Γιατί να επισκεφθεί τη Λιβύη ο διευθυντής της CIA;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αλγερία – Μέση Πύλη: Abdelrahman Amini , Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, 10:22 π.μ.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς φτάνει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, 14 Ιουνίου 2022. (Al-Monitor)

Η ξαφνική επίσκεψη του Διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους στόχους της υπό το φως των παραπάνω προσπαθειών ασφάλειας και πολιτικών, ενώ τρία κύρια θέματα απασχόλησαν τη συνάντησή του με ανώτερους Λίβυους αξιωματούχους.

Την Πέμπτη, ο διευθυντής της CIA έφτασε στη Λιβύη για αιφνιδιαστική επίσκεψη, όπου συνάντησε τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Abdul Hamid al-Dabaiba, στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Η συνάντηση του υψηλότερου Αμερικανού αξιωματούχου που επισκέφθηκε την Τρίπολη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021 είναι μέρος της πρώτης επίσκεψης του διευθυντή της CIA στη Λιβύη μετά την επίθεση το 2012 κατά της αμερικανικής αποστολής στη Βεγγάζη κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και τρεις άλλοι υπάλληλοι.

Η αμερικανική διαδικτυακή εφημερίδα, Al-Monitor, ανέφερε ότι ο διευθυντής της CIA αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους πολιτικούς, αξιωματούχους ασφαλείας και στρατιωτικούς, καθώς και με τον διοικητή των δυνάμεων της Γενικής Διοίκησης, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. .

Γιατί ο Μπερνς επισκέπτεται τη Λιβύη; 

Η αμερικανική εφημερίδα συνέδεσε την επίσκεψη του Γουίλιαμ Μπερνς με τις αποκαλύψεις του Politico αυτή την εβδομάδα σχετικά με το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να παρακολουθήσουν τον ρωσικό όμιλο «Βάγκνερ», ειδικά τις δραστηριότητές του εκτός Ουκρανίας .

Είπε ότι ο όμιλος Βάγκνερ απασχολεί 50.000 στρατιώτες σε ξένες τοποθεσίες εκτός Ουκρανίας και δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, εκτός από τη στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις σε στρατιωτικά και πολιτικά έργα στην Αφρική. Η εταιρεία και άλλες παρόμοιες ομάδες υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, τη στιγμή που μια έκθεση της Human Rights Watch κατηγορούσε το Βάγκνερ ότι στόχευε και βασάνιζε αμάχους .

Και τον περασμένο Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι καταβάλλονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η ομάδα δεν αποκτά αμερικανική τεχνολογία ή άλλο εξοπλισμό και το «Bloomberg» ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να χαρακτηρίσει το Βάγκνερ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση .

Abu-Ageila στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η επίσκεψη του William Burns έρχεται εβδομάδες αφότου η προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώην αξιωματικό Abu-Ageila Masoud al-Muraimi ως ύποπτο για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο Pan Am πάνω από την πόλη της Σκωτίας. Lockerbie το 1988 .

Η προσωρινή κυβέρνηση ενότητας ανέφερε σε δήλωση ότι ο Αλ-Νταμπάιμπα δέχθηκε τον Μπερνς στο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου στην Τρίπολη, συνοδευόμενο από τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας των ΗΠΑ και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τη δήλωση, στη συνάντηση συμμετείχαν η Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Naglaa Al-Mangoush, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Hussein Al-Aeb και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα υπουργικού συμβουλίου Adel Jumaa .

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Μπερνς τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης «την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», επαινώντας «την κατάσταση σταθερότητας και ανάπτυξης που σημείωσε η Λιβύη την πρόσφατη περίοδο». Με τη σειρά του, ο Νταμπάιμπα είπε: “Στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε τη χώρα μας και να την υποστηρίξουμε διεθνώς προκειμένου να φτάσουμε στις εκλογές”, σύμφωνα με την ανακοίνωση .

https://alwasat-ly.translate.goog/news/libya/385016?_x_tr_sl=ar&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα