ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Δρ. Βύρων Ματαράγκας ανήκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά εδώ και αρκετά χρόνια ζει στις όχθες του Βοσπόρου και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης.
Μαζί με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αγάδη και Στέλιο Μπερμπεράκη συμμετείχαν στην εκπομπή “Πρίσμα” και μας έδωσαν, χθες, απο την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100 μια καλή εικόνα του πολιτικού τοπίου στην Τουρκία και των σεναρίων αντικατάστασης του Ερντογάν. Θολό το τοπίο ακόμη.
Οι δύο συνάδελφοι δημοσιογράφοι υποστήριξαν πως και στην Τουρκία ανησυχούν μήπως η Ελλάδα δημιουργήσει “θερμό” επεισόδιο. Το, ακριβώς, αντίθετο υποστηρίζεται στην Ελλάδα. Γενικώς, οι δύο συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ και η Συμφωνία με τα ΗΑΕ, έχουν αλλάξει αρκετά το κλίμα. Η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί αλλά, επι της ουσίας οι δυνατότητές της να πετύχει κάτι περισσότερο βαίνουν μειούμενες.
Το νέο στοιχείο που προέκυψε ήταν αυτό που είπε ο κ. Ματαράγκας όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει σε ένα “θερμό” επεισόδιο.
Δεν το απέκλεισε αλλά το εξήγησε ως εξής:
Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν ένα κρατικό, κουρδικό μόρφωμα στη Συρία. Και αυτό αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την Τουρκία. Γι αυτό η Τουρκία, όχι μόνο, δεν πρόκειται να αποχωρήσει απο τη Συρία αλλά θα επιδιώξει να ενισχύσει περισσότερο την παρουσία της. Απειλώντας, ακόμη και τις ΗΠΑ.
Για να μπορέσει να σταθεί δυνατή η δημιουργία μιας κουρδικής κρατικής υπόστασης στη Συρία, πρέπει να αποσπασθεί αλλού η προσοχή της Άγκυρας. Έτσι, ο κ. Ματαράγκας δεν απέκλεισε ένα “θερμό” επεισοδιο με την Ελλάδα. Και απέδωσε σε αυτήν την προοπτική και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των αμερικανών στην Ελλάδα.
Λέτε;
Αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν τη δημιουργία κουρδικού κράτους ίσως χρειαστεί και η στρατιωτική υποστήριξη της προσπάθειας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα είχαν άμεση πρόσβαση στην περιοχή (δικό μου σχόλιο αυτό). Άρα ο ρόλος των δυνάμεων αυτών δεν είναι, μόνο, η ανάπτυξή τους στην Ανατολική ή βόρειο Ευρώπη.
Παντ. Σαββίδης
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κι άντε και το έκανε ο Ερντογάν το απονεννοημενο .. Αν δεν του βγει , ποιες θα είναι οι συνέπειες για αυτόν?
    Νομίζω ότι αυτή την συνισταμένη την σκέφτονται πολύ περισσότερο οι Τούρκοι από ότι εμείς .. Χαμένοι σε Κουρδιστάν, χαμένοι ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα . Πάρα πολύ βαρύ !!!
    Οι συνέπειες μιας τέτοιας αλλεπάλληλης ήττας δεν θα θέσουν σε διακινδύνευση μόνον το σύστημα Ερντογάν, αλλά κι ολόκληρη την κρατική υπόσταση της Τουρκίας , κατά την ταπεινή μου άποψη.
    Προς το παρόν κανείς δεν εγγυήθηκε στην Τουρκία υποστήριξη ώστε να προχωρήσει σε τέτοιας κλίμακας απονεννοημενο.
    Τουναντίον !

    Μια τουρκική ήττα από την Ελλάδα, ακόμα και χωρίς Κουρδιστάν , θα τερματίσει τις θεωρίες περί γαλάζιας πατρίδας ,με τις οποίες ταιζει συνεχώς ο Ερντογάν τον τουρκικό λαό κρατώντας τον ενωμένο και θα στείλει στα αζητητα τα όνειρα της Τουρκίας για ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, κόβοντας την τον δρόμο ακόμα και προς Αφρική…
    Χώρια πως οι δηλώσεις του Αρχηγού μας ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κου Φλώρου προοιωνιζουν μια γενικευμένη σύρραξη στην θέση ενός τοπικά περιορισμένου θερμού επεισοδίου στο οποίο θα απέβλεπε η Τουρκία..
    Αυτό σημαίνει ότι θα πληγεί όλος σχεδόν ο Τουρκικός λαός, μέχρι το βάθος της Ανατολιας. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί σε περίπτωση ήττας Τουρκίας.. Είναι έτοιμη η Τουρκία να το αντιμετωπίσει ?
    Η Ελλάδα διαθέτει τακτικό στρατό κι είναι οπλισμένη σαν αστακός. Ούτε Αρτσάχ είναι , ούτε Λιβύη, ούτε Συρία και Ιρακ.. Αντέχει η Τουρκία μια τέτοια σύγκρουση που ο Έβρος του 2020 θα μοιάζει απλό παραλειπόμενο μπροστά της?

    Εγώ προσωπικά δεν θα έδινα πολλές πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές . Αλλά ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, λέει σοφά ο λαός, και αν τον κρίνεις με κανόνες λογικής μπορεί να βρεθείς εσύ προ εκπλήξεων..Για αυτό ας αφήσουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν από μόνα τους κι ας είμαστε για τα πάντα προετοιμασμένοι..

    Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται η χθεσινή συζήτηση και τα πρόσωπα των προσκεκλημένων ! Νομίζω πως η εκπομπή “Πρίσμα” επαναπροβαλλεται σήμερα, Πέμπτη το μεσημέρι 3-4 μμ. Προσωπικά θα την παρακολουθήσω.
    Θα την αναρτήσετε όμως και στο web tv κύριε Σαββίδη ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα