ΣΟΒΑΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΜΠΑΪΜΠΑ. ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο προσωρινός πρωθυπουργός και η υπουργός εξωτερικών φέρονται αναμεμιγμένοι σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την παράδοση πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης με αντάλλαγμα την παραμονή στην εξουσία.

Τριάντα τρία χρόνια μετά τον τρομοκρατικό βομβαρδισμό ενός αμερικανικού επιβατικού αεροπλάνου πάνω από τη Σκωτία, Αμερικανοί και Σκωτσέζοι ερευνητές βρήκαν αυτό που ήθελαν στον Abu Ageila Masoud, πρώην αξιωματικό της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών κατά την εποχή του εκλιπόντος προέδρου Muammar Gaddafi.

Αν και η υπόθεση γνωστή στα μέσα ενημέρωσης ως «Lockerbie» διευθετήθηκε αφού η Λιβύη κατέβαλε αποζημίωση 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων και παρέδωσε τους δύο υπόπτους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δίκη που καταδίκασε τον έναν από αυτούς και αθώωσε τον άλλο, τον Αμερικανό, Οι βρετανικές και σκωτσέζικες υπηρεσίες έρευνας συνέχισαν να επιδιώκουν την ολοκλήρωση της έρευνας σε αυτήν την υπόθεση με ολοκληρωμένο τρόπο.

Η προσωρινή κυβέρνηση «ενότητας» της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με επικεφαλής τον Abdul Hamid al-Dabaiba, αγνόησε μια ευρεία τοπική διαμάχη που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη της απαγωγής από αγνώστους, του ταξίαρχου Masoud Abu Ajila al-Marimi, πρώην  Αξιωματικού της Υπηρεσίας  Εξωτερικής Ασφαλείας (Πληροφοριών), με φόντο  ισχυρισμούς σχετικά με τον «ρόλο του στην υπόθεση Lockerbie». Περισσότερα από 33 χρόνια μετά την εμφάνισή της.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τον Al-Dabaiba ή τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις στρατιωτικές υπηρεσίες σχετικά με την απαγωγή, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «ο Husein Al-Ayeb, επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, υπέβαλε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με αυτό στον Γενικό Εισαγγελέα».

Και τα μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πηγές που ανέφεραν ότι «το κείμενο της επικοινωνίας αναφερόταν στην απαγωγή και περιέγραψε την πράξη ως (εγκληματική)», εξηγώντας ότι πραγματοποιήθηκε από «μια ομάδα αγνώστων στοιχείων και χωρίς κανένα συντονισμό με τις υπηρεσίες πληροφοριών.”

Ο Al-Dabaiba και η υπουργός Εξωτερικών του, Naglaa Al-Manqoush, αντιμετωπίζουν ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι προσπάθησαν να παραδώσουν τον Abu-Ageila ως «αποδιοπομπαίο τράγο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντάλλαγμα «τη συνέχιση της προσωρινής κυβέρνησης ενότητας στην εξουσία που κράτησε για σχεδόν δύο χρόνια».

Στο ίδιο πλαίσιο, ένας αξιωματούχος κοντά στον Dabaiba, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε στο Asharq Al-Awsat: «Το θέμα του Abu Ajila ήταν πάντα ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον Dabaiba και την Manqoush σε διαφορετικές περιόδους».

Κύκλοι στο αντίθετο στρατόπεδο του Dabaiba, με επικεφαλής τον Εθνικό Στρατό, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την παράλληλη κυβέρνηση σταθερότητας με επικεφαλής τον Fathi Bashagha, πιστεύουν ότι ο Dabaiba «είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα, εάν εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει στη θέση του ως πρωθυπουργός».

Στο ίδιο πλαίσιο, αξιωματούχοι είπαν στο Asharq Al-Awsat ότι «έχουν συμβεί παρόμοιες περιπτώσεις στις οποίες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών απήγαγαν καταζητούμενους Λίβυους, κάτω από τη μύτη και τα μάτια των τοπικών αρχών και σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία μαζί τους».

Ενώ η αμερικανική πρεσβεία παρέμεινε «σιωπηλή» σχετικά με αυτήν την κατηγορία και εκπρόσωποι εκ μέρους της κυβέρνησης Νταμπάιμπα και εκ μέρους του Προεδρικού Συμβουλίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις εξελίξεις, ανεπίσημες πηγές ανέφεραν στο Asharq Al-Awsat ότι «στοιχεία ξένων υπηρεσιών πληροφοριών συμμετείχαν σε αυτή η επιχείρηση», την οποία πραγματοποίησαν,  σύμφωνα με τοπικές πηγές και την οικογένεια Abu Ajila, «ένοπλοι πολιτοφύλακες που φέρουν το όνομα (Brigade 22), η οποία εδρεύει στη Στρατιωτική Αστυνομία και συνδέεται με τον Abd al-Ghani al- Kakli, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας».

Εν μέσω διάστασης απόψεων, άλλες πηγές εξήγησαν ότι «οι δράστες απήγαγαν τον Abu Ajila από το σπίτι του στην περιοχή Abu Salim και χτύπησαν την κόρη του ενώ προσπαθούσε να τους εμποδίσει να τον συλλάβουν».

Ενώ υποστηρίχθηκε ότι «ο Abu Ajila μεταφέρθηκε από τη φυλακή του στην Ταξιαρχία 22 σε ένα αρχηγείο πολιτοφυλακής γνωστό ως (Al-Maqdhouta).»

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές, η απαγωγή του Abu Ajila από το σπίτι του έγινε σε συμφωνία μεταξύ των μηχανισμών ασφαλείας του Dabaiba και των πιθανών Αμερικανών απαγωγέων, δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων σε παρόμοιες επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν.

Ενώ οι επίσημες λιβυκές και αμερικανικές αρχές παραμένουν σιωπηλές για την τύχη του, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Abu Ageila μπορεί να έχει ήδη παραδοθεί στην αμερικανική πλευρά ή ότι είναι καθ’ οδόν προς την Αμερική.

Σύμφωνα με ακτιβιστές και τοπικά μέσα ενημέρωσης, «η απαγωγή του Abu Ajila, ο οποίος θεωρήθηκε από βρετανικές και αμερικανικές αναφορές ως υπεύθυνος για την κατασκευή της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε στο Lockerbie, πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες του Dabaiba».

Ενώ ο Ahmed Abdel Hakim, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στην «δυνατότητα έκδοσης του Abu Ageila στις Ηνωμένες Πολιτείες», θεωρώντας ότι «η απαγωγή του είναι μια απαίσια συμφωνία για να ανοίξει ξανά ο φάκελος του Lockerbie, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έκλεισε οριστικά την εποχή του πρώην καθεστώτος».

Πέρυσι, η Al-Mangoush είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση της ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έκδοση του Abu Ajila, ως ύποπτου για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο Lockerbie, περιγράφοντας το ως “εύκολο θέμα” και εκφράζοντας την κατανόηση της, στον πόνο και τη θλίψη των οικογενειών των θυμάτων», πριν ανακαλέσει αυτές τις δηλώσεις αργότερα, για να πει ότι «αυτά τα θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα στη Λιβύη και είναι υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση τους μεταξύ των δικαστικών οργάνων των δύο χωρών».

Αυτές οι δηλώσεις έκαναν το Προεδρικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Muhammad al-Manfi, να εκδώσει απόφαση να αναστείλει την ιδιότητα της  al-Manqoush και να την παραπέμψει σε έρευνα με την κατηγορία της διάπραξης διοικητικών παραβάσεων και λήψης αποφάσεων πολιτικής φύσης, αλλά ο Dabaiba απέρριψε αυτή την απόφαση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν, κατά την εποχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «θέλουν να εκδοθεί ο Abu Ageila, υποστηρίζοντας ότι ομολόγησε τη συμμετοχή του στην υπόθεση (Lockerbie) σε έναν αξιωματούχο στη Λιβύη το 2012, όταν κρατήθηκε στο μια τοπική φυλακή, καθώς και με βάση πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά του αρχεία.» Οι αρχές της Σκωτίας έλαβαν συνδέσμους για το έγκλημα το 2017.

Και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Abel Barr, θεώρησε ότι «η χρονική διάρκεια ή η απόσταση δεν θα εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στη Σκωτία να αναζητήσουν δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση» και περιέγραψε την πιθανότητα να φέρουν τον Abu Ageila στις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη ως «πολύ καλό πράγμα».

Ο Abu Ageila είναι πρώην αξιωματούχος των λιβυκών πληροφοριών και κατηγορήθηκε ότι «κατασκεύασε τη βόμβα που εξερράγη στο αεροπλάνο (Boeing 747) της αμερικανικής εταιρείας (Paname), το οποίο εξερράγη κατά τη διάρκεια πτήσης μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης στις 21 Δεκεμβρίου 1988 πάνω από την πόλη Lockerbie της Σκωτίας.  Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 190 Αμερικανοί.

Φυλακίστηκε στη Λιβύη με την κατηγορία της «συμμετοχής στην επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Bell στο Βερολίνο το 1986, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών και ενός Τούρκου πολίτη».

https://aawsat.com/home/article/3997041/استنكار-ليبي-لخطف-مسؤول-سابق-في-الاستخبارات-على-صلة-بـ«لوكربي»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα