ΜΠΑΝΑΝΙΑ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Μου έκανε εντύπωση, πριν λίγο καιρό, η δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, μετά την συνάντησή του με τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, να υπάρξει μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων για το Flyover. Τα ίδια δήλωσε, χθες, και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δεν έχω ούτε πείρα ούτε καμιά εμπειρία από κατασκευές αλλά με βάση την κοινή λογική αναρωτήθηκα: ξεκίνησαν ένα τέτοιο έργο, που με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς θα τελειώσει σε τέσσερα χρόνια, με τόσες επιπτώσεις στην ζωή μας και δεν έχουν κάνει, προηγουμένως, κυκλοφοριακή μελέτη;

Φαίνεται πως δεν έκαναν.

Η αφελής εκτίμηση παραπέμπει την παράληψη σε λογική μπανανίας. Δεν μας υπολογίζουν, μας θεωρούν σκουπίδια και μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ολόκληρο τον ελληνικό λαό τον αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση, λόγω της αλαζονείας που της δημιουργεί η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και η εμφανής απουσία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.

Φίλοι μηχανικοί μου λένε πως δεν πρόκειται, απλώς, περί μπανανίας. Αλλά περί οργανωμένης μπανανίας. Ένας συνδυασμός μπανανίας και σκοπιμότητας.

Πριν συνεχίσω κάνω την διευκρίνηση πως ούτε ο δήμαρχος, ο οποίος πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχε καν στο προσκήνιο, ούτε ο περιφερειάρχης, διότι θα ξεπερνά τις αρμοδιότητές του, φαντάζομαι έχουν κάποια ανάμειξη στην σκοπιμότητα.

Η σκοπιμότητα για τους φίλους μηχανικούς είναι προφανής: για να το πω διπλωματικά, η ευελιξία που παρέχει η έλλειψη αυτών των περιορισμών, (κυκλοφοριακού, περιβαλλοντικού κλπ) και η διαχείριση της υπόθεσης κατά το δοκούν για το εύλογο όφελος. Η έκφραση είναι πολύ διπλωματική αλλά ο αναγνώστης, συνηθισμένος σε τέτοιου είδους έργα, θα έχει καταλάβει.

Οι φίλοι μηχανικοί με ρώτησαν και κάτι άλλο:

-ποιος είναι ο εργολάβος; Έγινε διαγωνισμός;

-ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου;

-πότε θα τελειώσει;

Κατά την  εκτίμησή τους οποιαδήποτε κυκλοφοριακή μελέτη θα προϋπέθετε ότι το έργο δεν θα έπρέπει να αρχίσει πριν τεθεί σε λειτουργία το μετρό. Αλλά το μετρό, κατά τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, μπορεί να είναι έτοιμο τον επόμενο Νοέμβριο. Το ότι το μετρό θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο δεν σημαίνει ότι θα τεθεί και σε λειτουργία. Κάποιος πρέπει να το λειτουργήσει. Αυτός ο κάποιος πρέπει να βρεθεί με διαγωνισμό. Και η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει άλλα δύο χρόνια. Και πόσο θα διευκολύνει το μετρό την κίνηση στην πόλη; Ένα μετρό που αρχίζει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και καταλήγει στη Βούλγαρη, μήκους, δηλαδή, 9 χιλιομέτρων μοιάζει περισσότερο με λούνα πάρκ που οι μητέρες ανεβάζουν στο τρενάκι τα παιδιά τους για να τα κάνουν βόλτα παρά ως μέσο μαζικής κυκλοφορίας.

Το βασικό ερώτημα είναι: έχει η κοινωνία μηχανισμούς να αντιδράσει; Δυστυχώς όχι. Η κάθε μορφής εξουσία δεν υπολογίζει, πια, τίποτε. Τυφλωμένη από την αλαζονεία της, ελέγχει το σύνολο των μηχανισμών και των ΜΜΕ και κάνει ό,τι θέλει.

Από την άλλη έχουμε μια παθητική κοινωνία που δεν ξεκολλά να παρακολουθεί ούτε τα τηλεοπτικά μέσα που καθημερινά την προσβάλλουν. Αρέσκεται στον πολιτικό μαζοχισμό της. Στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπως λέγεται τελευταία.

Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο σημείο μηδέν.

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπανανία νομίζω είναι ολόκληρη η Δύση. Στο ντελίριο της Δύσης της, της παρακμή της, κάνει ο,τι είναι δυνατόν να κρατήσει εξουσία που δεν μπορεί. Και δεν αντέχεται.
    Και μη μας κρίνετε τόσο αυστηρά. Περάσαμε παρά πολλά. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Με τα οικονομικά κυρίως, με τα οικογενειακά, με το πως να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, με το πως θα κρατήσουμε την χώρα μας. Οι ειδήσεις τρομακτικές, οι προοπτικές δυσοίωνες, τα οικονομικά ζοφερά, τα εγγόνια μας πιθανόν να βρεθούνε στην θέση των παιδιών παλαιστίνιων. (Αν τους κάναμε dna θα ήταν αδέλφια, όπως και στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι οι πραγματικοί και οι Ελληνοκύπριοι).
    Σε όλο αυτό παίζει ρόλο ο βιασμός της συνείδησης μας. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης. Δεν είμαστε Δύση, δεν είμαστε και Ανατολή.
    Μην ξεχνάμε βέβαια και το έξης. Είμαστε, νομίζω, η μόνη χώρα στον κόσμο, που δεν είχε ποτέ αυτοκράτορα. Οι πόλεις κράτη ενήργησαν σαν ασπίδα, έστω και με την παντοκρατορία των Αθηνών. Η κάθε μια είχε το στάτους της. Ούτε μια χώρα της γης δεν είχε το καθεστώς μας. Ούτε μια. Είμαστε έτσι κι αλλιώς τα παρελειπομενα. ( μη μου πείτε για τον Αλέξανδρο… αλλού πήγε) Μας μελετάνε, μας εξουσιάζουν, με όλους τους τρόπους προσπαθούν να μας κάνουν Άγγλους, Ολλανδούς, Αμερικανούς. Παίρνουν τα καλύτερα ξεχνάνε τα βασικά.) πΜα δεν μπορούμε. Αλλά βλέπετε καμμία πρόοδο. Εδώ δεν γίναμε Οθωμανοί με 400 χρόνια σκλαβιάς. Άσχετο αν προσπαθουνέ να μας κάνουν Οθωμανούς σήμερα.

    Το έχω πει. Γιατί πρέπει να πληρώνω ενφια για τη Χίο αφού η ελληνική πολιτεία έχει αποφασίσει να τη δώσει στην Τουρκία;;;;;;

  2. Ξέρετε κάτι;;; Είναι παρά μα παρά πολύ εποδεινο να ζεις σε μια χώρα φωτός που έχει μετατραπεί σε χώρα σκοταδισμού. Που δεν σεβάστηκε τίποτε. Ούτε θυσίες απλών και μη ανθρώπων, ούτε πνευματικές δημιουργίες, ούτε απλές επιτεύξεις των παιδιών μας. Ούτε καν τις μεταναστεύσεις και τα επιτεύγματα.
    Ακούω για μητσοτακηδες, για παπανδρειδες, και λέω που βρίσκομαι;;; Στόν Λουδοβίκο 14ο;;;
    Έλεος πια, δεν έχουμε βασιλιάδες, τι έχουμε;;; Κατσαπλιάδες;;;;

  3. Βαθυστόχαστα και τα δύο σχόλια του κυρίου Suspicious – δυστυχώς δεν υπολόγισε την χιλιόχρονη Μεσαιωνική-Βυζαντινή Αυτοκρατορία μας ,αλλά όντας βαθιά δημοκρατικός που θα πει αντιμοναρχικός (πάσης μορφής) -αυτό τουλάχιστον εισπράττω
    από τα μέχρι τώρα σχόλια του-φαίνεται πως ”κλείνει” προς την πεφωτισμένη δεσποτεία ” που είχαμε με τον Καποδίστρια ,τον οποίον δολοφόνησαν ”δημοκράτες” συνέλληνες και έκτοτε έχουμε την Δημοκρατία ,με την οποίαν ο λαός ανεβαίνει στην εξουσία και από το 1981 ξέχασε να κατέβει , ασχέτως αν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.
    Ήρθε και η πτώχευση από το 2010, -που δεν την αποδέχθηκαν ομοφώνως τα κόμματα γιατί την απέδιδαν στους προηγούμενους-και είμαστε το μόνο κράτος που μόλις τώρα την τιθασεύσαμε -κατά τους Διεθνείς Οικονομικούς Οργανισμούς-.
    Ε..αυτή η 14χρονη κρίση κατέληξε στην γενική παρακμή ,γιαυτό και παρατηρούμε -ενώ δεν έπρεπε- τόσα απίθανα και αδικαιολόγητα για την διεθνή πραγματικότητα θέματα και αποτελέσματα, τα οποία όμως- ερήσθω εν παρόδω- οι σύμμαχοι και εταίροι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους και μας δίνουν λεφτά για το flye over και όπλα δωρεάν ,τόσα πολλά για πρώτη φορά.
    Μήπως αδέρφια ζώντας με ειρήνη και με σχετική οικονομική ευμάρεια και κυκλοφορώντας σε24ωρη βάση με ολάνοιχτα όλα τα καταστήματα πλήττουμε από έλλειψη ανανεωτικής δράσεως , μη έχοντας εν τέλει λόγω της γενικής παρακμής και ”γκεσέμια” να μας παρασύρουν στον Όλυμπο της εθνικής εξάρσεως και της συλλογικής ευθύνης και υπευθυνότητας ;;;.
    Υ.Γ Λυπούμαι να το πω και να το γράψω για όσους αισθάνονται περισσότερο δημοκράτες ότι θα αργήσει να φανεί Ανδρέας Παπανδρέου , ο δε ”νεοφανής” κ .Τσίπρας δέχθηκε καίριο πλήγμα από τον κ. Κασσελάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα