«H επίδραση Macron ανατέλλει και η επίδραση Τσίπρα είναι το μεγάλο ζητούμενο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου  [email protected]  www.kalkis.eu

Ποιος δεν θυμάται την προ ολίγων μηνών επίσημη και ευχάριστη επίσκεψη του Emmanuel Macron στη χώρα

μας, τις ομιλίες που εκφώνησαν από την Πνύκα με τον Πρωθυπουργό μας, τα χαμόγελα, τις αμοιβαίες ρεβεράντζες που αντάλλαξαν σε πρώτο ενικό πρόσωπο οι δυο σχεδόν συνομήλικοι ηγέτες, όπως : Emmanuel μου, Alexis ; Ο πρώτος έχει 9 μήνες στην εξουσία και αρκετοί, μέσα κι κυρίως έξω από τη Γαλλία, μιλούν ήδη για το «Macron effect» που ανατέλλει (την θετική δηλαδή επίπτωση που προκαλεί ο Μακρόν στη χώρα του) και καθιστά τη Γαλλία ελκυστική και με προοπτική σταθερότητας, μετά από αρκετά χρόνια. Ο δεύτερος έχει πλέον 3 χρόνια στην εξουσία και το αντίστοιχο θετικό «Τσίπρας effect» είναι το μεγάλο ζητούμενο, που όμως τόσο πολύ το έχει ανάγκη η ελληνική ελκυστικότητα για να πάρει επιτέλους μπρος αναπτυξιακά η καθηλωμένη από το 2007 οικονομία μας.

Μα θα μου πείτε ότι συγκρίνω δυο ανόμοια πολιτικά πρόσωπα, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές και διαφορετική προσωπική συγκρότηση. Και θα έχετε απόλυτο δίκαιο. Ο πρώτος εκλέχθηκε υποσχόμενος αλλαγές που θα πονέσουν τους Γάλλους. Ο δεύτερος ψηφίστηκε 3 φορές υποσχόμενος ότι θα μας αυξήσει τα εισοδήματα και θα μας επιστρέψει την εθνική μας υπερηφάνεια σκίζοντας τα Μνημόνια. Όμως η ταπεινότητά μου θέλει να συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με τους καλύτερους κι όχι με τους χειρότερους ηγέτες. Διαφορετικά η Ελλάδα θα παραμείνει αιωνίως μια ουραγός κοινοτική χώρα, με όλα τα τρωτά της βαλκανικής της γεωγραφίας, βυθισμένη στην υπανάπτυξη των γειτόνων της. Κι ας έχει κάνει, μετά από 3 μνημόνια, σωρεία θετικών αλλαγών (με όλο τον αναντίρρητο πόνο που επέφεραν σε πολλούς συμπατριώτες μας), υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Δανειστών μας, κι όχι γιατί τις θεωρούσε αναγκαίες.

Πέρα από την ηλικιακή συγκρισιμότητα Μακρόν-Τσίπρα, υπάρχει και το συγκρίσιμο στοιχείο μεταξύ τους ότι αμφότεροι συμμετείχαν φέτος στον Φόρουμ του Νταβός. Ποιους είδε ο Τσίπρας στο Νταβός και τι τους απασχόλησε από κοινού ; Είδε τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων για να διαπραγματευθεί για το γνωστό χρόνιο πρόβλημα που έχουμε μαζί τους, δίχως για το πρόβλημα αυτό να καιγόμαστε εμείς σήμερα. Αυτοί είναι οι επισπεύδοντες. Είδε και συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ενώπιον ακροατηρίου, για το κοινό σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιταλία. Είδε την Κριστίν Λαγκάρντ, την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το οποίο έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς ως προς το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο δρομολογημένο 4ο μνημόνιο και με ποια ιδιότητα ; Με την δική μου ιεράρχηση του απλού πολίτη στις παραπάνω 3 συναντήσεις του Τσίπρα στο Νταβός 1η του προτεραιότητα έπρεπε να έχει την Κριστίν Λαγκάρντ γιατί δίχως τις «ευλογίες της», πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα βγει στις αγορές κεφαλαίων με το σπαθί της μετά τον Αύγουστο, όπως ισχυρίζεται αβάσιμα η κυβέρνησή του. Και επίσης το Νταβός είναι το σπουδαιότερο φόρουμ για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων (έστω κι αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς συμπατριώτες μας) τις οποίες έχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα για να ορθοποδήσει αναπτυξιακά η οικονομία της. Εκεί στο Νταβός όφειλε λοιπόν ο Πρωθυπουργός να απαριθμήσει μια-μια όλες τις θετικές αλλαγές που έγιναν από τις κυβερνήσεις Γ.Α.Π., Σαμαρά και τη δική του, καλώντας έτσι τους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό έκανε στο Νταβός ο φίλος του ο Μακρόν τον οποίο τόσο συχνά επιδιώκει να συναντά. 2η προτεραιότητα του Τσίπρα ορθώς ήταν το προσφυγικό μας πρόβλημα και 3ο και τελευταίο θα έπρεπε να είναι η συνάντησή του με τον σκοπιανό πρωθυπουργό.

Διαβάστε τώρα παρακάτω το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Isabelle Chaperon της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας LE MONDE στις 26-1-2018 για να δείτε το «Macron effect» στους δυνητικούς επενδυτές στη Γαλλία, η οποία, τηρουμένων των αναλογιών ήταν, όπως και η Ελλάδα, μια απωθητική χώρα για τις επενδύσεις.

Ενώ στο περσινό Νταβός οι Γάλλοι πέρασαν  απαρατήρητοι, αφού είχαν μπροστά τους τις αβέβαιες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τους, φέτος «Η Γαλλία έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Την περιμένουν και την ακούνε. Όλοι οι συνομιλητές μας, είπε ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, μας ρωτούν : θα συνεχίσετε;» Ιδού λοιπόν η διαφορά! Και δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που το λένε. «Για 1η  φορά εδώ και πολύ καιρό, αισθάνομαι αισιοδοξία που προέρχεται τόσο από τη Γαλλία όσο και από τους επενδυτές που παρακολουθούν τη Γαλλία», δήλωσε ο Paul Rawlinson, πρόεδρος της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie. Η «επίπτωση Macron» (Macron effect) μετρά πολύ. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια ωραία κίνηση προκαλώντας το ενδιαφέρον των διεθνών επιχειρηματιών στο δρόμο του Νταβός, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, για να τους πλασάρει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. «Είναι ικανός, εξειδικεύει τις απόψεις του με λεπτομέρειες, αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό», λέει ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, ένα από τα 140 στελέχη επιχειρήσεων που προσκλήθηκαν στις Βερσαλλίες για αυτόν τον σκοπό. Την περασμένη Τετάρτη, η ομιλία του Μακρόν στο Νταβός ήταν επίσης πολύ ευπρόσδεκτη. «Ήταν μια ομιλία γεμάτη φιλοδοξίες και ανθρωπιά, που θέλει να προσελκύσει επιχειρήσεις. Είχε πολύ έμπνευση», λέει η Sylvain Dhenin, Managing Partner για τη Δυτική Ευρώπη του οίκου Heidrick & Struggles. «Ακόμα ένιωσα πως είμαι κοντά του. Νομίζω ότι έχει μια απλότητα, μια ικανότητα να συνδέεται με τους ανθρώπους, ακόμη και με τις χειρονομίες του», δήλωσε ο Zunaid Ahmed Palak, ένας νέος υπουργός ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών του Μπαγκλαντές, ο οποίος λέει ότι «έμαθε πολλά» παρατηρώντας τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Ακόμα και στο κοκτέιλ που διοργάνωσε η πόλη της Φρανκφούρτης, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το Παρίσι για να προσελκύσει τους μελλοντικούς εξόριστους του Brexit, οι συμμετέχοντες – σχεδόν όλοι Γερμανοί – έδειχναν γοητευμένοι. «Είμαι μια μεγάλη οπαδός (fan) του. Ο Μακρόν φέρνει έναν αέρα φρεσκάδας στην Ευρώπη. Μου άρεσε πραγματικά όταν επέμεινε στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που μοιραζόμαστε στην Ευρώπη», λέει η Saskia Bruysten, μια Βερολινέζα που προωθεί την κοινωνική επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με την νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης την Muhammad Yunus. Δεν είναι περίεργο ότι η ομάδα της Γαλλίας αισθάνεται ότι έχει αέρα στα πανιά της. «Παρακολούθησα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια σήμερα το πρωί. Σε όλα αναφέρθηκε το όνομά του», δήλωσε η Elizabeth Ducottet, Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης ιατρικών συσκευών της Thuasne. «Οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες, όλοι μας λένε : «ο πρόεδρός σας είναι υπέροχος». «Φυσικά, είμαστε περήφανοι!», λέει ο Gerard Mestrallet, ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Engie. Και το αστείο της στιγμής στο Νταβός ήταν : «για πρώτη φορά ένας  Γάλλος πρόεδρος μιλά καλύτερα Αγγλικά από τον αμερικανικό πρόεδρο».

Κύριε Πρωθυπουργέ μας, Αλέξη Τσίπρα, ο φίλος σας ο Μακρόν κινείται όπως περιγράφεται παραπάνω και αλλάζει το κλίμα για τη χώρα του. Αφήστε επιτέλους τα κόλπα του πολιτικαντισμού και αποδείξτε στους καπιταλιστές, που επικυριαρχούν παγκοσμίως, ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Κομμουνιστές επενδυτές φιλάνθρωποι, πέραν των κινέζων, δεν υπάρχουν. Τους τελείωσαν οι Βαρουφάκηδες, οι Λαφαζαναίοι και οι Κωνσταντοπουλαίοι.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι γραφει ο κ. αρθρογραφος για κ.κ. Μακρον και Τσιπρα . Δεν ταιριαζει εδω ο χωρατας ” και η μυλωνου τον ανδρα της με τους πραμματευταδες ”, κυριως λογω των μεγεθων των δυο κρατων και λογω -και της εμφανισεως,παραστασεως ακομη των δυο ηγετων;;;. Να μη θυμηθουμε τους αντιστοιχους ηγετες των δυο κρατων αειμνηστους Καραμανλη-Ντε Γκωλ και Μιτεραν – Ανδρεα Παπανδρεου;;;. Οσο για το Νταβος ας διαβασει ο κ. αρθρογραφος -και οσοι επιθυμουν- το σχετικο αρθρο του δημοσιογραφου-διεθνολογου κ. Δημ. Αποκη στις σημερινες Ανιχνευσεις .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα