Η Wagner ελέγχει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Σύρτης.- Γιατί πηγε στη Λιβύη ο αρχηγός της CIA

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τρίπολη (Ιδιαίτερη Ανταπόκριση)

Ειδήσεις της τελευταίας στιγμής αναφέρουν, ότι  έγκυρες διπλωματικές πηγές στην Λιβύη υποστηρίζουν ότι δυνάμεις της  Wagner έχουν σταθμεύσει στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Σύρτης, θωρακίζοντας την περιοχή με κανόνια και pansir.

Οι Λίβυοι πολιτικοί και αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία «μισθοφόρων» και διαφόρων ξένων δυνάμεων έχει δημιουργήσει συνθήκες για  περισσότερες ξένες επεμβάσεις στη χώρα, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού μεγάλων συμφερόντων και σημειώνουν ότι η επίσκεψη του διευθυντή της CIA, William Burns, στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο της αμερικανικής ανησυχίας, για την παρουσία και δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή.

Υπάρχουν δυνάμεις που συνδέονται με τη ρωσική εταιρεία «Wagner» στη Λιβύη, την οποία χρησιμοποίησε ο Εθνικός Στρατός (NLA)στον πόλεμο κατά της Τρίπολης, πριν και κατά τη διάρκεια του 2019 απέναντι σε «Σύρους μισθοφόρους» και τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Ο Jalal Harchaoui, ερευνητής στο Global Animations Foundation, δήλωσε ότι ο αριθμός των μισθοφόρων που συνδέονται με την εταιρία Wagner στη Λιβύη, υπολογίζεται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων αυτήν τη περίοδο, επισημαίνοντας την εκκένωση σχεδόν 500 μελών της, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Harchaoui εκτιμά, ότι υπάρχει «μια αμερικανική ανησυχία για τη ρωσική παρουσία στη Λιβύη, εκτός από την ενόχληση για τη ρωσική επιρροή στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC)». Η ρωσική παρουσία «είναι επικίνδυνη για πολλούς λόγους.  Ένας από αυτούς είναι o οικονομικός», επισημαίνοντας την πρόσφατη δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης σχετικά με τις δαπάνες του περασμένου έτους και την είσπραξη από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ενός εξαιρετικού προϋπολογισμού άνω των 34 δισεκατομμυρίων διναρίων Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο πρώην Yφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Hassan al-Saghir, μίλησε για τους λόγους της ρωσικής παρουσίας στη Λιβύη και υποστήριξε ότι ο Εθνικός Στρατός αναγκάστηκε να αναβιώσει τη συμμαχία του παλιού στρατιωτικού κατεστημένου με το ανατολικό στρατόπεδο «για την αντιμετώπιση της ανεπίσημης τουρκικής εισβολής στη Λιβύη».

Ο Al-Saghir απέκλεισε, σε δήλωσή του στο Asharq Al-Awsat, ότι «η Ουάσιγκτον θα καταφέρει να τερματίσει εύκολα αυτήν την παρουσία και τον τρέχοντα ρωσικό ρόλο στην περιοχή». 

 Σχετικά με τη σχέση των Ρώσων με τον «Εθνικό Στρατό» αυτή τη περίοδο, αν και είναι τεταμένη, όπως την περιγράφουν ορισμένοι παρατηρητές, ο Al-Sagheer τόνισε ότι «είναι δύσκολο να κρίνουμε τις σχέσεις του στρατού με άλλους φορείς, αφού αυτό βασίζεται σε πληροφορίες».

Ο Hafez al-Ghwail, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, δήλωσε ότι η Λιβύη «είναι απλώς μια αφετηρία για την εισβολή των Ρώσων στην μαύρη  ήπειρο και η παρουσία τους εκεί τους επιτρέπει να παραμείνουν νοτίως των βάσεων που διαθέτει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Και πιστεύει ότι

«η παρουσία τους τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία, τους επέτρεψε να βρίσκονται στην πρώτη θέση, σε οποιαδήποτε γεωπολιτική διαδικασία που θα λάβει χώρα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκονται οι πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.  Αυτός είναι ένας πρόσθετος μοχλός πίεσης που δεν είναι λιγότερο σημαντικός.

Σχετικά με την προσδοκία του για το χρονοδιάγραμμα της εξόδου των στοιχείων Wagner από τη Λιβύη, ο Al-Ghwell είπε: «Οι ξένες δυνάμεις που είναι παρούσες στη Λιβύη, δεν θέλουν να φύγουν πριν από άλλες ξένες δυνάμεις, είτε συνδέονται με τη Μόσχα, είτε με την Άγκυρα, αλλά η διαφορά είναι ότι οι Τούρκοι έχουν πολιτική κάλυψη, γιατί η είσοδός τους στη χώρα έγινε μέσω μνημονίων κατανόησης (MoUs) που συνήφθησαν» και «έσωσαν την πρωτεύουσα από το να πέσει στα χέρια του Εθνικού Στρατού».

Ο Al-Ghawil δεν έχει αντίρρηση σε όσα αναφέρθηκαν από αναλυτές σχετικά με τη σχέση μεταξύ της επίσκεψης του Burns και του φακέλου για τον τερματισμό της παρουσίας της Wagner στη Λιβύη και την μαύρη ήπειρο, αλλά τόνισε ότι η επίσκεψη ήρθε τώρα που

η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει φθάσει σε ένα στάδιο που απαιτεί να περιοριστεί άμεσα».  Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε: «Μπορεί επίσης, να ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τον Haftar να σταματήσει να υπαινίσσεται τη χρήση βίας».

Από την άλλη, ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής, Vyacheslav Matuzov, υπερασπίστηκε τον ρωσικό ρόλο στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς τον «αδύναμο».  Σε δήλωση στο Asharq Al-Awsat, ο Matuzov διέψευσε προηγούμενες απόψεις σχετικά με την εκπροσώπηση της ρωσικής επίσημης θέσης από την Wagner, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλές αναφορές για την έναρξη της παρουσίας (της Wagner) στη Λιβύη», επισημαίνοντας ότι είναι «μια εμπορική εταιρεία που πουλάει τις υπηρεσίες ασφαλείας της σε όποιον κι αν είναι”, επομένως η παρουσία τους στη Λιβύη δεν είναι ρωσικό σχέδιο.

Ο Matuzov πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή στις σχέσεις της με όλες τις δυνάμεις της Λιβύης, όχι μόνο με τον Εθνικό Στρατό και έχω ακούσει ότι υπάρχουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες που τους έχει ανατεθεί να εργαστούν με στόχο την επισκευή στρατιωτικών μηχανισμών και εξοπλισμού και είναι παρόντες κατόπιν αιτήματος της Λιβύης».  Ο Matuzov κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «ευλογεί και υποστηρίζει την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, μαζί με Σύρους μισθοφόρους», σημειώνοντας ότι «ορισμένα μέρη στη Λιβύη συνεργάζονται με τουρκικούς θεσμούς και θέλουν να τους κρατήσουν» στη χώρα.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι στην επίσκεψή του, ο διευθυντής πληροφοριών των ΗΠΑ William Burns στη Λιβύη, απέφυγε να συναντήσει τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, αναφερόμενο στο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να κινηθεί προς την περιθωριοποίηση των δύο ανδρών, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μη επίτευξη συμφωνίας για τη συνταγματική βάση που θα οδηγήσει σε ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο William Burns συναντήθηκε με δύο βασικές προσωπικότητες στην πολιτική σκηνή της Λιβύης, ο πρώτος από τους οποίους είναι ο Al-Dabaiba με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει διεθνή αναγνώριση και ο δεύτερος είναι ο Khalifa Haftar, του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν ουσιαστικά τις ανατολικές και νότιες περιοχές και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Haftar ως αρχιστράτηγου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αλλά τον αναγνωρίζει ως τετελεσμένο στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Το πρακτορείο θεωρεί ότι η Λιβύη έχει γίνει βασικό κομμάτι στην παρτίδα σκακιού που παίζουν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα λόγω της παρουσίας της Wagner σε αυτήν και της κατοχής ενός από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική.

 Η Ουάσιγκτον θέλει να απαλλαγεί από αυτόν τον πονοκέφαλο. 

Διότι η «Wagner» επεκτείνεται από την πύλη της Λιβύης σε μεγάλο βαθμό στην Αφρική, κυρίως μετά το κενό που δημιούργησε η γαλλική στρατιωτική απόσυρση από χώρες όπως το Μάλι.

Η εταιρεία «Wagner» αναλαμβάνει το καθήκον να υποστηρίξει ορισμένα καθεστώτα που βρίσκονται στην εξουσία σε χώρες της Αφρικής και άλλα ενάντια σε κινήματα ανταρτών και τρομοκρατικών ομάδων, ενώ οι αντίπαλοι της Μόσχας υποστηρίζουν ότι στην ουσία επιβάλλεται μια ρωσική στρατιωτική παρουσία σε αυτές τις χώρες, που αντικαθιστά την παλιά ευρωπαϊκή παρουσία και αποκτά πρόσβαση σε ορυχεία πολύτιμων μετάλλων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα