Η ηχηρή απουσία της Ε.Ε. απο τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Παντελή Σαββίδη

Η ήπια πολιτική αποδίδει όταν έχει πίσω της και υποστηρίζεται απο μια σκληρή πολιτική (οι ελληνικοί όροι είναι η μετάφραση των αντίστοιχων soft power και hard power, αγγλικών).
Είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά, η διπλωματία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να στηρίζεται σε στρατιωτική ισχύ.
Η Ευρώπη παρέβλεψε αυτόν τον κανόνα για λόγους ακατανόητους. Είχε τη θεσμική μνήμη για να καταλάβει ότι η αμυντική στήριξη στις ΗΠΑ, η εμπορική στην Κίνα και η ενεργειακή στη Ρωσία κάποτε θα τελείωναν ή αν δεν τελείωναν θα συναντούσαν δυσκολίες και αδιέξοδα. Αλλά δεν φρόντισε, παράλληλα, με την ήπια ισχύ της να αναπτύξει και την σκληρή.

Βεβαίως εκείνο που θα πρόβαλε θα ήταν η ήπια ισχύ αλλά η σκληρή θα την βοηθούσε να είναι αποτελεσματική. Σήμερα, δεν έχει σκληρή ισχύ και γίνεται γεωπολιτικό έρμαιο ισχυρότερων δυνάμεων.

Αυτήν την αδυναμία της Ευρώπης που έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες της, θα την έχουν, προφανώς, αντιληφθεί και οι ηγεσίες της αλλά δεν έκαναν τίποτε.
Σήμερα έρχεται ο Μάριο Ντράγκι για να μας πει τα κοινώς αυτονόητα.ΕΔΩ

Πως αν η ευρώπη δεν αναπτύξει κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική, βεβαίως κοινή οικονομία ως ένα βαθμό έχει, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει παρά ως μια κοινή αγορά. Αυτό θέλουμε;
Δεν ξέρω πόσοι περιορίζονται σε αυτό. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συμφέρει. Η Ελλάδα αν δεν ήταν σήμερα στην Ε.Ε. θα ήταν παρίας του διεθνούς συστήματος. Και δυστυχώς, αυτό δεν το καταλαβαίνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως σκέφτεται αυτός ο αριθμητικά σημαντικός πληθυσμός της χώρας που θέλει την έξοδο απο την Ε.Ε. ή την αποδόμηση της Ευρώπης. Αν σήμερα έχουμε μια σχετική σταθερότητα απο άποψη ειρήνης και ένα μεροκάματο για να περάσουμε την ημέρα το οφείλουμε στη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.
Η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης εξυπηρετεί χώρες, κυρίως, όπως η Ελλάδα. Τώρα γίνεται αντιπληπτό και σε πρωτεύουσες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών πως ίσως εξυπηρετεί και αυτές. Η οικονομία τους αντιμετωπίζει κρίση διότι δεν μόρεσαν αν παρέμβουν στον πόλεμο της Ουκρανίας με βάση το συμφέρον τους αλλά με βάση την βούληση των ΗΠΑ. Συναντούν, επίσης, δυσκολίες διότι δεν μπορούν να διαμορφώσουν μια αυτόνομη εμπορική πολιτική σε σχέση με την Κίνα διότι δεν τους το επιτρέπουν οι ΗΠΑ. Και περνούν οικονομική κρίση διότι η ενέργεια που προμηθεύονται είναι τριπλάσια στο κόστος της απο άλλες ανταγωνιστικές οιονομίες διότι διέρρηξαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Και όλα αυτά διότι δεν έχουν ισχυρό στρατό, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή οικονομική πολιτική που θα διευκόλυναν μια αυτόνομη και αυτοδύναμη διεθνή παρουσία.
Οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης πρέπει να αντιληφθούν πως η ομοσπονδοποίησή της και η γεωπολιτική ισχυροποίησή της αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση και για την δική τους επιβίωση. Εκτός και αν οι ηγεσίες τους αποφάσισαν να παραδοθούν στα ρεύματα εξ ανατολών.
Η Ε.Ε δεν είχε δική της πολιτική ούτε στο ουκρανικό, ούτε στο παλαιστινιακό. Είναι τόσο απούσα που προκαλεί τα ειρωνικά σχόλια ακόμη και της Τουρκίας. Ακόμη και η Τουρκία έχει μεγαλύτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις απο την Ε.Ε.
Μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η ηγεσία της να εγκαταλείψει την Ευρώπη; Ποιες δυνάμεις την κρατούν σε αδράνεια; Έχουν αποφασίσει το τέλος της;.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας και λανθασμένης πολιτικής είναι ο τρόπος που η Ένωση αντιμετωπίζει το κυπριακό, λόγω γεωπολιτικής αδυναμίας της. Η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει με ενέργεια την ΕΕ. Και σε συνεργασία της Κύπρου με μεσανατολικές χώρες να λύσει ενδεχομένως και το ενεργειακό της πρόβλημα.Δεν έχει υποστηρίξει, όμως, η Ε.Ε. μια σοβαρή λύση στο κυπριακό. Υποστηρίζει την μεσοβέζικη και καταστροφική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδία.
Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού της Ε.Ε. Η Ε.Ε. είναι μέρος της Δύσης και ηγεμονική δύναμη στη Δύση είναι οι ΗΠΑ. Η συνεργασία τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τι γίνεται, όμως, όταν τα συμφέροντα των μερών αποκλίνουν; Όπως π.χ. στον πόλεμο της Ουκρανίας;
Η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει δικό της γεωπολιτικό αποτύπωμα. Και αυτό είναι που επισημαίνει ο Μάριος Ντράγκι σε μια σειρά ουσιαστικότατων επισημάνσών του για το μέλλον της Ευρώπης.

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΕΕ είναι μία οικονομική ένωση. Δεν παίζει κανέναν πολιτικό ρόλο στην διεθνή σκακιέρα. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν κατάφερε ν’ απογαλακτισθεί από τις ΗΠΑ, από την απόβαση στην Νορμανδία και μετά. Ομοσπονδοποίηση εθνικών κρατών; Έχομε παρόμοιο προηγούμενο στην Ιστορία, ή πάμε να μάθομε μπαρμπέρηδες στου κασίδη το κεφάλι;

    Πολλά πρέπει, αλλά φαίνεται ότι μερικά δεν γίνονται, για διαφόρους λόγους.

    Εμείς καλά καθόμαστε εκεί που καθόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος ούτε την ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψομε, όσο κι αν μάς γράφουν στα παλιά τους τα τεφτέρια. Αν εμείς δεν καταφέραμε να είμαστε κράτος ευυπόληπτο, το οποίο να λαμβάνουν οι άλλοι σοβαρά υπ’ όψιν των, γι αυτό δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά εμείς. Πώς τα καταφέρνει η Τουρκία και να τούς κοροϊδεύει και να την έχουν ανάγκη;

  2. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑ ΧΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ, ΗΤΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
    Η ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤ. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ.

  3. Σίγουρα ο αξιόλογος κ. Ντράγκι θέλει να υπογραμμίσει την παρουσία του -οι Ιταλοί από την εποχή του Μουσολίνι μεγαλοπιάνονται-αλλά οι εκτιμήσεις του για την οικονομία της Ε.Ε μάλλον ξεκινάει από την οικονομία της χώρας του -που την παρακολουθεί -γιατί για την Ε.Ε γράφει ότι φέτος η ανεργία στην Ε.Ε θα φθάσει στο χαμηλότερο ποσοστό (6,4%) ,ενώ υπογραμμίζει ότι παρατηρείται σαυτήν έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
    Χαίρομαι που ΤΩΡΑ οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουμε μόνο οφέλη από την Ε.Ε ,αλλά λυπούμαι που όσοι τόσο αργά το αντιλήφθηκαν δεν ψελλίζουν ούτε ένα ένα ευχαριστώ στον πεισματάρη Μακεδόνα Καραμανλή που το 1979 κατάφερε να υπογράψει στο Ζάππειο την Συμφωνία εισδοχής μας από την υπογραφή της οποίας απουσίαζαν όλοι οι Αρχηγοί της τότε Αντιπολίτευσης.
    Αυτό δεν συνιστά έλλειψη γενναιότητας και αλαζονεία ;;;.
    Την ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε ας την ξεχάσουμε αυτήν την 10ετία ,κυρίως λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τώρα στην Μέση Ανατολή ,αλλά και γιατί δεν κυβερνούν τα κράτη -μέλη της προσωπικότητες κύρους -σαν τον δικό μας πρωθυπουργό (το δέχονται και οι άλλοι ευρωπαίοι)-αλλά κατώτεροι των περιστάσεων .
    ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ,ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ , ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΝΑΤΟΛΗ.
    Νομίζω πω όλα θαρθούν στην ώρα τους .
    Όσο για την Τουρκία θα δολιχοδρομεί ,αλλά επειδή έχει την αίσθηση του κινδύνου δεν θα ”κουνήσει μαντήλι” στις ΗΠΑ ,το ΝΑΤΟ και γενικά την Δύση, γιαυτό και όλοι της δείχνουν υπομονή .

    • το τερματισες με τον μητσοτακη αυτη την φορα…
      μηπως εισαι ο Αδωνης και μας τρολαρεις τοσο καιρο;
      εμας βρηκες;

      • Προφανώς ακούτε και διαβάζετε αυτά που θέλετε ,αφού δεν ακούσατε ούτε διαβάζετε ότι ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε αν θα διεκδικήσει θέση στην Ε.Ε .
        Τυχαία λέτε ,χωρίς αναγνώριση της αξίας του ;;;.
        Αλήθεια γράψτε μας ποιους άλλους ευρωπαίους πρωθυπουργούς υπολήπτεστε;;;.
        Εγώ ο ”δεξιός” -αλλά Έλλην-θα χαιρόμουν, αν είχε τέτοια αναγνώριση στην Ευρώπη ένας σοσιαλαριστερός και κομμουνιστής ακόμη Έλληνας.
        Αγαπητέ μου με αυτά που γίνονται στον Σύριζα -και στο ΠΑΣΟΚ- δεν σας μένει κάτι άλλο από του να δεχτείτε με όλους τους α-κομμάτιστους ομόφρονες σας ότι είναι η 10ετία της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη σήμερα και αργότερα του επομένου Αρχηγού της.
        Αν δεν το ”βλέπετε” έχετε ”τσίμπλες” στα μάτια σας ,αλλά η κατάσταση δεν θα αλλάξει με τις άσφαιρες βολές -δικές σας και πολλών άλλων-εναντίον τους , που συνήθως περιέχουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και βρισιές, τις οποίες ”απολαμβάνω” και εγώ, ιδιαίτερα από τον τακτικό αναγνώστη των σχολίων μου κ. Επισκέπτη”-ζωή ν’άχει -.

        • “Τυχαία λέτε ,χωρίς αναγνώριση της αξίας του ;;;.”

          Ποιος επιλέγεται και από ποιον στην ΕΕ βάσει τής αξίας του; Η Φον Ντερ Λάιεν, ο άγνωστος και ανύπαρκτος Βαν Ρομπάι, ή ο πρώην μαοϊκός κα μετέπειτα σοσιαλιστής Μπαρόζο, που προωθήθηκε από την Goldman Sachs στην ευρωπαϊκή προεδρία και αφού πρώτα είχε καταστρέψει οικονομικά την Πορτογαλία; Είσαι τόσο αφελής πια;

          Έχεις καταντήσει την ιστοσελίδα τούτη παιδική χαρά με την κομματική προπαγάνδα και γράφεις εκεί που κάποτε σχολίαζαν σοβαροί σχολιαστές. Κάνεις παράπονα ότι σε βρίζουν, ενώ εσύ δεν διστάζεις αναιδέσατα να προσβάλεις άλλους σχολιαστές και σοβαρούς και παλαιούς, όπως την Ελένη και όχι μόνο.

          Καλά θα έκανε ο κ. Σαββίδης να σταματήσει πια αυτή την αηδή καφενειακού επιπέδου κατρακύλα των σχολίων. Ελπίζω να διαβάζει και να κρίνει αναλόγως.

          • Οι οποίες παρεμβάσεις μου όμως αποδεικνύεται ότι ακύρωσαν πλήρως-γιαυτό και οι αδικαιολόγητες για όλους τους σώφρονες εκρήξεις σας- δικές σας με απόψεις Ο.Φ.Α παρεμβάσεις σας και βρισιές.
            Λυπούμαι , αλλά δεν θα σας λυπηθώ και θα συνεχίσω και ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ Κ. ΣΑΒΒΙΔΗ ΝΑ ”ΜΟΥ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ” , ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ.
            Εγώ θα παρακαλέσω τον κ. Σαββίδη- αν σα ακούσει- να μα αποβάλλει και τους δυο για να γλυτώσουν οι υπόλοιποι αναγνώστες .
            Υ.Γ Αχ ”καλοί μας άνθρωποι” κ. κ.Τσίπρα και Κασσελάκη τι μας έκανες εκεί που είχαν ελπίδες -ιδιαίτερα οι α-κομμάτιστοι- ότι ”λίγα θα είναι τα ψωμιά” του κ. Μητσοτάκη.

          • “με απόψεις Ο.Φ.Α” Τεκμηρίωσε αυτό που γράφεις, εκτός κι δε ξέρεις τι σημαίνουν τα αρχικά που χρησιμοποίησες. Για τα υπόλοιπα, απάντηση δεν χρειάζεται. Καφενείο έχεις καταντήσει το site.

    • Απίστευτες αρλούμπες (“οι Ιταλοί από την εποχή του Μουσολίνι μεγαλοπιάνονται”), κακή χρήση των σημείων στίξεως (αλλεπάλλες παύλες και κόμματα), έλλειψη ειρμού, παιδιάστικη τάχα κομματική καμπάνια και προσωπολατρεία. Εντελώς καφενειακό επίπεδο. Τρία πανεπιστημιακά διπλώματα, κατά τ’ άλλα! Ποια άραγε;

      • Επειδή άλλοι δεν με θα διαβάσουν -αλλά εσείς θα με διαβάσετε- ακούστε λοιπόν την περιγραφή των εκτιμήσεών μου για το Ο.Φ.Α σας.
        ”Ερωτευθήκατε” ,όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του Πράσινου νησιού σας το ΠΑΣΟΚ, έρωτας που κράτησε μέχρι το 2010 ,γιατί μετά το Καστελόριζο του κ. ΓΑΠ ”την κάνατε” μαζί με τα δύο εκατομμύρια περίπου των Πασόκων προς τον ΤσιπροΣύριζα, τον οποίον το 2015 τον κάνατε συγκυβέρνηση με τους ΑνΕλ του κ. Καμμένου.
        Τον κ. Τσίπρα τον θεωρήσατε ως τον νέο ηγέτη του Ελληνισμού -και ο κ. Γιανναράς το ίδιο πίστεψε- και ανταλλάξαμε ένα βιβλίο σχόλια για να πεισθείτε ότι αυτός -κ. Τσίπρας- μας ”φόρτωσε” την κακή για τα εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών . Τελευταία-για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα -υποστηρίξατε και μάλλον συνεχίζετε να υποστηρίζετε- τον συντοπίτη σας κ. Κασσελάκη (σε όλες τις διακηρύξεις του) ,αυτόν που εγώ εκτιμώ πως θα κλείσει μετά τις Ευρωεκλογές τον επόμενο Ιούνιο την πόρτα των Γραφείων της Κουμουνδούρου.
        Όλα καλά και όλα ωραία ,”γούστο σας και καπέλο σας”.
        Γιατί ”παθιάζεστε” συνεχώς και στην αναφορά από μένα των ονομάτων των δύο Κωνσταντίνων Καραμανλή και του Μητσοτάκη ,γιου του Κων/νου Μητσοτάκη και αρχίζετε να αντιδικείτε με ό,τι σας έρθει στον μυαλό και στο πλήκτρο ,κάτι που δεν κάνουν όσοι απαντούν ή ανταπαντούν στα σχόλιά μου , όπως οι κυρίες Μαρία, Ελένη και τώρα ο κ. ”Πετάχτηκε πάλι ο ΣΑΝ”;;; .
        Λυπούμαι που απογοητευτήκατε -μαζί σας είναι και άλλοι κάπου δύο εκατομμύρια , που τώρα είναι είναι ακομμάτιστοι και απέχουν από τις εκλογές – από αυτούς που κατά καιρούς υποστηρίξατε ,εγώ όμως και εκατομμύρια άλλοι είμαστε υπερήφανοι γιαυτούς που συνεχώς επιλέξαμε στις εκλογές ,γιατί αποδεδειγμένα δεν έβλαψαν την Πατρίδα και γιατί έκαναν και κάνουν τα λιγότερα λάθη.
        ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ;;;.
        ΑΝ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙ -ΓΆΛΑ.
        ΦΙΛΙΚΑ-ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.
        Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα