Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη – έκπληξη Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η συγκυρία, οι προσδοκίες και ο συμβολισμός του πρώτου ταξιδιού του Ουκρανού προέδρου από την αρχή του πολέμου

Εξίσου συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο έχει η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά και ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Κατά το πρακτορείο Reuters, θα πρόκειται για τη σημαντικότερη επίσκεψη-έκπληξη του κ. Ζελένσκι από την αρχή του πολέμου, περισσότερο και από τη μετάβασή του στα μέτωπα όπου μαίνονται οι μάχες. Υπενθυμίζεται ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να τον μεταφέρουν με ασφάλεια στο εξωτερικό, αλλά ο ίδιος επισήμανε ότι δεν φεύγει διότι «ο αγώνας γίνεται εδώ».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που βγαίνει από τα ουκρανικά σύνορα ο πρόεδρος της χώρας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν 10 μήνες, στις 24 Φεβρουαρίου, και η επιλογή των ΗΠΑ ως προορισμό του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό έχει τεράστιο συμβολισμό. Επανειλημμένα άλλωστε ο κ. Ζελένσκι έχει εκφραστεί υπέρ του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αποκαλώντας τον μάλιστα και «πραγματικό ηγέτη».

Για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον συμβολισμό, ο κ. Ζελένσκι κομίζει στις ΗΠΑ και μια ουκρανική σημαία από τους μαχητές του ανατολικού μετώπου, στο Ντονέτσκ, που έλαβε την Τρίτη κατά την επίσκεψη-αστραπή σε Μπαχμούτ, Σλαβιάνσκ και άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές του Ντονμπάς. Η σημαία φέρει πάνω και υπογραφές των Ουκρανών μαχητών.

Στις συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Μπάιντεν θα συμμετάσχουν και κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ θα δοθεί και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων. Σε διάφορους τόνους διατρανώνεται η άρνηση της Ουάσιγκτον ότι σκοπός της συνάντησης των δύο προέδρων είναι να πιεστεί το Κίεβο να συνθηκολογήσει αποδεχόμενο παραχωρήσεις εδαφών στη Μόσχα.

Κατά το CNN, η επίσκεψη Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και την ηγετική φυσιογνωμία που έχει χτίσει ο κ. Μπάιντεν σε παγκόσμιο επίπεδο, ανασυστήνοντας τη Δυτική συμμαχία κατά της ρωσικής απειλής, ύστερα από τουλάχιστον 25 έτη αμφισβήτησης.

Ο συμβολισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος λόγω της χρονικής σύμπτωσης της επίσκεψης: Ερχόμενος στην Ουάσιγκτον ο κ. Ζελένσκι αναμένεται να προκαλέσει παραλληλισμούς με την αποφασιστικής σημασίας επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις ΗΠΑ, ακριβώς 81 έτη πριν (στις 22/12/1941), καθώς οι ΗΠΑ έμπαιναν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον κ. Μπάιντεν ο κ. Ζελένσκι πρόκειται να εκφράσει την αποδοχή και ικανοποίησή του για την παραχώρηση αμυντικών συστημάτων Patriot του αμερικανικού στρατού, ως μέρος νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκ. δολαρίων. Το οπλικό αυτό σύστημα έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη Μόσχα, που υποσχέθηκε να πλήξει τις συστοιχίες με κάθε τρόπο.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του κ. Ζελένσκι στο Κογκρέσο, που πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά στην προώθηση του σχεδίου νόμου των Δημοκρατικών υπέρ περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας. Θα λάβει χώρα πέντε μήνες μετά την ομιλία της συζύγου του, Ολένα, στο Κογκρέσο τον περασμένο Ιούλιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πλέον ελέγχεται μεν από τους Ρεπουμπλικάνους που αντιδρούν στα περισσότερα μέτρα της κυβέρνησης και δηλώνουν, κατά τον επικεφαλής τους Κέβιν Μακ Κάρθι, ότι δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία, αλλά ο σεβασμός που εμπνέει πια ο κ. Ζελένσκι είναι ικανός να τα αλλάξει όλα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βετεράνου και πρώην υποψηφίου για το χρίσμα του κόμματος, Μιτ Ρόμνι, ότι «πρόκειται για έναν εθνικό και παγκόσμιο ήρωα, και θα χαρώ πολύ να τον ακούσω».

Το Κογκρέσο εξετάζει το σχέδιο παροχής πρόσθετης βοήθειας ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει το Κίεβο να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και να απελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές. Η αναμενόμενη έγκριση του πακέτου αυτού θα φέρει το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία πάνω από τα 100 δισεκ. δολάρια.

Κρίσιμη συγκυρία

Όπως επισήμανε στο CNN o πρώην επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλαρκ, «αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ουκρανία, και ένα παράθυρο κινδύνου επίσης».

Εξήγησε ότι «η Ρωσία είναι αδύναμη, (αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα καταστεί ισχυρότερη. Αυτή είναι μια περίοδος όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσφέρουν υποστήριξη. … Αυτό είναι το παράθυρο, ο πρόεδρος Ζελένσκι το ξέρει – εάν πρόκειται να νικήσει, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», είπε ο Κλαρκ τονίζοντας τη σημασία της άμεσης παροχής βοήθειας στο Κίεβο όσο η Μόσχα ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της. Η καθυστέρηση θα είναι καταστροφική, υπογράμμισε.

Ο κ. Ζελένσκι, που αναδείχθηκε και Πρόσωπο της Χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Time αντανακλώντας την προβολή και τον σεβασμό που απολαμβάνει ο Ουκρανός ηγέτης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένεται να έχει και επαφές με εκπροσώπους των αμερικανικών ΜΜΕ, έχοντας ήδη παραχωρήσει μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα στο βρετανικό περιοδικό Economist.

Με πληροφορίες από The New York Times, Reuters, CNN

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα