Στράτος Σιμιτζής: Φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*
Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της ενδιαφέρουσα συνέντευξης που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt” ήταν και εκείνο που αναφερόταν σε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες. Γιατί άραγε ο Πρόεδρος Ερντογάν να έχει τόση εμμονή στις φαντασιώσεις για την αναβίωση αυτοκρατιών του απώτερου παρελθόντος; Αφελής, πάντως, δεν είναι. Άρα θα υπάρχει κάποιος λόγος που αναμασά αυτήν την καραμέλα;
Ένας πιθανός λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να διεγείρει τον εθνικισμό του τουρκικού λαού αφενός να του δώσει ένα όραμα και να τον συντάξει πίσω του, αφετέρου να τον κάνει να ξεχάσει έστω και περιστασιακά τα κρίσιμα βιοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Δεν είναι απίθανο, όταν ο γερμανικός λαός ακολούθησε ένα δεκανέα, που έμελλε να αιματοκυλίσει τη Γηραιά ήπειρο και όχι μόνον αυτή, και να βυθίσει σε τραγωδία και περιπέτειες τον ίδιο τον λαό του.
Μετά απ’ αυτό γιατί να μείνει ασυγκίνητος ο τουρκικός λαός, όταν ο Πρόεδρός του του προσφέρει ένα όραμα με έντονο εθνικιστικό μανδύα;
Όμως, για φανταστείτε να επηρεαστούν οι Ιταλοί από τις φαντασιώσεις του Ερντογάν και να θελήσουν να αναβιώσουν την κραταιά ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να φτάσουν μέχρι την Βρετανία;
Ακόμη, για φανταστείτε εμάς να θελήσουμε να αναβιώσουμε το απέραντο κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να φτάσουμε μέχρι τον Ινδό ποταμό;
Αυτές κι αν είναι ιστορίες για αγρίους.
Ούτως ή άλλως,  αυτή η εμμονή στις φαντασιώσεις του Προέδρου Ερντογάν να προδικάζει κλιμάκωση των ρητορικών απειλών της Τουρκικής ηγεσίας.
Εμείς ας αφήσουμε τον Τούρκο Πρόεδρο στις φαντασιώσεις του, μια και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο όνειρο.
Όμως, ως εκεί και μη παρέκει. Γιατί όλα έχουν ένα όριο.

Λίγες πλακέτες θα αποτελούσαν φόρο τιμής
Λίγα χρόνια πριν, η Θεσσαλονίκη διέθετε ισχυρό Τύπο. Λαμπρούς εκδότες, σπουδαίους δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους έκαναν αξιόλογη καριέρα και στις εφημερίδες της Αθήνας, ιστορικές εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης. Δυστυχώς, όλες σχεδόν έχουν διακόψει την έκδοσή τους, όμως αυτό ουδόλως μειώνει την σπουδαιότητα και την επιρροή τους ανά την Επικρατεια.
Συνεπώς, έστω και καθυστερημένα, ο εντοιχισμός μιας αναμνηστικής πλακέτας στους χώρους-κτήρια όπου λειτουργούσαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα αποτελούσε τιμή και επιβράβευση της διαδρομής τους και του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισαν στην κοινωνική ιστορία της πόλεως.
– Νέα Αλήθεια – Σπουδαία ιστορική απογευματινή εφημερίδα-φυτώριο και σχομη δημοσιογραφίας. Εκδότης- οικογένεια Κούσκουρα. Έδρα: οδός Μητροπόλεως οδός Βογατσικου γωνία. Έτος ιδρύσεως- 1903.
– Μακεδονία – Σπουδαία ημερήσια ιστορική εφημερίδα. Εκδότες: Κωνσταντίνος και Ιωάννης Βελλίδης. Έτος ιδρύσεως: 1909
– Το Φως- Μεγάλη ιστορική ημερήσια εφημερίδα. Εκδότες: Δημοσθένης Ρίζος, Ιωάννης Σπαθαρης. Έτος ιδρύσεως: 1914. Οδός Πλάτωνος (λίγο πιο πανωαπο οδό Εγνατίας)
– Ελληνικός Βορράς- Μεγάλη ιστορική ημερήσια εφημερίδα. Ιδρυτής – Πέτρος Λεβαντης. Έτος ιδρύσεως 1936 (αναστολή) και 1946. Οδός Τσιμισκή (όπου Marks and Spencer)
– Δρασις 1956- Ελεύθερος Λαός 1958. Ιδρυτής Αναστ. Ναστος. Οδός Τσιμισκή, γωνία Αριστοτέλους.
Με λίγες πλακέτες και μια στοιχειώδη γιορτή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μπορεί να τιμήσει τις σπουδαίες εφημερίδες της πόλεως και δι’ αυτών τον δημοσιογραφικό κόσμο αυτής, αποδίδοντας μια οφειλόμενη τιμή προς τον ιστορικό Τύπο.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απλά και σαφή τα λόγια της κοινής λογικής -που πάντως θέλει λίγη βάσανο για να την αποκτήσεις-αγαπητέ κ.Σιμιτζή ,αλλά ”δεν πίνετε καφέ” με τους εκάστοτε κ.κ. Δημάρχους για να ακούσουν τις τόσο χρήσιμες και πολιτισμικές προτάσεις σας.
    Ας πληρώναμε κάτι παραπάνω για να γράφονται στις πινακίδες οδοσημάνσεων ,-έστω μονοφραστικά -, η ιστορία κάθε οδού, αλλά που;;;.
    Οι ενυπνιαζόμενοι Αυτοκρατορίες ηγέτες (υπάρχουν και στην Ελλάδα απλοί δε Έλληνες και τώρα ακόμη) με κάτι τέτοια ”γράφουν τα ένσημα της ηγεσίας τους” και περνάει ο καιρός της απουσίας ουσιαστικής προσφοράς προς την Πατρίδα και τους συμπολίτες τους, οι οποίοι όμως ”το φχαριστιούναι ” και τους ξαναψηφίζουν, όπως πολύ καλά ξέρουμε στην Ελλάδα των 200 χρόνων.
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα