ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ “ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΥ”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα ενέργεια. Για όσους, μάλιστα, έχουν ως κέντρο της ερμηνείας και της στάσης τους την ανθρωπιστική φιλοσοφία είναι απολύτως καταδικαστέα και εξοβελιστέα ενέργεια, οτιδήποτε και αν επικαλείται. Η κατάληξή της είναι η αποτυχία.
Ακόμη και κινήματα τα οποία χαρακτηρίσθηκαν επαναστατικά και πέτυχαν τον στόχο τους, στην πορεία τους εκφυλίστηκαν και κατήντησαν ολοκληρωτικοί μηχανισμοί που καταπίεσαν τους λαούς τους.Δυστυχώς, όμως, η τρομοκρατία είναι και ακραία εκδήλωση της απόγνωσης μέρους της κοινωνίας (που ενδεχομένως να επικροτείται από περισσότερους σιωπηλά) όταν το σύστημα λειτουργεί κλειστά, χωρίς βαλβίδες εκτόνωσης. Και η σημερινή πολιτική τάξη της χώρας έτσι λειτουργεί.Η κυβέρνηση απολαμβάνει αλαζονικά τον θρόνο της στην πολιτική ηγεμονία αφού η αντιπολίτευση είναι παντελώς ανύπαρκτη.
Αλλά και υπαρκτή να ήταν, οι θέσεις της είναι άλλοτε ίδιες με τις κυβερνητικές, άλλοτε δεν υπάρχουν και άλλοτε είναι χειρότερες.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει αποδομήσει την Υγεία, την Παιδεία, τα Πανεπιστήμια, την οικογένεια, ένα σύνολο αξιών που κρατούσαν την κοινωνία συνεκτική, έχει εγκαταλείψει τον κόσμο στην μοίρα του και στην απληστία των εταιρειών, στην ακρίβεια, πλέει στην διαφθορά, την γραφειοκρατία, την ασέβεια στον πολίτη, έχει εγκαταλείψει την Άμυνα της χώρας, έχει δορυφοροποιηθεί από την Τουρκία και δήλωσε δεδομένη στους «προστάτες» της.

Έχει δημιουργήσει ένα κλειστό κύκλωμα ολιγαρχικής εξουσίας και έχει αποικιοποιήσει την χώρα εκτός λεκανοπεδίου. Δείχνουν, και η κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, μια αλαζονεία απέναντι στην κοινωνία. Έχουν εκμαυλίσει την, ας την πούμε, όποια διανόηση (η διανόηση δεν εκμαυλίζεται αλλά η ελληνική εκδοχή της είναι καρικατούρα διανόησης που επιζητεί να σιτίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές ) και ελέγχει απολύτως τα Μέσα Ενημέρωσης στην αναπαραγωγή μιας ίδιας πολιτικής και μιας και μοναδικής σκέψης.

‘Έχει χειραγωγήσει και ξευτελίσει την δικαιοσύνη. Είναι τρομερό αυτό που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε στην κ. Καρυστιανού, που έχασε το παιδί της στα Τέμπη, όταν της ζήτησε να παρέμβει η δικαιοσύνη: πηγαίνετε στην Εκκλησία να σας παρηγορήσει, της είπε. Είναι, επίσης, γνωστό ότι λειτουργοί της δικαιοσύνης έχουν ανταλλάξει αποφάσεις τους με υψηλές θέσεις στον δημόσιο βίο της χώρας.

Ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους που θέλει να λέγεται δημοκρατικό. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος δικαίου και δεν είναι δημοκρατία. Είναι ολιγαρχία. Και, δυστυχώς, οι ολιγάρχες της δεν έχουν και φιλοσοφικό υπόβαθρο για να δικαιώσουν τον Πλάτωνα.

Όλα αυτό το συνονθύλευμα επιλογών δημιουργεί ένα κλειστό κύκλωμα, ένα κλειστό σύστημα το οποίο δεν ανασαίνει, δεν έχει βαλβίδες εκτόνωσης και δεν αναπαράγεται. Δημιουργεί αδιέξοδα και τα κοινωνικά αδιέξοδα αναζητούν τρόπους έκφρασης που θα το διαρρήξουν.

Η τρομοκρατία είναι μια τέτοια επιλογή.

Καταδικαστέα, αλλά απολύτως αναμενόμενη. Όταν δεν μπορείς να καταφύγεις σε πολιτικές επιλογές, καταφεύγεις στα άκρα. Και εναλλακτικές πολιτικές επιλογές το σύστημα δεν παρέχει.

Το παράξενο στην ελληνική περίπτωση είναι ότι η τρομοκρατία δεν έχει ξεφύγει από τις παραδοσιακές μορφές εκδήλωσής της. Με βόμβες που απειλούν την ζωή ανθρώπων. Η τρομοκρατία σήμερα, έχει λάβει ψηφιακές διαστάσεις.

Φαίνεται πως η τελευταία εκδήλωσή της στο υπουργείο εργασία είτε προκλήθηκε από ανθρώπους που δεν προσαρμόσθηκαν στην ψηφιακή εποχή είτε κάτι άλλο θέλει να μας διαμηνύσει. Θα το μάθουμε.

Και μια τελευταία σημείωση. Η δημόσια έκφραση είναι δημοκρατική κατάκτηση. Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να περιοριστεί. Η ύβρις, όμως, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Ο υπουργός εργασίας περνά πολλές φορές στα όρια της ύβρεως με όσα δημοσίως διατυπώνει. Είναι μέλος μιας κυβέρνησης που δεν την αντιπολιτεύεται κανείς-και έχει δημοσκοπικά- την υποστήριξη της κοινωνίας. Αλλά η αλαζονεία-και πολύ περισσότερο η ύβρις- ιστορικά καταδικάστηκαν.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού σας συγχαρώ για τις πολλές δραστηριότητες σας-πότε τις προλαβαίνετε-αγαπητέ κύριε Σαββίδη (έρρωσθε), νομίζω ότι εκτός από την τελευταία παράγραφο για τον κ. Γεωργιάδη- που έχετε απόλυτο δίκιο- το άλλο άρθρο σας μπορούσε να μη γραφεί ,γιατί κινείται στο μεν-αλλά για το θέμα της τρομοκρατίας , η οποία αν επανεμφανισθεί θα κτυπήσει παντού -και στα εθνικά μας θέματα-.
    Προσωπικώς πιστεύω ότι θα ”μας επιβληθεί” έξωθεν για να επισπεύσει την πτώση της κυβερνήσεως Μητσοτάκη προ του 2027 -επειδή τίποτε για την γνωστή και από παλιά Αλλαγή δεν κινείται στην Αντιπολίτευση-και για να δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια.
    Αδέρφια ,κανένας εχέφρων Έλλην δεν πιστεύει ότι έχουμε χούντα Μητσοτάκη στην Ελλάδα , χωρίς Παπαδόπουλο, Παττακό Λαδά ,Ιωαννίδη και τα άλλα παιδιά της 7ετίας 1967-1974 .
    Όσοι πιστεύουν απλώς δεν την έζησαν εκείνη την κατάσταση , ούτε διαβάζουν για άλλα μονοκομματικά καθεστώτα ,όπως της Βορείου Κορέας και Αφρικανικών κρατών .
    ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ . Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ,ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ .
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ-ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ”ΜΟΛΟΓΟΥΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ.
    Αυτή είναι η αλήθεια .Να μη την πούμε και την γράψουμε;;;.

  2. Η τρομοκρατία όπως και οι επαναστάσεις είναι παράνομες μέχρι να επιτύχουν.
    Κατά τα άλλα, η τρομοκρατία μπορεί να αλλάξει ηγεσίες αλλά όχι κοινωνίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα