Τουρκία: Ο «Ελέφαντας στο Δωμάτιο» του ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Αγκυρα αποτελεί πλέον μια ανοιχτή πρόκληση για τις δημοκρατικές αξίες της στρατιωτικής συμμαχίας και του σχεδιασμού συλλογικής άμυνας. Λίγοι, όμως, το συζητούν, προς το παρόν.

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αγόρασε ρωσική αεροπορική άμυνα. H πρόσφατη παρουσία της στη Λιβύη και οι ενεργειακές φιλοδοξίες της, παραλίγο να οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση με τη Γαλλία και την Ελλάδα, σημειώνει άρθρο στην εφημερίδα New York Times.
Παραλίγο να δούμε θερμά επεισόδια στρατιωτικής εμπλοκής στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Λιβύης. Τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας και μια φρεγάτα της Γαλλίας που έλεγχε πλοίο ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ έφτασαν σε επιφυλακή μάχης.

Αλλά αυτή η ναυτική αναμέτρηση στα μέσα Ιουνίου στη Μεσόγειο δεν ήταν αντιπαράθεση εχθρών. Οι ανταγωνιστές ήταν η Γαλλία και η Τουρκία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ορκίστηκαν να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον.

Μια παρόμοια εχθρική κατάσταση συνέβη μόλις πριν από δύο εβδομάδες στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία δήλωσε τις προθέσεις της να κινηθεί σε υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο.

Η Τουρκία -όλο και πιο δυναμική, φιλόδοξη και αυταρχική- έχει γίνει «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για το ΝΑΤΟ, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αλλά λίγοι θέλουν να συζητήσουν.

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, ισχυρή και στρατηγικά σημαντική – είναι το σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας – για να επιτρέψει μια ανοιχτή αντιπαράθεση, σύμφωνα με αξιωματούχους της συμμαχίας.

Η Τουρκία απέρριψε ως «αδικαιολόγητη» κάθε κριτική για τη συμπεριφορά της. Ωστόσο, ορισμένοι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον μια ανοιχτή πρόκληση για τις δημοκρατικές αξίες του συμμαχικού στρατιωτικού βραχίονα της Δύσης και του σχεδιασμού συλλογικής άμυνας.

Μια πιο επιθετική, εθνικιστική και θρησκευτική Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της έναντι της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, της Ρωσίας και των ενεργειακών πόρων της Α. Μεσογείου. Με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι εδώ και 17 χρόνια έχει αναστατώσει κι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε για την Τουρκία», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. “Αλλά δεν είναι ώρα ακόμα.”

euro2day.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα