Στράτος Σιμιτζής: Του πεζοδρομίου!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Αν κάποια στιγμή στα Fakenews διαβάσουμε ή ακούσουμε πως “καταργούνται” τα πεζοδρόμια στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ορισμένοι που ζουν την πραγματικότητα, θα το ξανασκεφτούν μήπως και είναι “αλήθεια”.

Κυκλοφορούν τόσο δίκυκλα και μηχανές, παντός κυβισμού πάνω σ’ αυτά, ώστε να υπάρχει το ενδεχόμενο της αλήθειας.

Η πραγματικότητα είναι μία. Ο πεζός, ο διαβάτης, ο μόνος νόμιμος χρήστης των πεζοδρομίων, με την κρατούσα κατάσταση, μόνον ασφαλής δεν νιώθει στο άσυλο και καταφύγιο του.

Και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και οι παραβάτες ολοένα καθίστανται και θρασύτεροι.

Καλός είναι ο Κ.Ο.Κ., τι να σου κάνει όμως όταν δεν τον εφαρμόζεις.

Η κατάσταση στις εκκλησίες

Πολύς λόγος γίνεται για την κατάσταση στις εκκλησίες κατά την πανδημία.

Συνήθως, το ζήτημα φέρουν και επαναφέρουν εκείνοι που δεν εκκλησιάζονται. Αυτό είναι ακριβώς που το καθιστά πονηρό και υποβολιμαίο.

Όσοι εκκλησιαζόμαστε γνωρίζουμε πολύ καλά πως εντός των ναών τα μέτρα τηρούνται αυστηρά και με θρησκευτική ευλάβεια – μάσκες, αποστάσεις κλπ., μάλιστα οι υπεύθυνοι νεωκόροι κατ’ επανάληψη έχουν αποπέμψει από το ναό τους δύστροπους και απείθαρχους. Άλλωστε πάντοτε υπάρχει και η αστυνομία, ώστε να επέμβει, όταν φυσικά κληθεί, για να συνετίσει εκείνους που τυχόν θα επιμένουν.

Κοντολογίς, όσοι εκκλησιαζόμαστε αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς. Απορούμε όμως με εκείνους που έχουν άποψη χωρίς να έχουν “πατήσει” σε εκκλησία.

Για να μην παρεξηγούμε θα αναφερόμαστε στην καθιερωμένη θεία λειτουργία της Κυριακής.

Είναι αλήθεια πως ο έλεγχος ξεφεύγει σε περιπτώσεις μεγάλων θρησκευτικών εορτών και εκδηλώσεων, όπου παρατηρείται αθρόα προσέλευση πιστών ενίοτε και κοσμοσυρροή.

Είναι περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθούν, όμως είναι οι εξαιρέσεις.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι εκκλησιαζόμενοι έχουν αυτοπειθαρχία και ευσυνείδητα φροντίζουν για την ασφαλή άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

Παράδειγμα προς … αποφυγήν

Η Κύπρος λίγο παλαιότερα διέθετε αξιόμαχες ποδοσφαιρικές ομάδες και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Την πραγματικότητα αυτή πιστοποιούσαν και τα συμπαθητικά αποτελέσματα και οι επιτυχίες που κατέγραφαν τόσο οι ομάδες όσο και η Εθνική Ομάδα.

Όμως, όλα αυτά τα ευχάριστα ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν, γιατί σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί.

Η ποδοσφαιρική Κύπρος “έπεσε θύμα” της αθρόας και προφανώς ανεξέλεγκτης εισαγωγής αλλοδαπών ποδοσφαιριστών απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη που που πλέον στελεχώνουν τις κυπριακές ομάδες με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές να αποτελούν ελάχιστη μειοψηφία.

Το αποτέλεσμα ήταν η Κύπρος να σταματήσει να αναδεικνύει ταλέντα και όσα αναδεικνύει να ξενιτεύονται για να αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες ανάδειξης και διάκρισης.

Σήμερα, η Εθνική Ομάδα της Κύπρου, διέρχεται την χειρότερη περίοδο της στη σύγχρονη ιστορία και να κατατάσσεται πλέον σε θέσεις “ουράς”.

Απλά και η χώρα μας όπου η εισαγωγή αλλοδαπών έχει πάρει μορφή καταιγίδας αντιμετωπίζει περίπου το ίδιο πρόβλημα.

Έτσι, ο εκάστοτε προπονητής καταφεύγει στους ξενιτεμένους ποδοσφαιριστές για να συνθέσει μια αξιόμαχη Εθνική Ομάδα.

Πολλούς τους ξεγελάει η κατάσταση που επικρατεί στην Αγγλία, όπου η Premier League και οι άλλες μεγάλες κατηγορίες προσελκύουν πολλούς αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές.

Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τους πως οι Αγγλία αναδεικνύει πολλούς γηγενείς ποδοσφαιριστές που συνθέτουν μια πανίσχυρη Εθνική Ομάδα, ενώ οι αλλοδαποί που έρχονται στο νησί προσφέρουν τέχνη, ποιότητα, θέαμα. Γι’ αυτό άλλωστε και η Premier League εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ποδοσφαιρικό πυλώνα. Ότι δηλαδή είναι το NBA για τι παγκόσμιο μπάσκετ.

Εισάγεις μεν, αλλά πρώτα παράγεις και αναδεικνύεις.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα