Ο Γαβριήλ Χαρίτος για την ξαφνική συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς-Μπένι Γκαντς.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γαβριήλ Χαρίτου
Υπό τον φόβο της αύξησης της δημοτικότητας, αλλά και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Χαμάς στην Δυτική Όχθη, χθές (Τρίτη, 28/12) για πρώτη φορά από το 2010, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετέβη στο Ισραήλ και συγκεκριμένα, στο σπίτι του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντς, για επίσκεψη εργασίας, συνοδευόμενος από αξιωματούχους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, με προεξέχοντα τον αρχηγό των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Μάτζεντ Φάρατζ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γκαντς και Αμπάς συναντώνται αφότου σχηματίσθηκε η νέα κυβέρνηση συνεργασίας Μπένετ-Λαπίντ. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί πριν από τέσσερεις μήνες, τον Αύγουστο του 2021 στην Ραμάλλα, λίγες εβδομάδες αφότου ο Μπένι Γκαντς είχε αναλάβει τα νέα υπουργικά του καθήκοντα. Μάλιστα, είχε κάνει αίσθηση η δήλωση του Γκαντς, με την οποία έθεσε ως πρώτη προτεραιτότητα την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς – προτεραιότητα με την οποία συμφώνησε απόλυτα και το Στέητ Ντηπάρτμεντ, μιας και ο Μπένι Γκαντς, υπό την νέα υπουργική του ιδιότητα, την είχε προβάλει στην πρώτη θέση της ατζέντας του όταν είχε μεταβεί στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι.
Επισήμως, πολύ λίγα ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα για το ακριβές περιεχόμενο της απρόσμενης κατ’ ιδίαν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε απόψε (χθες Τρίτη) – με τον Μαχμούντ Αμπάς και το επιτελείο που τον συνόδευε να έχουν παραμείνει συνολικά δυόμισι ώρες στην οικία του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στην πόλη Ρως Χα’Άην του Κεντρικού Ισραήλ. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες όσων ισραηλινών και παλαιστινίων αξιωματούχων παρέστησαν σε αυτήν τη συνάντηση ‘προδίδουν’ την ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν : Ενίσχυση του συντονισμού των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να αντιμετωπισθεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το σημαντικό ρεύμα δημοτικότητας που φαίνεται ότι συγκεντρώνουν γύρω τους πυρήνες της Χαμάς στην Δυτική Όχθη, αλλά και την δημοτικότητα της οργάνωσης στην αραβική νεολαία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Και όλα αυτά, ενόσω παρατηρείται ήδη από τον Μάιο του 2021 η τάση της παλαιστινιακής κοινής γνώμης στις μεγάλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής να έχουν προ πολλού αψηφήσει το ‘φράγμα του φόβου’ και να εκφράζουν ανοικτά και δημοσίως την δυσαρέσκειά τους από τον συγκεντρωτικό τρόπο διακυβέρνησης του περιβάλλοντος του Προέδρου Αμπάς και την προσπάθεια φίμωσης οιασδήποτε κριτικής.
Η αποψινή (χθεσινή) εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί πολύ τα ερχόμενα εικοσιτετράωρα από ποικίλους κύκλους, εντός και εκτός Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μας θα πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στο εξής βασικό ερώτημα: Πόσο περισσότερο άραγε πρόκειται να συνεργαστούν από εδώ και πέρα οι αρχές ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις; Η συνεργασία τους αποδείχθηκε στενότατη καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας χρονιάς, που ολοκληρώνεται σε λίγες μόλις μέρες..
Γαβριήλ Χαρίτος 28/12/2021
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα