Ο ιός του αυταρχισμού του Ορμπάν είναι το ίδιο επίμονος με τον Covid-19

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Άλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου

Η Ουγγαρία έπεσε από την 23η στην 89η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, από τότε που ασκεί την εξουσία ο εν λόγω πρωθυπουργός.

Αυτή είναι η διαπίστωση των «Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) στην είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 25-7-2020 από τον ηλεκτρονικό Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με τίτλο : «Ουγγαρία: Η αρχισυντάκτρια του κορυφαίου ειδησεογραφικού ιστότοπου παραιτείται επειδή φοβάται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή» (Hongrie : la rédaction en chef du premier site d’information démissionne par crainte d’une mise au pas). Πρόκειται για την αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια Veronika Munk που ανακοίνωσε την αποχώρησή της, μαζί με άλλους υπαλλήλους στις 24 Ιουλίου 2020 στη Βουδαπέστη. Ήταν μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία. Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι του κύριου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστότοπου της χώρας αυτής παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση του αρχισυντάκτη  τους, Szabolcs Dull.

Σε ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, το προσωπικό σύνταξης του ιστότοπου Index ανακοίνωσε ότι τρεις άλλοι αρχισυντάκτες «είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους» εντός αυτού του ουγγρικού site, «ακολουθούμενοι από περισσότερους από 70 δημοσιογράφους», δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 90 μελών των συντακτών. Χαρακτηρίζοντας την απόλυση του Dull «ανάμειξη», κατήγγειλαν  «μια σαφή προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον ιστότοπο Index.hu», την πιο ευρέως αναγνωσμένη πύλη ειδήσεων της χώρας, μια σπάνια φωνή επικριτική για την ουγγρική εξουσία, αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο Szabolcs Dull απολύθηκε την περασμένη Τετάρτη, μετά από τη διαμαρτυρία του τον περασμένο μήνα ενάντια σε πρόταση επανασχεδιασμού του ιστότοπου ειδήσεων από τους ιδιοκτήτες του, επιβεβαιώνοντας ότι η ανεξαρτησία του απειλήθηκε λόγω «εξωτερικών πιέσεων». Φόβοι για το μέλλον του Index εμφανίστηκαν ήδη από τον Μάρτιο 2020 μετά την εξαγορά του μεριδίου 50% στο διαφημιστικό πρακτορείο του ιστότοπου από έναν ισχυρό επιχειρηματία κολλητό της κυβέρνησης, τον Miklos Vaszily. Από την πλευρά της, η διεύθυνση του μέσου ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι απόλυσε  τον Dull για διαρροή εσωτερικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.

Χλωμή η ελευθερία του τύπου

Ο ιστότοπος Index.hu https://index.hu/english# είναι ένας από τους λίγους ιστότοπους που συνεχίζουν να διεκδικούν την δημοσιογραφική ανεξαρτησία τους στην Ουγγαρία, μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που κατατάσσεται στην 89η από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα». Ήταν 23η όταν ο Ορμπάν επέστρεψε  στην εξουσία το 2010.

Κάτω από τη διακυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ουγγαρίας άλλαξε ριζικά:

@ τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έγιναν η ντουντούκα της κυβερνητικής πολιτικής,

@ εκείνοι που ήταν κολλητοί της εξουσίας εξαγόρασαν ολόκληρα τμήματα του τομέα των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης,

@ ορισμένοι τίτλοι ανεπιθύμητων εφημερίδων εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα,

@ άλλες εφημερίδες τοποθέτησαν μια φιλοκυβερνητική συντακτική γραμμή.

Αυτές οι αντιδημοκρατικές αυθαιρεσίες  έχουν στοιχίσει στον κυριαρχιστή ηγέτη της Ουγγαρίας, που ξεχωρίζει τακτικά για τις αυταρχικές και ξενοφοβικές του τάσεις, πολλές προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κατέστησε τη χώρα του ο Ορμπάν «την πρώτη μη δημοκρατία στην Ε.Ε.».

Ο γράφων δεν πέφτει από τα σύννεφα με την παραπάνω είδηση. Έχει γράψει κατεπανάληψη σχετικά άρθρα στις Ανιχνεύσεις. Απλά η εν λόγω είδηση αποτελεί άλλο ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ελέγχου του ουγγρικού τύπου από αυτό το «πρότυπο ιλιμπεραλισμού», δηλαδή της φιλελεύθερης «δημοκρατίας» με ελεγχόμενο τον τύπο και ελεγχόμενη τη δικαιοσύνη, όπως ισχύει και στην Πολωνία του Jaroslaw Kaczynski, στη Ρωσία του Πούτιν, στην Τουρκία του Ερντογάν.

Το ερώτημα είναι ως πότε η Ε.Ε. θα ανέχεται τα καθεστώτα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που έφτιαξαν «Σχολή» και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ακροδεξιά ;

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα