ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Το βασικό αμάρτημα της κυβέρνησης που φθάνει στα όρια της ύβρεως είναι ότι περιφρονεί βαθύτατα τον ελληνικό λαό σε σημείο που να τον διαχειρίζεται ως αφελή.

Τελευταίο παράδειγμα ο τρόπος που διαχειρίσθηκε επικοινωνιακά τις δύο επιστολές του State Department στο Κογκρέσο για τη δυνατότητα Ελλάδας και Τουρκίας να προμηθευθούν από τις ΗΠΑ τα οπλικά συστήματα που δήλωσαν ότι επιθυμούν.

Ακόμη και αν παραβλέψουμε τις προηγούμενες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για την ελληνική θέση στο θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του από τότε, τα όσα ισχυρίσθηκε τελευταία ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αλλά το φαινόμενο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η λειτουργία των ιδιωτικών ΜΜΕ ως κυβερνητικών οργάνων.

Το πλέον προκλητικό από αυτά κάλεσε την Κυριακή τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου σε μια συνέντευξη μαζί του αλλά από τα πρώτα λεπτά, επειδή ο κ. Χριστοδούλου δεν έλεγε όσα οι δημοσιογράφοι επιθυμούσαν να ακούσουν, διέκοψαν απότομα και προσβλητικά  την συνέντευξη.

Ο κ. Χριστοδούλου μίλησε το βράδυ, χθες, Κυριακή στη διαδικτυακή τηλεόραση Ανιχνεύσεις web tv και ήταν απολύτως διαφωτιστικός ως προς την ουσία των εξοπλισμών.

 

Πολύ σύντομα και με απλά λόγια:

-Είπε ότι η απόκτηση των F-35 ήταν δικό του όνειρο και οι πρώτες ενέργειες έγιναν επι Αρχηγίας του.

-Εξέφρασε την ανησυχία του ως προς το αν η χώρα προμηθευθεί μόνο την πλατφόρμα, όπως λέγεται το αεροπλάνα ή το πλοίο, χωρίς τα οπλικά συστήματα. Δεν έχει νόημα να αποκτήσεις το πιο σύγχρονο μέσο αν δεν φέρει όπλα. Όλα αυτά με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής. Η ανησυχία επιτείνεται με όσα έγινε γνωστό ότι θα προμηθευθεί η Τουρκία.

-Θεώρησε άνευ σημασία τις δήθεν δεσμεύσεις της Τουρκίας, ακόμη και αν υπάρξει σχετική ρήτρα, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας. Αν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσει. Όπως θα έκανε και η Ελλάδα.

-Στην ερώτηση για το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό που θα πάρει “δωρεάν” η Ελλάδα είπε πως δεν θα έπαιρνε τίποτε από αυτό. Είναι καταπονημένο, χρειάζεται πολλά χρήματα για επαναφορά και αναβάθμιση και στην ουσία η “δωρεάν” παραχώρησή είναι πολυδάπανη και εξυπηρετεί τις ΗΠΑ οι οποίες θα έπρεπε να βρουν τρόπο να το αποσύρουν. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται και πλοία τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης και ακραίας αντιπαράθεσης της προηγούμενης ηγεσίας του στρατεύματος.

Σύμφωνα, με στρατιωτικές, αεροπορικές πηγές που παρακολούθησαν την συνέντευξη:

-Στην ερώτηση για το F-35, απάντησε γενικώς, ότι είναι σε εξέλιξη κλπ, πράγμα το οποίο ισχύει. Η παρατήρηση είναι ότι σήμερα (24 χρόνια μετά την 1η πτήση του Χ-35!) ΔΕΝ είναι πλήρως επιχειρησιακό, τουλάχιστο σύμφωνα με όσα λένε οι Αμερικανοί επισήμως. Αντιθέτως, κατά τις αεροπορικές πηγές, το F-16 μέσα σε ελάχιστα χρόνια συμμετείχε σε επιχειρησιακές αποστολές στο Ισραήλ (και αργότερα σε πολλές χώρες).

Ορθώς, λένε οι πηγές, δεν απάντησε ο αρχηγός στην ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση των πυραύλων BORA και SOM, καθώς ό,τι έλεγε θα ετύγχανε αρνητικού σχολιασμού από τους απέναντι. Πάντως, ισχύει ότι τα περισσότερα ραντάρ που έχουμε ΔΕΝ βλέπουν βαλλιστικούς πυραύλους , ενώ οι πύραυλοι πλεύσης (ελληνιστί κρουζ) αποτελούν πολύ δύσκολους στόχους, καθώς πετάνε διαρκώς χαμηλά.

Είναι αστείο, πάντα κατά τις αεροπορικές πηγές, να συζητάμε για πλατφόρμες (δηλαδή μεταφορείς όπλων, όπως μαχητικά, πλοία, άρματα κλπ) και να μην δίνουμε βάση στα ίδια τα όπλα.

Σε ότι αφορά στο πλεονάζον αμερικανικό υλικό EDA (Excess Defense Articles), δηλαδή της όποιας παλιαντζούρας των Αμερικανών, οι οποίοι αντί να τα αποστρατιωκοποιήσουν και να το καταστρέψουν, προτιμούν να το «παραχωρήσουν» σε πτωχούς συγγενείς, δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που πιάνει στον πολύ κόσμο αλλά έχει πολλά κρυφά κόστη και εξαιρετικά περιορισμένη επιχειρησιακή αξία.

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης ήταν η παραδοχή του τέως Αρχηγού ότι είχε καταφέρει να ρίξει την τιμή των C-130J στα 85 εκατ. $. Οι τιμές που ακούγονται σήμερα είναι εξωφρενικές (αν και έχουν μεσολαβήσει οι διάφοροι πόλεμοι).

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν σχολιάζω την αρχή τού άρθρου σας, κ. Σαββίδη, διότι είναι γνωστή τόσον η αστάθεια και επιπολαιότητα τού Μητσοτάκη, όσο και το ότι έχει αλώσει τα ΜΜΕ. Έχω πάψει προ πολλού να παρακολουθώ ειδήσεις, εκτός κι αν κάτι λένε για εξωτερικές ειδήσεις.

    Δεν έχω γνώση για τα οπλικά και παραθέτω απλώς ένα άρθρο για τα F-35, το οποίο υπέπεσε στην αντίληψή μου:

    Δῶρον ἄδωρον τά F-35

  2. Γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο ο κ. Πτέραρχος ,αλλά ελπίζω να γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι όντας Βορειοελλαδίτης (εκ Δράμας) και με δεδομένο ότι οι Βορειοελλαδίτες σπανίως ”χαϊδεύουν αυτιά” (δεν προτιμούν ούτε τα άρθρα τους ούτε τα σχόλιά τους) ,δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί από καμιά κυβέρνηση .
    Έκανε το καθήκον του -για την αξιοσύνη του ως ηγέτου δεν έχουμε και τις απόψεις των υφισταμένων του – θα μπορούσε να εκφραζόταν μόνο τεχνοκρατικά και όχι όπως τώρα ολίγον απαξιωτικά και για τους διαδόχους του και για την αμαρτωλή -κατά τον τίτλο του άρθρου -κυβέρνηση , που τα εξασφάλισε και για την άμυνα μας ,αλλά κυρίως για την άμυνα της Δύσης εξ Ανατολών (λέω και γράφω εγώ ,ο άσχετος αλλά νοήμων).
    Θα γνωρίζετε και εσείς κύριε Σαββίδη το μόνιμο παράπονο της Τουρκίας εναντίον ων ΗΠΑ ότι με τα Αμερικανικά όπλα εξοπλίζονται τα νησιά του Αιγαίου, που την απειλούν.
    Έχει βλέπετε και το σύνδρομο του 1919 ότι χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα από την Δύση για να διαλύσει την Οθωμανική Τουρκία , την οποία όντως διέλυσαν με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 την αναθεώρηση της οποίας επιζητεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα