Μιχάλης Ψύλος: Τα κουστούμια της Λαγκάρντ και η προτεσταντική οικονομική ορθοδοξία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Του Μιχάλη Ψύλου
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχε ποτέ πολλούς φίλους στη Γερμανία, λόγω της αντίθεσής της στην Προτεσταντική «οικονομική ορθοδοξία». Το τελευταίο διάστημα πάντως-ιδιαίτερα μετά την αιφνίδια παραίτηση του «ιέρακος» προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν-  έχουν ενταθεί οι επιθέσεις των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης εναντίον της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιθέσεις που έλαβαν ακόμη και «σεξιστικό» χαρακτήρα, όπως γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάζεται ως μια Γαλλίδα που αγαπά τη μόδα, την υψηλή κοινωνία  και που δεν νοιάζεται για τους κανονικούς ανθρώπους  Η Bild,  η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας για παράδειγμα, με έκδηλη οργή, έγραψε: «Η λάτρης της πολυτέλειας Λαγκάρντ κάνει τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους φτωχότερους Η εφημερίδα υπολόγισε επίσης ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα κόστιζε σε κάθε Γερμανό αποταμιευτή 1.400 ευρώ φέτος – ένα ποσό για το οποίο η Λαγκάρντ δεν μπορεί παρά να γελάσει, πρόσθεσε»! Το «αμάρτημα» της προέδρου της ΕΚΤ, κατά την Bild; «Της αρέσει να φοράει πολυτελή ρούχα, κυρίως Chanel, μερικά από τα πολυτελή σακάκια της κοστίζουν 7.000 ευρώ και πάνω, καθώς κερδίζει σχεδόν 40.000 ευρώ το μήνα – αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες των κανονικών ανθρώπων».

Η Frankfurter Rundschau, χαρακτηρίζει πάντως «απλοϊκή βλακεία» το δημοσίευμα της Bild. Η Borsen Zeitung σημειώνει επίσης ότι «αυτό το είδος εκστρατείας σίγουρα δεν βοηθά στη μείωση των διαφορών, αντιθετα δηλητηριάζει το κλίμα και το μόνο που επιτυγχάνει  είναι να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους Γερμανούς εκπροσώπους στο Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρέπει να επιτρέψουν να μολυνθούν από τις επιθέσεις των ταμπλόιντ», γράφει η Borsen Zeitung.

Είναι φυσικό βέβαια ,οι  καταναλωτές να ανησυχούν για το αυξανόμενο επίπεδο τιμών, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός αποδυναμώνει την αγοραστική τους δύναμη. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός άγγιξε το 4,5% -το υψηλότερο ποσοστό από το 1993.

Την εύλογη ανησυχία των πολιτών ,εκμεταλλεύονται πάντως κύκλοι που θέλουν να αντισταθούν στην πολιτική Λαγκάρντ. Και άλλα γερμανικά μέσα, που δεν χαρακτηρίζονται «λαϊκίστικα», όπως η Bild, καθώς και αναλυτές ,ανησυχούν βαθιά για το γεγονός ότι η Λαγκάρντ και η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό-τον θεωρεί «παροδικό φαινόμενο». Το «ποτήρι ξεχείλισε» μάλιστα μετά την ομιλία της Λαγκάρντ στη Λισαβόνα που απέκλεισε  αιφνίδια και πρόωρη αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP) μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος, λόγω της πανδημίας  (PEPP).  «Μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν είναι επιθυμητή –τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ, «σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη ήδη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα και θα αποτελούσε έναν αδικαιολόγητο μετωπικό άνεμο για την ανάκαμψη», τόνισε η Λαγκάρντ. Με απλά λόγια καθιστά σαφές ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει αρωγός της ευρωοικονομίας και τους επόμενους μήνες .

 Την χρεώνουν στους…Νότιους

Ακόμη και το Der Spiegel σε κύριο άρθρο του ,υποστηρίζει ότι «η πολιτική χαμηλών επιτοκίων τους είναι πολύ χαλαρή – και εξαιρετικά επικίνδυνη». Προειδοποιεί μάλιστα, ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, «κάποια στιγμή δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντιδράσει χωρίς να διακινδυνεύσει ένα οικονομικό κραχ». Πιο «πολιτισμένα», η Augsburger Allgemeine εγκαλεί την Κριστίν Λαγκάρντ ότι «απαιτεί υπερβολική υπομονή ιδιαίτερα από τους Γερμανούς αποταμιευτές και το τελευταίο διάστημα προκαλεί. Η απόρριψη της  αύξησης  των επιτοκίων το επόμενο έτος είναι πραγματικά ενοχλητική», γράφει η γερμανική εφημερίδα. Προσθέτει μάλιστα πως «δεν είναι περίεργο που ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank  Γενς Βάιντμαν, αποδοκιμάζει αυτή την πολιτική»!

Αρκετοί Γερμανοί αναλυτές λένε μάλιστα ότι η Λαγκάρντ ακολουθεί τη γραμμή των χωρών του Νότου. «Δυστυχώς, οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου έδωσαν τον τόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Για  τις χώρες με  χρεωμένα ταμεία, είναι η κυρία «Ναι», αλλά  για τους Γερμανούς αποταμιευτές που επιτέλους θέλουν ξανά τόκους, η Λαγκάρντ είναι απλά η κυρία «Όχι», υποστηρίζει η Augsburger Allgemeine.

Ευρωπαϊκές οικονομικές πηγές, τονίζουν μάλιστα στη «Ναυτεμπορική» ότι η ομοβροντία των γερμανικών, αλλά και βορειο-ευρωπαϊκών κύκλων κατά της Λαγκάρντ ,θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη 16η Δεκεμβρίου, που το ΔΣ της ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του   PEPP , το οποίο εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2022. «Οι προβλέψεις για την αύξηση του πληθωρισμού είναι  ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα για τον τερματισμό του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022», λέει ο Φρίντριχ Χάινεμαν ,από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτζ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί μέχρι τώρα, αλλά η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Φρανκφούρτη είναι ότι πρέπει –και νομικά-να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, καθώς η πανδημία καλπάζει ακόμη με 4ο κύμα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα , που δεν είναι ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα, οι συζητήσεις που διεξάγονται ατύπως ακόμη στην Φρανκφούρτη, κινούνται σε θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το κλίμα θα επηρεάσει αναμφίβολα και η εντεινόμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας . Μια συζήτηση που θα κυριαρχήσει  και στη σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα