ἀπό ἀρχαιοτάτων, εἶναι ἡ ᾿Ορθοδοξία, εἶναι ἡ συνέχεια, ὅλα ὅσα μᾶς μεταλαμπάδευσαν οἱ προηγούμενες γενιές μέ τό σμίλεμα τῆς ὕλης, τῆς ψυχῆς καί τοῦ πνεύματος. Ἄν ἔρθουν ἐδῶ Πακιστανοί ἄς ποῦμε, δέν θά φτιάξουν ἑλληνικό κράτος. Ἄν θέλουμε κράτος στά μέτρα μας, ἄς τό φτιάξουμε. Δέν θά γίνουμε ἄλλοι, ὁ καθένας κρίνεται σύμφωνα μέ τά ἔργα του. Ντροπή εἶναι νά ἔχουμε τόσα καί νά μεμψιμοιροῦμε καί νά βρισκόμαστε χρεωμένοι. ῾Η ἐπανάσταση τῆς ἐποχῆς λένε θά εἶναι ἡ ἐπανάσταση τοῦ καθενός. Τά ΜΜΕ μπορεῖ νά μήν εἶναι ἀντικειμενικά, τά κόμματα ἐξυπηρετοῦν συμφέροντα, δέν φαίνονται πιά ἰδεολογίες. ᾿Ιδεολογία δέν παύει ὅμως νά εἶναι ὁ ἄνθρωπος.

    • Σας απαντώ κυρία Ελένη Π. επειδή εγώ ανέφερα τις προσευχές -νομίζω και εσείς προσεύχεστε-αλλά και σαυτό το σχόλιό σας γράφετε το πρόλογο ,αλλά δεν συνεχίζετε να γράψετε την έκθεση και φυσικά δεν γράψατε τον επίλογό με προτάσεις για το πρακτέο . Ποιος ασχολείται με τις ιδεολογίες .
      ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ.
      ΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ,ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑ ΘΕΟΠΟΙΗΣΑΜΕ.

  4. Πολύ σωστά τα λέει το άρθρο.
    Το καρκίνωμα της Ελλάδος είναι το κράτος. Θεωρείται το λάφυρο της εξουσίας της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Μητσοτάκης το ονομάζει επιτελικό κράτος, αλλά λίγη σημασία έχει το όνομα.
    Γύρω στα 2500 άτομα (κομματικοί, μετακλητοί, κολλητοί, διαπλεκόμενοι, επιτήδειοι, λαμόγια, κλπ) το βράδυ των εκλογών παραλαμβάνουν το λάφυρο του κράτους εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού.
    Έτσι άσχετοι και επικίνδυνοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά της διοίκησης του κράτους. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και θλιβερά. Από την Αττική οδό, το Μάτι, τα Τέμπη, την Νέα Φιλαδέλφεια, φωτιές και συνεχίζεται το δράμα της διάλυσης και του διασυρμού.

    “Αυτό το κράτος το αρμέγουν κατ αρχάς οι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί του και απο τα αποφάγια τους- που δεν είναι λίγα- σιτίζονται και οι προπαγανδιστές του.
    Και εκεί τελειώνει η ιστορία. Αυτοί είναι το κράτος. Οι υπόλοιποι οι δουλοπάροικοί του που προσπαθούν να βολευτούν”.

    Δυστυχώς λύση δεν υπάρχει γιατί οι σιτιζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Έχουν εγκλωβιστεί επ’ αόριστο.

    • Το κράτος δεν ”το αρμέγουν” μόνο οι 2500 -αυτοί διορίζονται σε όλα τα κράτη-αλλά στην Ελλάδα μας το αρμέγουν κυριολεκτικά όλοι όσοι δεν πληρώνουν φόρους ,ζουν πλουσιοπάροχα αποκλειστικά με μαύρα και με επιδόματα ,δεν στρατεύονται και όλο το 24ωρο καταστρέφουν ό,τι κρατικό και κοινωφελές.
      ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΩΣ ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ -ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΠΟΤΕ- ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ”ΘΑ ΤΑ ΚΑΨΟΥΝ ΟΛΑ”, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΚΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ -ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ-
      ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ,ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ”ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα