Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Όταν αγνοείται η παγκόσμια διάσταση της Επανάστασης του ΄21

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου*
Ένα από τα κλασικά εγχειρίδια των Διεθνών Σχέσεων είναι το περίφημο η Εικοσαετής Κρίση 1919-1939 του Βρετανού Διπλωμάτη και Ιστορικού Edward Hallett Carr.
Ως θιασώτης του κλασικού Ρεαλισμού ο Carr παρουσίασε τα μειονεκτήματα της Κοινωνίας των Εθνών, στηλιτεύοντας την ουτοπική προσέγγιση του καντιανού ιδεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις.
Ο Carr όμως ήταν ιδεολογικός αντίπαλος του Churchill τον οποίο κατηγορούσε ως οπορτουνιστή καιροσκόπο.Ως θιασώτης αρχικά του κατευνασμού της Ναζιστικής Γερμανίας ο οποίος υπαγόταν στις ρεαλιστικές αρχές εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών της βρετανικής πολιτικής τη δεκαετία του 30, ο Carr δέχτηκε οξεία κριτική τόσο από ιδεαλιστές της Κοινωνίας των Εθνών όπως ο Λόρδος Davies όσο και από ρεαλιστές που τον κατηγόρησαν οτι μεροληπτούσε εξαιτίας του θαυμασμού του για τις δυνατότητες της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης.
Η έκρηξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου τον οδήγησε στο να αναγνωρίσει οτι έσφαλε ως προς το μέγεθος της ναζιστικής απειλής όχι όμως και για τις συνέπειες που είχε ο πόλεμος για τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Ένα μνημειώδες έργο του Carr είναι το λιγότερο γνωστό Από τον Ναπολέοντα στον Στάλιν και άλλα κείμενα.
Επιπρόσθετα η συμβολή του στη μελέτη της Ιστορίας τον 20ο αιώνα είναι καταλυτική γράφοντας το εξαιρετικό Τι είναι Ιστορία.
Υγ Επειδή βρισκόμαστε στον Μεσοπόλεμο του 21ου αιώνα ήδη, αρκεί κανείς να δει πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες σε περιφερειακό επίπεδο.Το βιβλίο του Carr είναι χρήσιμο αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τις συνέχειες κ τις ασυνέχειες των διαφορετικών εποχών.Το λέω γιατί οι ” γνωστοί-άγνωστοι”θα μεταφέρουν τη δεκαετία του 20 αυτούσια στον 21ο αιώνα.
Υγ 2 Για όσους φαντασιώνονται τη Γαλλία να παίζει μόνη της στη Μεσόγειο…τα νέα είναι τα εξής:Η διείσδυση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Μαρόκο το οποίο αποτελεί μια κλασική χώρα γαλλικής επιρροής είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.Χώρες-Κλειδιά Ισπανία-Ιταλία στη περιοχή.
Υγ 3 Η μελέτη της Ιστορίας στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μια άλλη δυναμική εξωστρεφή.
Τα 200 χρόνια απ την Εθνική Παλιγγενεσία θα πρεπε να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.Αλλά όταν αγνοείται σκοπίμως η παγκόσμια διάσταση της Επανάστασης τι να περιμένει κανείς?
*Ο κ. Κων/νος Θ. Λαμπρόπουλος είναι Στρατηγικός Αναλυτής, Εταίρος Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Γενεύης
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα