ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ: Οταν οι πάμπλουτοι …επενδύουν  στους Οικολόγους για το κλίμα!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

H Aileen Getty (φωτ.), κληρονόμος του πάμπλουτου Τζων Πωλ Γκετύ, χάρισε ένα εκ. δολάρια στο Climate Emergency Fund και το 2020 δώρησε 270.000 δολάρια στη Greenpeace.

του Valentin Grille

Η Aileen Getty, πλούσια Αμερικανίδα και κληρονόμος της εταιρείας πετρελαίου Getty Oil Company, χρηματοδοτεί ομάδες όπως η Extinction Rebellion και τους ηλίθιους που κολλάνε τα χέρια τους στους δρόμους και στα μουσεία για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Χρηματοδοτώ τον ακτιβισμό για το κλίμα – και επικροτώ τη βεβήλωση των Ηλίανθων του Βαν Γκογκ». Αυτό το κίνημα έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια από την Aileen Getty.

«  Είμαι περήφανη που χρηματοδοτώ το Climate Emergency Fund το οποίο με τη σειρά του παρέχει επιχορηγήσεις σε ακτιβιστές για το κλίμα που συμμετέχουν σε μη βίαιη νόμιμη πολιτική ανυπακοή, συμπεριλαμβανομένης της ακτιβιστικής ομάδας Just Stop Oil. Δεν χρηματοδοτώ άμεσα αυτές τις ομάδες και δεν έχω άμεσο έλεγχο στις συγκεκριμένες ενέργειες των ακτιβιστών για το κλίμα.

«  Νομίζω ότι η κλιματική κρίση έχει φτάσει σε σημείο που πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα στην προσπάθεια να αλλάξουμε πορεία σε έναν πλανήτη που γίνεται όλο και πιο αβίωτος. Η υποστήριξή μου στον ακτιβισμό για το κλίμα είναι μια δήλωση αξιών ότι ο ριζοσπαστικός ακτιβισμός είναι ο ταχύτερος δρόμος για τη μετασχηματιστική αλλαγή και ότι δεν μας μένει άλλος χρόνος για τίποτε άλλο παρά μια γρήγορη και ολοκληρωμένη δράση για το κλίμα.  »

Είναι αξιοπερίεργο ότι αυτοί οι αυτάρεσκοι της αποανάπτυξης συμμετέχουν στην κερδοσκοπική φούσκα των πράσινων ομολόγων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που τους επιβάλλει αύξηση του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και την επαναλειτουργία των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Αν και το χρήμα δεν έχει μυρωδιά, έχει χρώμα: το πράσινο που βρίσκεται στα χαρτονομίσματα του δολαρίου και οι ακτιβιστές φαίνεται να λιγουρεύονται αυτές οι δωρεές για να υποβαθμίζουν έργα τέχνης που δεν έχουν καμία σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

ΥΓ: Το Ίδρυμα Aileen Getty είναι ένα ιδιωτικό κεντροαριστερό ίδρυμα που ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Aileen Getty, κληρονόμο της περιουσίας της οικογένειας Getty. Το ίδρυμα παρέχει επιχορηγήσεις σε κεντροαριστερές οργανώσεις, ομάδες συμφερόντων LGBT και περιβαλλοντικές ομάδες.

Το 2020, το Ίδρυμα δώρισε 270.300 $ στην Greenpeace.

Πολλές περιβαλλοντικές ομάδες μίλησαν γι’ αυτούς τις τελευταίες εβδομάδες. Δίπλα τους, κληρονόμοι πετρελαϊκών εταιρειών, που κατανοούν το συμφέρον της χρηματοδότησης αυτού του είδους κινητοποιήσεων.

Οδοφράγματα που διαρκούν αρκετές ώρες, χέρια κολλημένα στο έδαφος κοντά στην Εθνοσυνέλευση: η συλλογικότητα της Dernière Rénovation επανέφερε στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα ένα μάλλον επιθετικό ρεπερτόριο μαχητικών ενεργειών. Δράσεις σύμφωνα με εκείνες του Just Stop Oil, ενός άλλου μαχητικού κινήματος που πρόσφατα εκδηλώθηκε βεβηλώνοντας πίνακες, ιδιαίτερα τους Ηλίανθους του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Πράξεις πολιτικής ανυπακοής, που πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της υπεράσπισης του κλίματος και προβολής στο ευρύτερο κοινό της κλιματικής αλλαγής, αντιστρέφοντας μια σειρά προτεραιοτήτων που κρίνεται ακατάλληλη για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με παράπλευρες ζημιές: οι δύο ακτιβιστές που βεβήλωσαν το διάσημο Κορίτσι με το μαργαριτανένιο Σκουλαρίκι  του Johannes Vermeer καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Χάγης σε δύο μήνες φυλάκιση, εκ των οποίων ο ένας με αναστολή.

To Κορίτσι με το μαργαριτανένιο Σκουλαρίκι  του Johannes Vermeer δεν γλύτωσε από τη βεβήλωση νεαρών οικολογοφρουρών, με το αζημίωτο βέβαια…

 Τόσο η Last Renovation όσο και η Just Stop Oil έχουν πλήρη δημοσιογραφική προβολή και οικονομική υποστήριξη για καινούριους στόχους. Και οι δύο οργανώσεις αποτελούν μέρος του δικτύου A22, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο γύρω από μια νέα κοινή δήλωση:

«Δεν είμαστε εδώ για να εκπαιδεύσουμε, να ζητιανέψουμε ή να διασκεδάσουμε. Είμαστε εδώ για να αναγκάσουμε την αλλαγή που απαιτείται για να συμβιεί αυτός ο κόσμος. Είμαστε εδώ για να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές CO2 τους, τίποτα λιγότερο. Είμαστε εδώ για πράξεις, όχι για λόγια. Έχουμε ένα σχέδιο

Getty, Kennedy και Rockefeller…

Το δίκτυο υποστηρίζεται συγκεκριμένα από έναν Αμερικανό χρηματοδότη και ονομάζεται Climate Emergency Fund, που ξεκίνησε το 2019 από τρία ιδρυτικά μέλη. Πρώτος, ο Trevor Nelson, επιτυχημένος επιχειρηματίας και πρώην μέλος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, συνεργάτης του Howard Warren Buffett, εγγονού του πιο διάσημου χρηματοδότη της Wall Street. Αλλά και η Rory Kennedy, κόρη του γερουσιαστή Μπομπ Κένεντι, και εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρικής οικογένειας.

Η Aileen Getty έκανε επίσης προσωπική συνεισφορά 600.000 δολαρίων όταν ξεκίνησε το Ταμείο. Και για καλό λόγο: ο τρίτος συνιδρυτής είναι η κληρονόμος της αυτοκρατορίας Getty, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της John Paul Getty, έναν μεγιστάνα… των ορυκτών καυσίμων. O ιδιοκτήτης της Getty Oil Company, θεωρούνταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ένα ιδιωτικό μουσείο στα υψηλά του Λος Άντζελες εξακολουθεί να εκθέτει πλούσιες συλλογές μοντέρνας τέχνης, καρπό των επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου. Αλλά τα παιδιά του γύρισαν τη σελίδα του πετρελαίου το 1984, οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του. Καρπώνονται τότε μια περιουσία 5,4 δισ. δολαρίων. Ο αδερφός της Μαρκ ίδρυσε το πρακτορείο εικόνων Getty, αλλά η Aileen πήρε το δρόμο του ακτιβισμού: διαγνώστηκε οροθετική τη δεκαετία του ’80, άρχισε να συμμετέχει στον αγώνα κατά του HIV. Πριν από την υποστήριξη, λοιπόν, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Σε μια πρόσφατη στήλη που δόθηκε στο βρετανικό μέσο The Guardian, εξηγεί το γιατί:

«  Νομίζω ότι η κλιματική κρίση έχει φτάσει σε σημείο όπου πρέπει να καταβάλουμε έντονη προσπάθεια  αλλαγής πορείας, σε έναν πλανήτη που γίνεται όλο και πιο αβίωτος. Η υποστήριξή μου στον ακτιβισμό για το κλίμα είναι μια επιβεβαίωση της αξίας της πολιτικής ανυπακοής ως της ταχύτερης οδού για την αλλαγή. Δεν μας μένει άλλος χρόνος παρά μόνο μια γρήγορη και ολοκληρωμένη δράση για το κλίμα

Υποστήριξη που θυμίζει άλλους, όπως αυτή που έδωσαν δύο δισέγγονα του Ροκφέλερ, η Rebecca Rockefeller Lambert και ο Peter Gill Case, στην Equation Campaign, μια δομή που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει νομικά τους ακτιβιστές. Είχε χορηγηθεί μια προσωπική επένδυση 30 εκ. δολαρίων, συνοδευόμενη από δωρεές από το ίδιο το  Fondation Rockefeller ή από την Open Society, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος. Οι μεγάλοι χρηματιστές επίσης συχνά «επιστρατεύουν» διασημότητες σε πλατφόρμες φιλανθρωπίας. Ο Adam McKay,σκηνοθέτης του Don’t Look Up, μιας ταινίας του Netflix με παγκόσμιο αντίκτυπο στις συζητήσεις για το κλίμα, είναι και μέλος του ΔΣ στο Climate Emergency Fund.

2021: 6-10 δις «επενδύσεις» στο κλίμα!…

Τα ταμεία συχνά διεκδικούν ένα ρεπερτόριο ριζοσπαστικών μαχητικών ενεργειών και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση της ομάδας Extinction Rébellion στα τέλη της περασμένης δεκαετίας: η ομάδα πολιτικής ανυπακοής είχε υποστηριχθεί από μια επιταγή από το Climate Emergency Fund.

Έχουν επίσης υποστηρίξει συλλογικότητες από τον επιστημονικό κόσμο, όπως το Scientist Rebellion: την περασμένη άνοιξη, διάσημοι επιστήμονες κόλλησαν αφίσες στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας JPMorgan, κατηγορώντας την για χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων. Ο φυσικός της NASA Πίτερ Κάλμους, για παράδειγμα, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Ακόμα και από αυστηρά οικονομική άποψη, η χρηματοδότηση ριζοσπαστικών μαχητικών ομάδων θεωρείται κερδοφόρα από φιλανθρωπικές οργανώσεις: μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Stanford Social Innovation Review εξήγησε την άνοιξη ότι οι κινητοποιήσεις πολιτικής ανυπακοής ήταν λιγότερο δαπανηρές απ’ ό,τι οι κινητοποιήσεις για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και πιο αποδοτικές πολιτικά και ενημερωτικά, από την απλή χρηματοδότηση παραδοσιακών ΜΚΟ.

Ένα ισχυρό επιχείρημα: ενώ η χρηματοδότηση του ακτιβισμού για το κλίμα αυξάνεται, εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Η ClimateWorks υπολόγισε στην τελευταία της έκθεση ότι από τα 750 δις δολάρια που επενδύθηκαν από φιλανθρωπικές οργανώσεις, μόνο 6 με 10 δις αφιερώθηκαν στο κλίμα.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

πηγή: https://reseauinternational.net/les-ecologistes-sont-verts-comme-les-billets-de-dollars-quils-percoivent/

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα