Γερμανικός τύπος: «Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ μαφιόζικων συμμοριών και αστυνομίας στην Ελλάδα;»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

RND: Πόλεμος συμμοριών μαίνεται στην Ελλάδα

Ο γερμανικός Τύπος γράφει για τον πόλεμο συμμοριών που κορυφώνεται στην Αθήνα, αλλά και για τη νέα καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ.

Η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί εδώ και καιρό να εξιχνιάσει μία σειρά από δολοφονίες  Εικόνα: Fotostand/Gelhot/picture alliance

Για τον πόλεμο των συμμοριών στην Αθήνα γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στη χώρα μας, Γκερντ Χέλερ, ο οποίος κάνει λόγο για μία «άνευ προηγουμένου σειρά δολοφονιών που έχει σοκάρει την Ελλάδα», θέτοντας μεταξύ άλλων και το εξής ερώτημα: «υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των μαφιόζικων συμμοριών και της αστυνομίας;»

Ο Βαγγέλης Ζαμπούνης που δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες με περισσότερες από 90 σφαίρες «δεν ήταν άγνωστος στην Ελληνική Αστυνομία», αλλά αντιθέτως ήταν «μία από τις ισχυρότερες φιγούρες του ελληνικού υποκόσμου». Τώρα η αστυνομία συλλέγει στοιχεία «για τον ρόλο του Ζαμπούνη σε έναν πόλεμο συμμοριών που μαίνεται εδώ και περίπου δύο χρόνια. Συμμορίες Ελλήνων από την Ουκρανία και από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φαίνεται πως θέλουν να διεκδικήσουν μέρος από τις δουλειές της Greek Mafia», όπως μεταξύ άλλων στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Λεωφορείο της αστυνομίας
Ενδέχεται οι συμμορίες να έχουν σχέσεις με την Ελληνική Αστυνομία;Εικόνα: LOUIZA VRADI/REUTERS

«Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ανδρών, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με δύο δολοφονίες του υποκόσμου από το 2022 και το 2023. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 24 τέτοιες “εκτελέσεις” από το 2017. Και εδώ και καιρό ορισμένοι εικάζουν πως οι συμμορίες των μαφιόζων ενδέχεται να έχουν σχέσεις και με ανθρώπους στο αστυνομικό σώμα», επισημαίνει ο ανταποκριτής του RND, προσθέτοντας πως «αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί έχουν παραμείνει τόσοι φόνοι ανεξιχνίαστοι».

Τώρα «η μάχη ενάντια στις μαφιόζικες συμμορίες αποτελεί δοκιμασία για τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη». Έναν άνθρωπο που «γνωρίζει πάντως το Υπουργείο και τα καθήκοντά του», αλλά και «τα σώματα ασφαλείας καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό».

Μία ακόμη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ

Δύο καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) μετράει πλέον η Ελλάδα μέσα στην τελευταία μιάμιση εβδομάδα για περιστατικά κακομεταχείρισης μεταναστών.

Πρόσφυγες στην Καλαμάτα μετά το ναυάγιο της Πύλου
Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές για κακομεταχείριση μεταναστώνΕικόνα: Stelios Misinas/REUTERS

Όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung, «οι δικαστές του Στρασβούργου αποφάνθηκαν υπέρ ενός προσφεύγοντος από το Αφγανιστάν, ο οποίος βρέθηκε ως ασυνόδευτος ανήλικος αιτών άσυλο στην Αθήνα κατά το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου του 2018 και Μαΐου του 2019». Σε αυτήν την περίοδο ο προσφεύγων ζούσε άστεγος, χωρίς ακόμη να έχει «συνεχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό και μία τουαλέτα». Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α., «έπρεπε να επιβιώσει μόνος του σε ένα περιβάλλον παντελώς ακατάλληλο για έναν ανήλικο», ζώντας σε συνθήκες «ακραίας υλικής φτώχειας, αν και οι ελληνικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να του εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς υλικές συνθήκες».

«Τα προηγούμενα χρόνια οι επικριτές έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την ελληνική κυβέρνηση πως εν γνώσει της εκθέτει τόσο αιτούντες άσυλο, όσο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε δύσκολες συνθήκες», υπενθυμίζει η S.Z. «Τα δε γερμανικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί επίσης αρκετές φορές πως άτομα που δικαιούνται προστασία και έχουν ταξιδέψει στη Γερμανία δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα, διότι […] αντιμετωπίζουν “σοβαρό κίνδυνο να τύχουν απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης”».

Κατά την εφημερίδα του Μονάχου «είναι θετικό το γεγονός ότι η δικαιοσύνη υπενθυμίζει ενίοτε με τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις πως υπάρχουν θεμελιώδη δικαιώματα που ισχύουν και στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Το υπερπλήρες πλοίο προτού ναυαγήσει στα ανοιχτά της Πύλου
Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ επαναφέρουν στην επικαιρότητα το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της ΠύλουΕικόνα: Griechische Küstenwache/Eurokinissi/ANE/picture alliance

Θυμίζουν όμως και κάτι ακόμη, «κάτι που οι άνθρωποι στην Αθήνα θα ήθελαν πολύ να ξεχάσουν: το ναυάγιο του υπερπλήρους σκάφους Adriana στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, κατά το οποίο έχασαν πιθανότατα τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Όσοι επέζησαν επιρρίπτουν σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον της Ελληνικής Ακτοφυλακής – φέρεται να έχει και αυτή ευθύνη για την τραγωδία.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες του αρμόδιου ναυτοδικείου Πειραιά προχωρούν μέχρι στιγμής βασανιστικά αργά – και κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό η ελληνική δικαιοσύνη να σταματήσει εντελώς τη διαδικασία, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν», καταλήγει η S.Z.

Autorenbild Georgios Passas PROVISORISCH
Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και φοιτητής νομικής.
Deutsche Welle
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Θυμίζουν όμως και κάτι ακόμη, «κάτι που οι άνθρωποι στην Αθήνα θα ήθελαν πολύ να ξεχάσουν: το ναυάγιο του υπερπλήρους σκάφους Adriana στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, κατά το οποίο έχασαν πιθανότατα τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι.”

    Μπορεί να πέρασαν 79 χρόνια από τον θάνατό του, όμως οι Γερμανοί δεν ξέχασαν την συμβουλή του: “Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, πάντα κάτι μένει”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα