Στράτος Σιμιτζής: Οι Θεσσαλονικείς της “χρυσής εποχής” του κινηματογράφου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Η Θεσσαλονίκη, πόλη με ιδιαίτερη επίδοση στο θέατρο ανέδειξε πολλούς καλούς ηθοποιούς, οι οποίοι αργότερα στην Αθήνα θήτευσαν στον κινηματογράφο με σημαντική παρουσία.

Ορισμένοι, όχι μόνον ξεχώρισαν, αλλά ήταν και από τους βασικούς συντελεστές και δημιουργούς της “χρυσής εποχής” του κινηματογράφου. Άλλοι πάλι έχουν συμμετοχή στην ιστορία αυτή.

-Κώστας Βουτσάς

Ο πιο επιφανής εκφραστής της υποκριτικής τέχνης, αυθεντικό, πηγαίο ταλέντο κωμικού είναι ο Κώστας Βουτσάς.

Γέννημα Αθηναίος, αλλά θρέμμα Θεσσαλονικιός, φοίτησε στο ιστορικό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων στην οδό Ικτίνου- Παλιά Σχολείων – και γειτονιά των παιδικών του χρόνων η οδός Φιλίππου και η οδός Μητροπολίτου Γεννάδιου – όπου και η κατοικία του.

Ο Κώστας Βουτσάς ξεκίνησε τη θητεία στο θέατρο, από το ιστορικό Στρατιωτικό θέατρο – όπου σήμερα το Δημαρχείο, όπως και το θέατρο Λευκού Πύργου, δημοφιλές και πολυσύχναστο την εποχή εκείνη.

Αγαπημένος ηθοποιός του σπουδαίου σεναριογράφου -σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, επίσης Θεσσαλονικιού, ο οποίος εκτός των άπειρων επιτυχιών του δημιούργησε και τα θρυλικά μιούζικαλ διεθνούς επιπέδου.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης τίμησε ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας την στις δημιουργίες του ως πόλη όπου διαδραματιζόταν η υπόθεσή τους.

Όμως, για την εντυπωσιακή διαδρομή του Κώστα Βουτσά στον κινηματογράφο ομιλουν εύγλωττα οι άπειρες ταινίες όπου πρωταγωνίστησε ή συμπρωταγωνίστησε με άλλους σπουδαίους του χώρου.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις ταινίες υπάρχουν πολλές όπου ο Κώστας Βουτσάς δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής τέχνης και χαρακτηρίζονται κλασσικές.

Ο Κώστας Βουτσάς ασφαλώς ανήκει στο πάνθεον των θρύλων του ελληνικού κινηματογράφου.

– Ζωή Λάσκαρη

Η νεαρή ηθοποιός με το αγαλμάτινο σώμα και την εντυπωσιακή ομορφιά, αρχικά καθιερώθηκε ως ενζενί και αμέσως στα χέρια των μεγάλων σκηνοθετών και ιδίως του Γιάννη Δαλιανίδη, μεταμορφώθηκε σε πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και τα πρώτα εμπορικά ονόματα, κοντά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού και άλλες σπουδαίες ηθοποιούς.

Αγαπημένη ηθοποιός του Γιάννη Δαλιανίδη, πρωταγωνίστησε στα θρυλικά μιούζικαλ και σε άπειρες ταινίες παρτενέρ των ζεν-πρεμιέ της εποχής Νίκου Κούρκουλου, Ανδρέα Μπάρκουλη, Φαίδων Γεωργίτση, Δημήτρη Παπαμιχαήλ και άλλων.

Ο Κώστας Βουτσάς και η Ζωή Λάσκαρη είναι οι Θεσσαλονικείς ηθοποιοί με τη μέγιστη συμμετοχή στην “χρυσή εποχή” του κινηματογράφου.

– Γιώργος Μοσχίδης

Σπουδαίος ηθοποιός που διέπρεψε σε δεύτερους ρόλους υποδυόμενος τύπους και χαρακτήρες των ανθρώπων.

Είναι ο all-around ηθοποιός, δηλ. παντός έργου, και δίπλα στον μεγάλο Λάμπρο Κωνσταντάρα, ενσάρκωσε ένα αξέχαστο τύπο.

Σπουδαίος ηθοποιός και σημαντικός εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στη “χρυσή εποχή”.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα