Στράτος Σιμιτζής: Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Στράτου Σιμιτζή*

Διαβάσαμε προσφάτως σε μεγάλη εφημερίδα για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Αυτό με την ευκαιρία της επίσκεψης αποχαιρετιστήριας της Άνγελα Μέρκελ στην Αθήνα. Το ζήτημα αυτό τίθεται εδώ και δεκαετίες και πάντοτε η Γερμανική Κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχει για τους Γερμανούς.

Επί προεδρίας τον ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως το ζήτημα είναι πάντοτε διεκδικήσιμο. Όμως ουδείς Έλλην Πρωθυπουργός προσέφυγε ποτέ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μόνου αρμοδίου οργάνου για την επίλυσή τέτοιας φύσης ζητημάτων. Κι αν κάποιος αποφασίσει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο είναι βέβαιο που θα απορρίψει την προσφυγή του. Πιθανόν να κηρύξει και εαυτόν αναρμόδιο για να αποφύγει την ευθύνη.

Όμως, για ένα και μοναδικό λόγο δεν θα μας δικαιώνει το Δ.Δ.Χ.

Μια τόσο κρίσιμη απόφαση θα μπορούσε να ανατρέψει το παγκόσμιο οικονομικό status, μια κι είναι βέβαιο πως πολλές άλλες χώρες θα επωφελούνταν κάνοντας χρήση του δεδικασμένου ή θα προσέφευγαν και εκείνες μια που είχαν δεδομένη την απόφαση. Εκτός αν εμείς οι Έλληνες νομίζουμε πως είμαστε η μοναδική χώρα που υπέστη τις θηριωδίες των Ναζί.

Όμως υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να αφυπνιστούν οι χώρες της Άπω Ανατολής και της Ν. Α. Ασίας, που υπέστησαν θηριωδίες, δηώσεις και απάνθρωπη μεταχείριση από τους Ιάπωνες κατακτητές. Ποιος νομίζει πως θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και θα κινηθούν κι αυτές. Τότε η παγκόσμια οικονομική αναταραχή θα έχει ολοκληρωθεί. Και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

Όμως, παραμένει απορία, άξιο πως εμείς μετά από τόσες συζητήσεις, παραστάσεις, εκδηλώσεις και πολλά λόγια δεν αποφασίσαμε ποτέ να φέρουμε το ζήτημα στο Δ.Δ.Χ. ή σε όποιο άλλο αρμόδιο όργανο;

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μα ,το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανήλθε μετά το 1981 και κυρίως μετά την θετική δικαστική απόφαση της υποθέσεως του ”ολοκαυτώματος” του Δίστομου-Βοιωτίας, απόφαση την οποίαν εδώ και (12 )περίπου χρόνια δεν υλοποίησε κανένας Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης και των ”Δημοκρατικών και Αριστερών κυβερνήσεων”.
    Επανέρχεται στην επικαιρότητα από τις ίδιες ”δημοκρατικές” δυνάμεις γιατί ”έχει πέραση” στον ”σοφό” λαό για τις εκλογές .
    Ποιος θα ασχοληθεί με την ουσία και την δικαστική δυνατότητα -και χρονική διάρκεια-της διεκδικήσεως αυτών των αποζημιώσεων;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα