Δημ. Καραμήτσος: Πως γράφεται η ιστορία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με αφορμή την αναθηματική πλάκα για “απελευθέρωση” της Θεσσαλονίκης απο τον ΕΛΑΣ, όπως ισχυρίσθηκε μερίδα της αριστεράς και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ Δημήτρης Καραμήτσος έστειλε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” την ακόλουθη επιστολή απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα.

Προς την Εφημερίδα των Συντακτών

Κύριε Διευθυντά

Είδα σήμερα τη δημοσίευσή σας (του συνεργάτη σας κ. Απ. Λυκεσά) για το θέμα της αναθηματικής πλάκας και σας στέλνω την επιστολή αυτή με την παράκληση να δημοσιευτεί σε ανάλογη θέση, γιατί η δημοσίευσή σας μας θίγει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς άλλων τις οποίες αναδημοσιεύετε. Όπως γράφουμε και στις επιστολές μας στον Δήμο, αυτή η πλάκα ασκεί διχαστικό ρόλο και αποτελεί φαιά κομματική προπαγάνδα. Κανείς αντικειμενικός άνθρωπος που γνωρίζει ιστορία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ΕΛΑΣ κατόρθωσε να διώξει τους Γερμανούς από την Ελλάδα. Ακόμη και ο αείμνηστος Νικόλαος Πλαστήρας (κάθε άλλο παρά δεξιός) δήλωσε (τα Χριστούγεννα του 1944 σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή του γραμματέα του ΚΚΕ Γ. Σιάντου υπό την προεδρία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού) ότι «Οι Γερμανοί έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της πορείας του πολέμου και όχι λόγω της Αντίστασης». Το ίδιο αναφέρει και ο αείμνηστος καθηγητής ιστορίας Σπ. Σφέττας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη. Ακόμη, ο επιτελάρχης του Σαράφη στον ΕΛΑΣ Θ. Μακρίδης κατηγόρησε αργότερα σε συνέντευξή του τους Μάρκο Βαφειάδη και συνταγματάρχη Μπακιρτζή για την είσοδο τους με αντάρτες στη Θεσσαλονίκη «αντί να περικυκλώσουν τους Γερμανούς και να αποκτήσουν 100 κανόνια»!

Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι Γερμανοί έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη στις 29 Οκτωβρίου και την επόμενη μέρα μπήκαν στην πόλη έφιπποι αντάρτες του ΕΛΑΣ και έκαναν παρέλαση. Ερωτώ, πώς θεωρεί ο Δήμος -αλλά και εσείς- ότι απελευθερώνεται μια ήδη απελευθερωμένη πόλη; Αν δεν είχε μπει ο ΕΛΑΣ στην πόλη μας η Θεσσαλονίκη  δεν θα ήταν απελευθερωμένη;

Τα στρατεύματα που έφυγαν ήταν ο Γερμανικός στρατός. Το γερμανικό κράτος οφείλει στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις και αυτές τις οφείλει όχι κάποιο ναζιστικό κράτος, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να αναφέρεται ο στρατός ως ναζιστικός. Ούτε όλοι οι Γερμανοί ήταν ναζιστές. Ο Χίτλερ το ανώτερο ψήφων που πήρε ήταν 37,3%.

Τα αναγραφόμενα στην πλάκα δεν αποφασίστηκαν ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο. Αποφασίστηκε μόνο η κατασκευή της πλάκας, χωρίς να αναφερθεί το τι θα γράφει. Η επιγραφή γράφτηκε αυθαίρετα και πραξικοπηματικά. Είναι καιρός να παύσει να υφίσταται αυτή η ανιστόρητη προπαγανδιστική αναθηματική πλάκα ή να αλλάξει η επιγραφή της που πρέπει να συνάδει με το προεδρικό διάταγμα 20/2016 που αναφέρει ότι «Στις 30 Οκτωβρίου εορτάζει η Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1944». Η 2η επιστολή μας στον Δήμαρχο κ. Κ. Ζερβά -εντελώς ευγενική- στάλθηκε στα τέλη Μαΐου από 520 έγκριτους πολίτες της πόλης μας. Τέλος απορρίπτουμε τον χαρακτηρισμό ότι είμαστε ακροδεξιοί. Είμαστε δημοκρατικοί πολίτες και ζητούμε να ισχύσει το αυτονόητο. Αυτό το αυτονόητο το επιδιώκουμε με νόμιμα μέσα κι όχι με βανδαλισμούς. Προσωπικά έχω συγγράψει την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας και αν τη διαβάσετε θα αντιληφθείτε την αντικειμενικότητά μου (Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, πολιτική και στρατιωτική, Β’ τόμος 1942-1967). Όσον αφορά την αντίθεσή μας στη «Συμφωνία των Πρεσπών», αυτήν εκδήλωσαν και εκατομμύρια Έλληνες με διαδηλώσεις, δημοσιεύματα και ψηφίσματα, οπότε δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ακροδεξιοί το 70% των Ελλήνων που δεν συμφωνούσαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ενέργειες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για το θέμα της αναθηματικής πλάκας. Η ανωμαλία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Η ιστορική αλήθεια πρέπει να επικρατήσει της κομματικής προπαγάνδας.

Δημ. Καραμήτσος,

Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας Θράκης.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια στον κ.Καραμήτσιο και στους συνεργάτες του (ένα πολύτιμο τον γνωρίζω) και για το περιεχόμενο της επιστολής και για την αποστολή της προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία μάλλον δεν θα την δημοσιεύσει, γιατί θα ακυρώσει τους ”αντιστασιακούς” της Θεσσαλονίκης ,που έγραψαν ΄΄μυθιστορία” στην αναθηματική πλάκα κα καταθέτουν στεφάνια στους ”ήρωες ” του ΕΛΑΣ που (ΔΕΝ) έπεσαν κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
    Τέτοια αναθεώρηση της πρόσφατης Ιστορίας, που την έζησαν αρκετοί εν ζωή Θεσσαλονικείς;;;

  2. Επί τέλους ήρθε η .ώρα να αντιληφθούν οι Συμπολίτες μας Θεσσαλονικείς την αλήθεια για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοικήσεως Μπουτάρη και του μέντορά του κ. Μυταφίδη να υλοποιήσει το ΠΔ 50/2016 της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιο δόλιο τρόπο. ΄Δηλαδή αποδέχτηκε κατ΄ αρχήν τον εορτασμό και με απόφαση του Δ.Σ προέβη στην ονοματοθεσία του τμήματος της οδού από το Λευκό Πύργο μέχρι τη διασταύρωση της Γ΄Σεπτεμβρίου σε οδό 30ης Οκτωβρίου 1944 ημέρα απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και στη συνέχεια κατά αόρατο τρόπο τοποθετήθηκε η αναθηματική πλάκα με κείμενο γραμμένο επ΄αυτής «Στη μνήμη των στρατευμάτων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.. Ωμή παραχάραξη της ιστορίας από την τότε Διοίκηση του Δήμου σε δύο Ταμπλό προς υλοποίηση Π.Δ της Κυβερνήσεως. Αυτή η πράξη η οποία έγινε εσκεμμένα προκειμένου να υπάρχει εις το χρόνο παγιωμένο επίσημο στοιχείο για τον μελλοντικό ιστορικό. Η πράξη προσβάλλει όχι μόνο την ιστορική αλήθεια αλλά και τον κάθε Θεσσαλονικιό γιαυτό το βιασμό της Πόλεως. Δυστυχώς αν και το λάθος αναγνωριζόμενο από τη νέα Διοίκηση του κ. Ζέρβα αποτελεί γενναιότητα και η αποκατάσταση αναγκαιότητα, μπροστά στο πολιτικό κόστος λιποψύχησε και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του ιδίου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.και τις υποσχέσεις τους ουδέν έπραξαν με αποτέλεσμα να δυσφημείτε η Νύμφη του Θερμαϊκού σε πείσμα μιας φανατικής ομάδας αριστερής ιδεοληψίας.
    Προτείνω οι Πολίτες της Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση και να απαιτήσουν την άμεση αποκατάσταση της ηθικής τάξεως και να σταματήσει το θέμα γιατί έχουμε πολλά σοβαρά θέματα που απασχολούν την Πόλη και απαιτούν την αναγκαία σύμπνοια για επίλυση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα