Όταν είσαι πολιτικός δεν χαστουκίζεις τη σύζυγό σου ή ασκείς βία στην πρώην σου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι περιπτώσεις των υψηλόβαθμων βουλευτών AdrienQuatennens και JulienBayou

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]    www.kalkis.eu

Και οι δυο Γάλλοι βουλευτές είναι νέοι και με σημαίνουσες θέσεις στα κόμματά τους :

@ ο πρώτος τριαντάρης, δεξί χέρι του επαγγελματία «επαναστάτη» JeanLuc Mélenchon και συντονιστής (μέχρι πριν λίγες μέρες) του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία».

@ ο δεύτερος νεότατος κι αυτός, εθνικός γραμματέας του κόμματος των Οικολόγων «EuropeEcologielesVerts».

Δηλαδή προερχόμενοι από αριστερά κόμματα που διατείνονται ότι μεταξύ άλλων φιλοκοινωνικών τους θέσεων έχουν πολύ ψηλά«τα δικαιώματα, την ισότητα και την προστασία των γυναικών». Δυο κόμματα, που μαζί με τους κομμουνιστές και σοσιαλιστές, συγκρότησαν την ευκαιριακή εκλογικίστικη ετερόκλητη συμμαχία NUPES μόνο και μόνο για να εκλέξουν έναν μίνιμουμ αριθμό εδρών στην Εθνοσυνέλευση στις τελευταίες γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Κάτι που το πέτυχαν βέβαια.

O Adrien Quatennens, αφού τον κατήγγειλε η σύζυγός του (και το αποκάλυψε η γνωστή σατυρική εφημερίδα Le canard enchaîné), με την οποία χωρίζει, παραδέχθηκε ότι την χαστούκισε κατά τη διάρκεια ενός εκ των ενδοσυζυγικών τσακωμών τους. Και στο μεταξύ η εισαγγελία της Λίλ, περιφέρεια όπου εκλέγεται, ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα σχετικά, όπως έγραψαν στις 19-9-2022 ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) με τίτλο : «Υπόθεση του Adrien Quatennens: η εισαγγελία της Λιλ ξεκίνησε μια έρευνα» (Affaire Adrien Quatennens : le parquet de Lille a ouvert une enquête). Ο Κατενένς ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι «παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως συντονιστή»της «Ανυπότακτης Γαλλίας», αναγνωρίζοντας τη βία κατά της συζύγου του σε δελτίο τύπου του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Η περίπτωση του Julien Bayou δεν είναι τόσο προχωρημένη όσο του Κατενένς, ούτε πρόκειται για σύζυγο, αλλά για την πρώην σύντροφό του η οποία τον κατήγγειλε από τον περασμένο Ιούλιο όχι στη γαλλική δικαιοσύνη αλλά σε μια ειδική «εξεταστική επιτροπή σεξουαλικής και σεξιστικής βίας» των Οικολόγων η οποία αδιαφόρησε, για να μην πούμε ότι έπνιξε την υπόθεση. Λίγες μόνο γραμμές γράφτηκαν σχετικά στο τέλος ενός άρθρου της εφημερίδας Le Figaro τον περασμένο Ιούλιο. Μέχρι που την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ξέσπασε ένα κίνημα φεμινιστριών της αριστεράς, ονόματι «Εμείς Όλες» (Nous Toutes). Οι τελευταίες, αποφάσισαν να θίξουν την υπόθεση του Julien Bayou. Ο νέος βουλευτής από το Παρίσι κατάφερε, μέχρι τότε,να περάσει κάτω από τα ραντάρ της «ενδοοικογενειακής βίας», μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση του Adrien Quatennens. Μόλις ο τελευταίος παραδέχτηκε την περασμένη Κυριακή ότι χαστούκισε τη γυναίκα του, γεννήθηκε ένα κίνημα σχεδόν 200 φεμινιστριών. Με το hashtag #Relèveféministe (Ανάδυση φεμινισμού), αποφάσισαν να αμφισβητήσουν το κόμμα των Οικολόγων στο Twitter: «Η εξεταστική επιτροπή σεξουαλικής και σεξιστικής βίας ενημερώθηκε σχετικά τον Ιούλιο, μετά από τις κατηγορίες για βία που διέπραξε ο Julien Bayou στην πρώην σύντροφό του. Πώς να διασφαλιστούμε ότι οι ακτιβίστριες είναι ασφαλείς; Δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία ενέργεια, γιατί;», ρωτούν οι καταγγέλλουσες. Αυτά αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ της Nina Jackowski στις 20-9-2022 στην ηλεκτρονική έκδοση της Libération με τίτλο : «Η Sandrine Rousseau κατηγορεί τον Julien Bayou για συμπεριφορές που μπορούν να διαταράξουν την ψυχική υγεία των γυναικών» (Sandrine Rousseau accuse Julien Bayoude «comportements de nature à briser la santé morale des femmes).Ερωτηθείσα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας για αυτές τις κατηγορίες, η Σαντρίν Ρουσό, βουλευτής και αυτή των Οικολόγων, δήλωσε στην εκπομπή «C à vous» του καναλιού France 5, ότι είχε μιλήσει με την πρώην σύντροφο του Ζουλιέν Μπαγιού. Η τελευταία ούσα τότε «μέσα σε κατάθλιψη», «έκανε απόπειρα αυτοκτονίας λίγες εβδομάδες αργότερα». Η εν λόγω οικο-φεμινίστρια κατηγόρησε τον Εθνικό Γραμματέα για «συμπεριφορές που μπορούν να σπάσουν την ψυχική υγεία των γυναικών» και διαβεβαίωσε ότι στο κόμμα των Οικολόγων αυτή η υπόθεση «είναι ένα από τα ζητήματα που θα έρθουν στο τραπέζι». Ερωτηθείσα στο τέλος της εκπομπής σχετικά με την πιθανότητα ο Bayou να πρέπει να παραιτηθεί από τα σημερινά καθήκοντά του εντός των Οικολόγων,η Rousseau απάντησε: «Θα δούμε. Βήμα-βήμα».

Στο προαναφερθέν άρθρο της εφημερίδας Le Figaro του περασμένου Ιουλίου, που αποκάλυπτε ότι η «Η εξεταστική επιτροπή σεξουαλικής και σεξιστικής βίας» των Οικολόγων είχε ενημερωθεί από την πρώην σύντροφο του Bayou, ο επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων εξήγησε ότι τα υποτιθέμενα γεγονότα ακολούθησαν «έναν οδυνηρό και δύσκολο χωρισμό» και διαβεβαίωσε ότι αυτή η καταγγελία δεν  αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, «σε καμία περίπτωση σεξιστική ή σεξουαλική βία». Ο Μπαγιού διέκρινε επίσης μέσα σε αυτές τις κατηγορίες «μια αγανάκτηση» που η πρώην σύντροφός του δεν έκρυψε, αφού [του είχε] γράψει ξεκάθαρα, τρεις μέρες αφότου είχε ενημερώσει την εσωτερική επιτροπή των Οικολόγων : «Να ανησυχείς. Θα επανέλθω και μάλιστα δριμύτερη. […] Η πτώση θα είναι επώδυνη». «Δυστυχώς, αυτή είναι μια ιστορία που τελειώνει με πόνο και έναν χωρισμό που συνοδεύεται από καλυμμένες απειλές εναντίον μου και από μια εργαλειοποίηση που δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάσω», συνέχισε. Από τότε, σιωπή ασυρμάτου.

Πριν από την κατηγορία της Rousseau, οι ακτιβίστριες από την «Ανάδυση φεμινισμού» πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα. Μεταξύ των προσωπικοτήτων της περιλαμβάνεται κυρίως η φεμινίστρια και εμπνευστής του #MeTooThéâtre, MarieCoquilleChambel, ή ακόμη και η συν-ιδρύτρια του Παρατηρητηρίου της Σεξουαλικής και Σεξιστικής Βίας, Mathilde Viot, η οποία κάλεσε τη Δευτέρα τον Quatennens να «αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή». Είναι σχεδόν 200 και δεν διεκδικούν ηγέτη. Ο στόχος τους; Η αντιμετώπιση της «ατιμωρησίας» και της «ομερτά» που επιμένει γύρω από την σεξουαλική και σεξιστική βία στην πολιτική. Συμπεριλαμβανομένης και της αριστεράς της οποίας ο χειρισμός παρόμοιων περιστατικών παραμένει, σύμφωνα με αυτές, ανεπαρκής.

«Η Δημοκρατία των Κολλητών»

Και ο «επαναστάτης» κύριος Μελανσόν πώς αντέδρασε για το δεξί του χέρι, τι έκανε ; Θα ρωτήσετε. Έκανε ένα tweet ο JeanLucMélenchon την περασμένη Κυριακή το οποίο θεωρήθηκε ένα ακόμα λάθος από αυτές τις ακτιβίστριες. Μετά την παραίτηση του Quatennens από τα καθήκοντά του ως συντονιστή, ο Mélenchon, που θα μπορούσε να έχει εκλεγεί Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός της Γαλλίας στις τελευταίες εκλογές, κατήγγειλε την «αστυνομική κακία, την ηδονοβλεψία των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων» και επαίνεσε την «αξιοπρέπεια» και το «θάρρος» αυτής της ανερχόμενης φιγούρας της «Ανυπότακτης Γαλλίας», χωρίς να πει λέξη για τη σύζυγό του ή για την ενδοοικογενειακή βία. Πριν προσθέσει, λίγες ώρες αργότερα μετά την γκάφα του ολκής, ότι δεν ήταν «αδιάφορος» για την Céline Quatennens, την δαρμένη σύζυγο δηλαδή. Κάτι που πυροδότησε την οργή των φεμινιστριών. «Η Δημοκρατία των Κολλητών, των τύπων, των αρχιδιών, των σίγουρων παιδιών», έγραψε στο Twitter η Auriane Dupuy, ακτιβίστρια του κόμματος Generations, μέλος του περιβαλλοντικού πόλου.

Το επόμενο βήμα για αυτές τις γυναίκες θα είναι η δημοσίευση μιας ομαδικής καταγγελίας. Η συνέχεια που θα δοθεί εξαρτάται «από τις αντιδράσεις της πολιτικής σφαίρας μπροστά στη συστηματική ατιμωρησία των επιτιθέμενων», εξηγεί μια από αυτές. Ενώ οι φήμες λένε ότι θα ξεμπροστιασθούν κι άλλοι λίαν προσεχώς…

Όταν είσαι πολιτικός δεν χαστουκίζεις τη σύζυγό σου ή ασκείς βία στην πρώην σου. Αλλιώς σε καλούν δικαίως να πας στο σπίτι σου.

Περαστικά

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “παραδέχθηκε ότι την χαστούκισε κατά τη διάρκεια ενός εκ των ενδοσυζυγικών τσακωμών τους”

    Έλεος με τους δικαιωματιστές. Το χαστούκι το ονομάζουν “βία” και το κάνουν ολόκληρο θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα