Χρήστος Κωνσταντινίδης: Οι ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο εξαιρούνται από τη διακήρυξη των Αθηνών;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Toν προβληματισμό που επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, με την αποβατική άσκηση που διεξήγαγε η Τουρκία στη Σμύρνη, παραμονές των Χριστουγέννων, μερικές ημέρες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, που προήγαγε την αποφυγή προκλήσεων στο Αιγαίο, μετέφερε στην εκπομπή Leaders, την Πρωτοχρονιά, ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Δείτε την παρέμβασή του:

@xkon1984 Γιατί η Τουρκία πραγματοποίησε αποβατικές ασκήσεις λίγο πριν το 2024; Δεν υπέγραψε τη διακήρυξη των Αθηνών #Turkey #Greece #defence #navaldefence #Leaders ♬ πρωτότυπος ήχος – Xristos Konstantinidis

https://www.tiktok.com/embed.js

Εκείνη την περίοδο η Αθήνα προχώρησε στην δέσμευση 3 συγκεκριμένων περιοχών για αεροναυτική άσκηση το χρονικό διάστημα από 8 – 14 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα αντέδρασε ζητώντας την παύση αυτής.

Ειδικά για τις περιοχές σε Χίο, Ψαρά και  Σάμο η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, γιατί έχει εφαρμοστεί αποστρατικοποιημένο καθεστώς στα εν λόγω νησιά.

Άσκηση στρατιάς του Αιγαίου

Διαβάστε το… κοντράστ. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε, ότι η στρατιά του Αιγαίου έκανε στρατιωτικές ασκήσεις επί χάρτου στα πλαίσια προετοιμασίας της μεγάλης αποβατικής άσκησης «Εφές 2024».

Μερικές ημέρες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, δηλαδή, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι μονάδες Διοίκησης της Ομάδας Εργασίας Αμφιβίων και οι μονάδες της Διοίκησης Στρατού Αιγαίου ολοκλήρωσαν με επιτυχία την κοινή αμφίβια εκπαίδευσή τους, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τουρκικός στρατός  έκανε αποβάσεις στην τουρκική ακτή της Foça (Φώκαια) σε συνθήκες πολέμου. Τα τοπικά media παρουσιάζουν σχετικές φωτογραφίες από τις αποβάσεις των τουρκικών δυνάμεων. Πρόκειται ξεκάθαρα για προετοιμασίες απόβασης σε ελληνικά νησιά. Αυτό όμως δεν θεωρήθηκε μονομερή ενέργεια από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν κατήγγειλε το γεγονός.

Δείτε την εκπομπή Leaders:

Άσκηση «Θαλασσόλυκος» από Τουρκία – Πέρσι δεν έγινε λόγω μορατόριουμ

Μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να υπέγραψαν στις 7 Δεκεμβρίου 2023 τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αποφυγή προκλήσεων και μονομερών ενεργειών, αυτό όμως δεν την πτόησε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη συμφωνία και να πραγματοποιήσει την άσκηση «Θαλασσόλυκος», η οποία πέρυσι λόγω μορατόριουμ με την Ελλάδα δεν είχε πραγματοποιηθεί. Άρα η διακήρυξη των Αθηνών είχε μικρότερη ισχύ από το μορατόριουμ να υποθέσουμε…

Η άσκηση θα γίνει στη θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από όλες τις τρέχουσες επιχειρήσεις και αποστολές τους, για να αυξηθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά τους και η αποτρεπτική τους δράση στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα, συνεχίζουν αδιάκοπα τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες εκπαίδευσης και άσκησης για τη βελτίωση των προσόντων του προσωπικού τους.

ΠΗΓΗ: Γεωπόλδος / Sportdog.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα