ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φίλος βρέθηκε, προσφάτως, στην Αθήνα για μια έκθεση την οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακή.
Τον ενθουσίασε τόσο που ζήτησε απο τους διοργανωτές να την μεταφέρουν και στην Θεσσαλονίκη.
Οι διοργανωτές του το απέκλεισαν. Ξέρετε γιατί; Διότι πραγματοποίησαν στην Θεσσαλονίκη μια άλλη, εντυπωσιακού περιεχομένου, επίσης, έκθεση και “μπήκαν πολύ μέσα” οικονομικά. Δηλαδή, ο κόσμος αδιαφόρησε.
Το συμπέρασμα έχει δύο σκέλη:
Πρώτον, η δεύτερη πόλη της Ελλάδας δεν μπορεί να στηρίξει μια έκθεση παγκοσμίων διαστάσεων, κάτι που δείχνει ότι ο μέσος όρος του πνευματικού επιπέδου της πόλης έπεσε (παλαιότερα θα γινόταν χαμός).
Δεύτερον, η συμπλεγματική επιμονή του αθηναϊκού κράτους να δημιουργήσει μια Megacity στην χώρα, ουσιαστικά να ταυτίσει την χώρα με την αθηναϊκή Megacity, θα έχει σύντομα επιπτώσεις και στους διαμορφωτές της. Οι κλειστές κοινωνίες πεθαίνουν. Και η προσπάθεια του αθηναϊκού κράτους να επιβιώσει μόνο αυτό θα το οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν με τα συμπλέγματά τους να μπούν στον διεθνή χάρτη. Ή θα μπεί ολόκληρη η χώρα με συμπληρωματικές λειτουργίες των πόλεών της ή θα συμπεριλάβουν την Αθήνα στο επαρχιακό τους περιθώριο.
Για να χαρακτηρισθεί μια πόλη Megacity πρέπει να έχει πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Η Αθήνα έχει 5,5 αν δεν κάνω λάθος. Οι επιλογές της είναι είτε να φέρει ξένους στην θέση των Ελλήνων και να αυξήσει τον πληθυσμό της (κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πρόβλημα να το κάνει) είτε να συγκεντρώσει και τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό στην Ατττική. Κάνει και τα δύο.
Για την αθηναϊκή φρουρά της Θεσσαλονίκης (για όσους αγνοούν στοιχειώδη πράγματα απο την ιστορία, στις πόλεις που καταλάμβαναν οι Αθηναίοι, γιατί το σχετικό κόμπλεξ το είχαν απο την αρχαία εποχή, εγκαθιστούσαν δική τους φρουρά για να επιβάλλει την εξουσία τους), για την αθηναϊκή φρουρά της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, ένα μόνο σχόλιο. Ας σταματήσει να γλύφει. Η πόλη έχει τελειώσει και δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο δυναμικό να την στηρίξει πια. Δεν θέλει κρατική προστασία αλλά δεν μπορεί να υπομείνει και την κρατική υπονόμευση.
ΥΓ: με τις δυνάμεις που έχουν οι Ανιχνεύσεις δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο του Money Show θα πραγματοποιηθεί στο Hayatt ένα Γεωπολιτικό Συνέδριο το οποίο, όπως δείχνουν οι οιωνοί, θα πάρει εντυπωσιακές διαστάσεις.
Την κεντρική ευθύνη του συνεδρίου έχει ο Ναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, Πρόεδρος της “Κοινωνίας Αξιών”.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσουν και οι Ανιχνεύσεις μια εκδήλωση με θέμα: Γεωπολιτικός και Γεωοικονομικός ρόλος της Θεσσαλονίκης.
Αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας οι:
-Αντώνης Μανιτάκης, Ομ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου πρώην Υπουργός. Θα μιλήσει για το νέο ρόλο του κράτους στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον
-Λόης Λαμπριανίδης, Οικονομικός Γεωγράφος Καθηγητής (αφ.), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρ. Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης. Θα μιλήσει για τις Megacities
-Γιώργος Μιχαηλίδης, Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Θα μιλήσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη στο εσωτερικό (εθνικό) περιβάλλον.
-Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος ΕΚΕΤΑ. Το ΕΚΕΤΑ είναι ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει για την έρευνα και την γεωοικονομία με άξονα τη Θεσσαλονίκη.
Και επειδή ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ελληνικές πόλεις εξαρτάται και απο άλλους παράγοντες βρίσκομαι σε διαδικασία συνεννόησης μήπως και έρθει και μας εξηγήσει την πολιτική της χώρας του για την περιοχή εκπρόσωπος του διεθνούς παράγοντα. Θα δούμε.
Ελπίζω να ανταποκριθείτε στην προσπάθεια, όχι, μόνο των Ανιχνεύσεων αλλά ολόκληρου του εντυπωσιακού συνεδρίου το πρόγραμμα του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.
Αν δεν στηρίξετε τις δραστηριότητες που γίνονται στην πόλη σας, απλώς, σε λίγο δεν θα έχετε τη δυνατότητα ούτε και γι αυτές. Όπως συνέβη με την εντυπωσιακή έκθεση στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή του σχολίου.
Η πόλη, οδηγείται σε ένα επαρχικού χαρακτήρα status αδιάφορου απο κάθε άποψη.
Το γεγονός ότι στην παντελώς ανίκανη κυβέρνησή του ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε έναν υπουργό απο τη Θεσσαλονίκη δείχνει τις δυνατότητές της.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα