Ο Μπάιντεν συνεχίζει να αγνοεί την Ευρώπη. Είναι καιρός οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν το μήνυμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

www.politico.eu

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει νέα οργή στην Ευρώπη σχετικά με τα σχέδια επιδότησης της βιομηχανίας.

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα στείλει τον νόμο IRA πίσω στο Κογκρέσο για τροποποίηση, αλλά δεν είναι πιθανό | Chip Somodevilla/Getty Images

NICHOLAS VINOCUR 25 Νοεμβρίου 2022

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας χρήσιμος μπαμπάς για την Ευρώπη. Ο διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν, αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολος – ένας φίλος που λέει σωστά πράγματα, αλλά σε αφήνει σε χλωρό κλαρί όταν είναι να τα μετρήσει.

Από την αιφνιδιαστική απόσυρση της Ουάσιγκτον από το Αφγανιστάν μέχρι την υπερατλαντική έκρηξη για τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Αυστραλία (AUKUS) και, τώρα, μια αυξανόμενη διαμάχη για τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προσφέρει φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις σε πράσινες αμερικανικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει, επανειλημμένα, πιάσει την Ευρώπη στον ύπνο.

Κάθε φορά που αντιλαμβάνονται κάτι ελαφρά, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν σοκ, απογοήτευση και φόβο: Πώς θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να μην συμβουλευτεί τους συμμάχους της ή τουλάχιστον να τους ενημερώσει για τα σχέδιά της; Εν τω μεταξύ, η αμερικανική απάντηση είναι πάντα κάποια παραλλαγή του εξής: Τρομερά συγγνώμη, δεν το είχαμε καν σκεφτεί.

Η υποκείμενη δυναμική είναι αυτή της ευγενικής αδιαφορίας. Παρά την ανανεωμένη δέσμευση της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ και τη μαζική προσφορά όπλων και πόρων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά εστιασμένες σε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι η κύρια υπαρξιακή τους πρόκληση: η Κίνα.

Σε αυτή την εξίσωση, η Ευρώπη είναι συχνά μια εκ των υστέρων σκέψη. Απλώς, πολλοί σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού δεν κατάφεραν να λάβουν το μήνυμα – ή να βγάλουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει για το μέλλον του μπλόκ – αντί να προτιμήσουν να κάνουν ένα σενάριο οργής και διαμαρτυρίας.

Ένα τρέχον παράδειγμα είναι το διατλαντικό επιχείρημα για τον IRA του Μπάιντεν.

Μήνες στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με επίπονο κατακερματισμό στο Καπιτώλιο, η νομοθεσία αντιπροσωπεύει την καλύτερη δικομματική προσπάθεια της Ουάσιγκτον, μέχρι στιγμής, να απελευθερώσει την οικονομία της από τον άνθρακα και να προετοιμαστεί για αποσύνδεση από την Κίνα. Το νομοσχέδιο αναφέρει 369 δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα ενέργειας και κλίματος, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων σε επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εντός των Η.Π.Α.

Τυχαίνει να είναι μια πιθανή καταστροφή για την Ευρώπη.

Μελανιασμένος και μπερδεμένος
Εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης με μεγάλα τμήματα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κοιτάζουν προς την άβυσσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε της κατηγορίας κατά του IRA του Μπάιντεν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι διατηρεί «διπλά πρότυπα» στην ενέργεια και το εμπόριο. Κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί, αναπτύσσοντας το δικό της σχέδιο επιδότησης, με αποτέλεσμα την επίσκεψη της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι σε μια συνάντηση των υπουργών εμπορίου της ΕΕ στην Πράγα στις 31 Οκτωβρίου.

Όμως, αντί να προσπαθήσει να τους κακομάθει με παραχωρήσεις, η Τάι τους κάλεσε να επιβιβαστούν στο τρένο Κίνα, δίνοντας τις δικές τους επιδοτήσεις – κάτι που δεν ήθελαν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ που μίλησε στο POLITICO πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου την Παρασκευή, τα μέλη του μπλοκ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα στείλει τον IRA πίσω στο Κογκρέσο για τροποποιήσεις, μια προοπτική που λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι τόσο πιθανή όσο η ακύρωση της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται τώρα πίσω σε γνωστά νερά: Μελανιασμένη, μπερδεμένη και αγωνιζόμενη για μια απάντηση, ενώ αποτυγχάνει να διαμορφώσει τη δική της συνεκτική στρατηγική για να αντιμετωπίσει την Κίνα. Και αντί να λάβουν αλληλεγγύη από την Ουάσιγκτον σε καιρό πολέμου, αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ κάνουν ελιγμούς σε μια τέλεια θέση για να απομυζήσουν επενδύσεις από την Ευρώπη.

Τα περιγράμματα μιας απάντησης της ΕΕ για τον IRA άρχισαν να διαμορφώνονται νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν το Παρίσι και το Βερολίνο –μόλις πρόσφατα επανήλθαν, μετά από μια διαφωνία– και ζήτησαν από κοινού ένα σχέδιο της ΕΕ για επιδότηση εγχώριων βιομηχανιών.

Αλλά αυτό το σχέδιο είναι πιθανώς εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μακριά από το να γίνει πραγματικότητα. Και ακόμη και αν και οι 27 χώρες της ΕΕ καταφέρουν να συνάψουν μια συμφωνία, οι ηγέτες τους δύσκολα θα πιεστούν να εισφέρουν σχεδόν τόσα χρήματα ‘οσα έχει διαθέσει η Ουάσιγκτον, καθώς οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να ουρλιάζουν από τον πόνο για την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου — μεγάλο μέρος του οποίου εισάγουν τώρα από τερματικούς σταθμούς υγρού φυσικού αερίου στο Τέξας.

Και πάλι, η Αμερική του Μπάιντεν φροντίζει τα συμφέροντά της, ενώ η αριστερά της ΕΕ στενάζει για χαμένα σήματα, πληγωμένα συναισθήματα και αθέμιτες πρακτικές.

Η τραγωδία για την Ευρώπη είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι διατλαντικές σχέσεις πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η εκλογή του Μπάιντεν, την οποία ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μαζική επένδυση της Ουάσιγκτον στην υποστήριξη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την αποφασιστική επιστροφή των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή σφαίρα.

Αλλά αυτό που ανακαλύπτουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι μόνο μια πτυχή της μεγαλύτερης στρατηγικής μονομαχίας των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία θα έχει πάντα προτεραιότητα έναντι των συμφερόντων της ΕΕ.

Αυτό ίσχυε επί Τραμπ, και παραμένει αληθές υπό τον διάδοχό του. Απλώς το μήνυμα παραδίδεται με διαφορετικό στυλ.

Μακροπρόθεσμα, η ευγενική αδιαφορία του Μπάιντεν μπορεί να αποδειχθεί πιο θανατηφόρα.

www.politico.eu

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπορεί η Πανευρωπη να ήταν αποκύημα της ρομαντικής φαντασίας του κόμη Richard Coudenhove-Kalirgi
    που ξεπήδησε κάπου στην δεκαετία του 1920 ως ένα όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης ,που σταματά τους πολέμους (στους οποίους επιδίδονταν αδιαλείπτως και για αιώνες μέχρι τότε ) κι ενδιαφέρεται πλέον για την ενότητα της μέσω της κοινής διαχείρισης των φυσικών της πόρων (χαλυβα-ανθρακα) , που θα την
    οδηγούσε στην οικονομική ευμάρεια όλων των λαών της ,. αλλά ας μην γελιομαστε το πείραμα κι η ιδέα
    απέτυχαν στην εφαρμογή και περπάτησαν ώστε να ολοκληρωθούν μετά τον Β’ΠΠ με την υποστήριξη, την ευγενική χορηγία και υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, λαμβάνοντας τα χαράκτηριστικά που επιδίωκαν οι υπερατλαντικό φίλοι μας να προσδώσουν στην ΕΕ..

    Σήμερα , ενόψει του ότι εμείς -εννοω οι Ευρωπαίοι – προδίδουμε επανειλημμένως τους εν λόγω φίλους,ειλικρινά δεν βλέπω κάποιον λόγο οι φίλοι μας οι Αμερικανοί να μην εννοούν να μας χορέψουν πλέον στο ταψί!!!

    Και πως αλήθεια τους προδίδουμε ?

    Μα, επιμένοντας στην οικονομική μας διασύνδεση με τον βασικό τους αντίπαλο, την Κίνα την οποία αρνούμαστε να την δεχθούμε ως
    δικό μας “στρατηγικό αντίπαλο” υποβιβάζοντας την σε επίπεδο απλής “συστημικής απειλής” ,.
    Κι αυτό βέβαια αφού προηγουμένως αναιρεσαμε την πάλαι ποτέ υποστήριξη μας στους υπερατλαντικους μας “νονούς ‘ με την από 30.12.2020 υπογραφή μας στη μεγάλη εμπορική συμφωνία διασύνδεσης μας ως κρατών μελων της ΕΕ με την Κίνα .

    Και να ήταν μόνον αυτό ?
    Φτάσαμε έκτοτε μέχρι και πρόσφατα να δίνουμε στην Κίνα μεγάλα , χρηματοδοτουμενα απο την ΕΕ κατασκευαστικά έργα , μέχρι και γέφυρες στην Κροατία, πανηγυρίζοντας μάλιστα για αυτά!! (βλ.https://www.business-humanrights.org/en/latest-news/croatia-rethinking-chinas-infrastructure-projects-in-western-balkans-as-pelje%C5%A1ac-bridge-opens/ ) .
    Για να μην αναφερθώ στα έργα που ανέλαβαν οι Κινέζικες εταιρείες κι εκτελούν κατα κόρον εντός γερμανικής επικράτειας..
    Μέχρι και τα μεγαλύτερα εμπορικά μας λιμάνια , όπως το Αμβούργο , προσφέραμε στο πιάτο στην Κίνα στρογγυλοκαθισμένοι στην Αίθουσα του Λαού κατά πως έπραξε ο κος Σολτς στο πλάι του Σι Τζινπινγκ , ανακοινώνοντας κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια γερμανικών επενδύσεων για την συνέχιση της συνεργασίας της χώρας του με την Κίνα !!!
    (βλ.https://www.tagesschau.de/ausland/asien/scholz-china-reise-105.html) Την δε, ίδια ακριβώς στιγμή ο κύριος Μακρόν, από την άλλη, στην προσπάθεια του να συντονίσει το βήμα του με τους Γερμανούς , δήλωνε κι αυτός με την σειρά του την ανάγκη μιας “μέσης πορείας ” της ΕΕ με την Κίνα (βλ.https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-19/europe-reasserts-middle-path-on-china-pushing-back-on-biden).

    Κι ύστερα από όλα αυτά κι άλλα πολλά ανάλογα στα οποία έχουμε μέχρι προσφάτως επιδοθεί, συνεχίζουμε, λες κι είμαστε αφελείς , να αναρωτιόμαστε σαν τις Παρθενόπες γιατί μας εμπαιζουν και μας χτυπουν κάτω σαν τις σαρδέλες οι Αμερικανοί !!!!

    Εδώ που τα λέμε, απορώ πού τα βρίσκουμε τα χρήματα για να τα κατευθύνουμε προς την Κίνα αντί να τα στρέψουμε στην ανάσχεση ενός πολέμου που είναι ώριμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να περάσει στα Ευρωπαϊκά εδάφη.

    Αλλά ξέχασα , εμείς οι Ευρωπαίοι την
    ασφάλεια μας για την μη επέκταση του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου στην δική μας υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια , συνεχίζουμε να την εξαρτουμε από αυτούς που θεωρούμε ως χρήσιμους ηλίθιους ακουμπώντας εξολοκλήρου στην υπέρογκη αμερικανική τους βοήθεια (βλ.
    https://www.ifw-kiel.de/topics/war-against-ukraine/ukraine-support-tracker/ ) κι ασφαλώς όχι στην Κίνα πίσω από τα φουστάνια της οποίας ωστόσο εξακολουθούμε πεισματικά κι εννοούμε να τρέχουμε !!!

    Από ότι φαίνεται τα κορκοδειλια δάκρυα μας δεν συγκινούν τους Αμερικανούς , οι οποίοι από την δική τους πλευρά εννοούν ότι ήρθε η ώρα κάποιοι εκ των Ευρωπαίων ηγητόρων μας να απαντήσουν στο δίλημμα “ή με τον δικτάτορα ή με τον αυτοκράτορα”

    Και ευλόγως κατά την άποψη μου μας τίθεται το δίλημμα , αφού την ευρωπαϊκή αυτονόμηση κάποιοι εκ των Ευρωπαίων “ηγητόρων” μας εννοούν ότι την εκπληρώνουν κάτω από μικρονοες λογικές του τύπου “αλλάζω προστάτη”!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα