Ποιος κινεί τα πιόνια;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Αρχικά η Τουρκία επιχείρησε να δελεάσει τον πρόεδρο Αλ Σίσι, προσφέροντας του μεγαλύτερη έκταση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να εμποδίσει μια συμφωνία με την Ελλάδα. Παζάρευε με ξένα κόλλυβα. Ξέχασε ότι ο Αλ Σίσι δεν είναι Νάσερ. Όταν δεν έπιασε το καρότο πήρε το μαστίγιο. Αιφνιδίως το Κάιρο, σύμμαχος της Ελλάδος, απέκτησε μέγα πρόβλημα. Η Αιθιοπία, χωρίς να έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο και το Σουδάν πλημμύρισε το νέο υδροηλεκτρικό Φράγμα της Αναγέννησης, που κατασκεύασε στα σύνορα με το Σουδάν, ανακόπτοντας την ροή του Μπλε Νείλου, από όπου εξαρτάται η ζωή 100 εκατομμυρίων Αιγυπτίων. Ο πρόεδρος Abiy Ahmed, που προέρχεται από το Επαναστατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο της Αιθιοπίας (έχοντας στενούς δεσμούς με Κίνα και Ρωσία), δυσκολεύει την ζωή Σουδανών και Αιγυπτίων. Πέρυσι η ανατροπή του Σουδανού δικτάτορα Omar al-Bashir, ανέτρεψε τα σχέδια της Άγκυρας για μια στρατιωτική βάση στο νησί Suakin στην Ερυθρά θάλασσα. Με βάσεις σε Κατάρ, Σομαλία και Σουδάν η Τουρκία θα ήλεγχε τα στενά του Ορμούζ και το κέρας της Αφρικής, εγκλωβίζοντας τους Σαουδάραβες. Έτσι, ότι έχασε στο Σουδάν θέλει να το κερδίσει στην Λιβύη. Επίσης, Τουρκία και Κατάρ ωθούν σε αντεπανάσταση εξτρεμιστικές ομάδες στο Νταρφούρ,  και προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στο βόρειο Τσαντ. Η διακύβευση για την Αίγυπτο είναι τεράστια. Ο πρόεδρος Αλ-Σίσι αν και έχει εντολή του κοινοβουλίου να κινηθεί στρατιωτικά διστάζει να εμπλακεί σε έναν ανταρτοπόλεμο φθοράς στην Λιβύη. Οι έχοντες συμφέροντα στην περιοχή, Ρώσοι, Τούρκοι, Καταριανοί  προκαλούν αντιπερισπασμούς. Δεν πρόκειται να παραιτηθούν από στρατηγικούς σχεδιασμούς κυριαρχίας, όπου επένδυσαν χρήμα και χρόνο. Θα παίξουν το παιχνίδι έως το σημείο υπαναχώρησης του αντιπάλου. Το πρόβλημα για αυτούς είναι πως οι χώρες που εκβιάζονται σε παραχωρήσεις έχουν δυο επιλογές. Να εξαφανιστούν ή να αντιδράσουν. Το Βερολίνο που δεν αλλάζει εταίρους, δηλ. την Τουρκία, επιχειρεί να ακυρώσει τις Ελληνικές αντιδράσεις έναντι ανταλλαγμάτων. Τα δισεκατομμύρια της ΕΕ δεν μπορούν να εξαγοράσουν ούτε εκατοστό κυριαρχίας.

Στο Ισραήλ, τον άλλο ισχυρό πόλο απέναντι στην Τουρκία και το Ιράν, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες περί διαφθοράς, τόσο βαριές που στην Ελλάδα θα ήταν μονόστηλο. Η αντιπολίτευση με το κόμμα Yesh Atid-Telem, κινητοποιεί διαδηλώσεις όποτε υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα. Τυχαία οι διαμαρτυρίες συμπίπτουν με ψηφοφορίες στην Κνεσέτ για τον East-Med. Τον Ιανουάριο όταν υπεγράφη στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία, Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για τον αγωγό, κάποιοι ευαίσθητοι διαδήλωσαν υπέρ της πράσινης ενέργειας στο Τελ-Αίβ. Τώρα που το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού, οι διαδηλώσεις αφορούσαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω κορωναϊού.

Οι διπλωματικές επαφές Ελλάδος, Ισραήλ και Αιγύπτου κινητοποίησαν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων, που προαναφέρθηκαν. Οι μετρημένες δηλώσεις των διπλωματών είναι αναγκαίες. Όμως καμία σοβαρή χώρα δεν ασκεί μόνο διπλωματία, η οποία είναι η πρόσοψη ενός αδίστακτου, κυνικού παρασκηνίου. Η Τουρκία θα δράσει το επόμενο διάστημα εκμεταλλευόμενη την αδράνεια λόγω των αμερικανικών εκλογών. Οι ΗΠΑ οφείλουν να αναζητήσουν ισχυρούς συμμάχους πέραν της Βρετανίας, εντός της ΕΕ, και η μόνη αξιόπιστη δύναμη παραμένει η Γαλλία.

“Μακεδονία”

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα