Δικαστήριο της Λιβύης αποφασίζει να σταματήσει τη συμφωνία Dabaiba με την Τουρκία σχετικά με το πετρέλαιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Η πολιτική ομάδα του Σαΐφ Καντάφι προειδοποιεί για τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές
 Τετάρτη – 18 Jumada II 1444 AH – 11 Ιανουαρίου 2023 μ.Χ. Αριθμός τεύχους [16115]
 Ο Νταμπάιμπα σε συνάντηση με αρκετούς αξιωματούχους της κυβέρνησής του (κυβέρνηση ενότητας)
 Κάιρο: Khaled Mahmoud
 Δικαστήριο της Λιβύης αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της προσωρινής λιβυκής «κυβέρνησης ενότητας», με επικεφαλής τον Abdul Hamid al-Dabaiba, και της Τουρκίας σχετικά με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 Και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον δικηγόρο Thuraya Al-Tuwaibi – μέλος της ομάδας δικηγόρων που κατέθεσε την υπόθεση – ότι το Εφετείο Τρίπολης “αποφάσισε στο κατεπείγον μέρος να αναστείλει την εφαρμογή της πετρελαϊκής συμφωνίας Dabaiba και Τουρκίας, εν αναμονή της απόφασης για το θέμα της υπόθεσης», ενώ δεν υπήρξε άμεσα επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση.
 Πέντε δικηγόροι άσκησαν έφεση κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση του Νταμπάιμπα με την Τουρκία πέρυσι σχετικά με την ενεργειακή εξερεύνηση στη Μεσόγειο, καθώς η πολιτική συμφωνία της Λιβύης «την εμποδίζει να συνάψει διεθνείς συμφωνίες».
 Τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τον περασμένο Οκτώβριο, την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της χώρας του και της κυβέρνησης Νταμπαϊμπά στον τομέα των πόρων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). ), εν μέσω τοπικών και περιφερειακών αντιρρήσεων.
 Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ομάδα του Saif al-Islam, δεύτερου γιου του αείμνηστου συνταγματάρχη Muammar Gaddafi, θεώρησε ότι η ανακοίνωση του Khaled al-Mishri, επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου, να αποκλείσει τον γιο του πρώην ηγεμόνα της Λιβύης από τις εκλογές, «δεν ήταν έκπληξη» γι ‘αυτόν, εκφράζοντας την έκπληξή του για την επιστροφή.
Σε δήλωσή του είπε: «Υπό το φως αυτής της κατάστασης, σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι δεν θα αντιταχθεί σε αυτά τα μέτρα.  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φέρουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους και τη ματαιότητα τους”.
 Με τη σειρά του, το επίσημο «Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων» επικαλέστηκε επίσημη πηγή του «Προεδρικού Συμβουλίου» ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρό του, Muhammad al-Munfi, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο, με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, Διοικητή Αρχηγό του «Εθνικού Στρατού», που κανονίστηκε πριν από λίγο καιρό, ασχολήθηκε με «τρόπους επιτάχυνσης της ενοποίησης του στρατιωτικού θεσμού».  Ωστόσο, ούτε ο Al-Munfi ούτε ο Haftar έδωσαν διευκρινίσεις σχετικά με αυτό.
Σε μια έμμεση απάντηση σε αναφορές ότι «ο Σαντάμ, γιος του στρατάρχη Χάφταρ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της προσωρινής (ενωτικής) κυβέρνησης στην Ιορδανία», το «Τμήμα Ηθικής Καθοδήγησης του Εθνικού Στρατού» ανακοίνωσε ότι μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γιο του Χάφταρ « επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στη Σύρτη, σε εφαρμογή των οδηγιών του Χάφταρ».
 Από την πλευρά του, ο δήμος Zintan καλωσόρισε τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ του Aqila Saleh, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, και του Khaled Al-Mashri, επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου.  Από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη αλληλογραφία για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δημοτικό στέλεχος.
 Ο Σάλεχ και ο Αλ-Μισρί δεν έχουν ακόμη καθορίσει τον τόπο της επερχόμενης συνάντησής τους, στην οποία θα παραστεί ο Αμπντουλάχ Μπατίλι, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τελευταία συνάντησή τους στο Κάιρο για την έναρξη ενός «νέου οδικού χάρτη που περιλαμβάνει τη συνταγματική βάση των αναβληθέντων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών».
 Από την άλλη πλευρά, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θεώρησε, και πάλι, ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθεί μια συναινετική συνταγματική βάση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές» και είπε ότι «ο λιβυκός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του, μέσω διαφανών και ολοκληρωμένων εθνικών εκλογών».
 Σε μια περίληψη που ετοίμασε για τη Λιβύη για το έτος 2022, και δημοσιεύτηκε από το «Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αποστολή κάλεσε τους Λίβυους παράγοντες να «εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και άλλα έσοδα χρησιμοποιούνται με έναν διαφανή, δίκαιο και υπεύθυνο τρόπο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Λίβυων».  Σημειώνοντας ότι «η λύση της κρίσης στη Λιβύη πρέπει να είναι μια λύση με επικεφαλής τους Λίβυους».
 Και αφού επέστησε την προσοχή σε αυτό που περιέγραψε ως «τεταμένη κατάσταση στα προάστια δυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη», είπε ότι «δεν είδε κανένα βήμα για να επιτύχει την ανακοίνωση του Al-Dabaiba για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απομάκρυνση στρατοπέδων και πυρομαχικών απο αποθήκες από κατοικημένες περιοχές της Τρίπολης.»
Προειδοποίησε ότι «ο διχασμός στην εκτελεστική αρχή και οι συγκρούσεις στην Τρίπολη και αλλού στη χώρα αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας».  Τονίζοντας ότι οι δρώντες πρέπει «να απορρίψουν τη χρήση βίας, μεταξύ άλλων για πολιτικούς σκοπούς, για την προστασία της ζωής των Λίβυων».
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα