Στράτος Σιμιτζής: Λίγο “κρατάει” δεν βλάπτει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Μόλις κάποιος Τούρκος επίσημος, “ξιφουλκεί” εναντίον των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, απαντώντας την αποστρατικοποίηση τους και αυτό μεταξύ μας έχει πάψει να αποτελεί είδηση, μια και γίνεται δις και τρις τη μέρα “ξεσπαθώνουν” οι αναλυτές των μέσων και δη του γραπτού Τύπου, και ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλούν για επικείμενη σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών.

Την ίδια ευφάνταστη γραμμή ακολουθούσαν και οι προκάτοχοί τους ορισμένοι.

Έναν μάλιστα χωρίς λόγο τον αποκαλούσαν κορυφαίο αναλυτή.

Φυσικά, καμία από τις ευφάνταστες θέσεις τους επιβεβαιώθηκε ποτέ και το μόνο που έμεινε ήταν η επικίνδυνη κινδυνολογία τους.

Σε τόσο ευαίσθητα εθνικά, αλλά με διεθνείς προεκτάσεις ζητήματα, φρόνιμο είναι να κρατάμε χαμηλούς τόνους και κυρίως να αποφεύγουμε την ακραία κινδυνολογία, που έχει δυσμενή επίδραση στην κοινωνία.

Λίγο “κρατάει” λοιπόν από τους αναλυτές διεθνολόγους και τους άλλους που είναι επιρρεπείς σ’ αυτού του είδους την τακτική.

Η ουσία του ποδοσφαίρου σ’ ένα θεσμό

Το Κύπελλο Αγγλίας ο αρχαιότερος θεσμός του ποδοσφαίρου – καθιερώθηκε το 1871 – εκτός από διοργάνωση είναι και μια γιορτή του ποδοσφαίρου σε όλο το μεγαλείο της.

Ομάδες απ’ όλες τις κατηγορίες – Premier ship, Championship, Α’ και Β’ Αγγλίας και National – ερασιτέχνες, αντίπαλοι σε μια ανεπανάληπτη γιορτή.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, μικροί εναντίον μεγάλων, επαγγελματίες εναντίον ερασιτεχνών σε ένα θεσμό, όπου οι “μικροί” ανεξαρτήτως αποτελέσματος και τελικής έκβασης μόνον πανηγυρίζουν ή αισθάνονται “μεγάλοι”.

Όταν δε σκοράρουν εναντίον ενός Γολιάθ μόνο χαμόγελα και χαρές για το “κατόρθωμά” τους.

Είναι τελικά ο θεσμός που αναδεικνύει το πολιτιστικό και κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου.

Και επειδή οι εκπλήξεις δεν λείπουν από τον θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας, τότε μια επικράτηση των “μικρών” ισούται με … θρίαμβο και επίτευγμα.

Αυτός είναι ο θεσμός του Κυπέλλου Αγγλίας του αρχαιότερου στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ένας θεσμός από τον οποίο ουδείς περισσεύει, είτε είναι πανίσχυρος επαγγελματίας, είτε φιλόδοξος ερασιτέχνης. Άλλωστε, στην γιορτή του ποδοσφαίρου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα