Οι τρείς κρίσεις που αντιμετωπίζει ο Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Anna Zafesova*

*[Δημοσιογράφος. Άρθρα της δημοσιεύονται στις εφημερίδες “La Stampa”, “Il Foglio”  και το διαδικτυακό περιοδικό “Linchiesta”. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 21.03.2020 στη διαδικτυακή έκδοση του think tank «Affari Internazionalihttps://www.affarinternazionali.it/2020/03/3-crisi-per-putin-sara-lo-tsunami-perfetto/

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ιωάννης Ε. Χρυσάφης, Δημοσιογράφος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει σήμερα τρεις διαφορετικές κρίσεις, οι οποίες όμως ενέχουν τον κίνδυνο να συντεθούν σε ένα τέλειο τσουνάμι.

Το Πετρέλαιο

Η πρώτη κρίση –αν και τελευταία κατά σειρά εκδήλωσης – είναι η οικονομική. Η ριψοκίνδυνη απόφαση του Κρεμλίνου να αναστείλει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τον ΟΠΕΚ αναφορικά με τη συγκράτηση της παραγωγής και συνεπώς της τιμής του αργού προκάλεσε την κατακόρυφη μείωση της τιμής του πετρελαίου [https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-20/putin-won-t-submit-to-what-is-seen-as-saudi-oil-price-blackmail], τον πλέον ζωτικό δείκτη για τη ρωσική οικονομία.

Σε μια εβδομάδα, το ρούβλι έχασε περισσότερο από το 25% της αξίας του και στις θυρίδες συναλλάγματος έχουν σχηματιστεί ουρές ανθρώπων που αγωνιούν για να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια ή σε ευρώ. Η κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει όχι μόνο αύξηση των τιμών -για χρόνια η κύρια ανησυχία των Ρώσων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αλλά και να προκαλέσει ρήγμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων μπορεί να αντέξει μέχρι το όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι. Είναι αλήθεια ότι μια υποτίμηση του νομίσματος θα οδηγούσε σε αύξηση του ονομαστικού κέρδους των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών (που κερδίζουν σε συνάλλαγμα  αλλά πληρώνουν τους φόρους σε ρούβλια), αλλά θα επηρέαζε σοβαρά την αγοραστική ικανότητα των Ρώσων τόσο για τα εισαγόμενα αγαθά όσο και για τα εξαγόμενα αγαθά εγχώριας παραγωγής και συνεπώς με τιμές που συνδέονται με τις αντίστοιχες παγκόσμιες.

Η Συναίνεση

Η δεύτερη κρίση, η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό αλλά ενδέχεται να επιδεινωθεί εξαιτίας της πρώτης, είναι εκείνη της συναίνεσης [https://www.levada.ru/en/ratings/]. Τόσο η ηγετική τάξη όσο και η κοινή γνώμη είχαν την ελπίδα ότι  το 2024, έτος λήξης της τέταρτης θητείας αλλά δεύτερης συνεχόμενης του Πούτιν στο Κρεμλίνο, θα ήταν η απαρχή μιας γενικότερης αλλαγής, με την εκκίνηση ενός αναγκαίου εκσυγχρονισμού της χώρας και ύφεσης στο νέο ψυχρό πόλεμο.

Ο πρόεδρος, αφού ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο μια διαδικασία προώθησης συνταγματικών τροποποιήσεων με διφορούμενο περιεχόμενο, προέβη στη συνέχεια σε μια πιο ξεκάθαρη κίνηση, παραπέμποντας σε ψηφοφορία στη Δούμα και λαμβάνοντας την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μιας τροποποίησης που “μηδενίζει” τις προηγούμενες θητείες  του επιτρέποντάς τον να είναι υποψήφιος για δύο ακόμη προεδρικές θητείες, για μια συνολική περίοδο 37 ετών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2036.

Με αυτό το είδος συνταγματικού πραξικοπήματος, το δημοψήφισμα για τις τροπολογίες -για να είμαστε πιο ακριβείς αποκαλείται “εθνική ψηφοφορία” -, που ορίστηκε για τις 22 Απριλίου, έχει μετατραπεί σε ψήφο για τον Πούτιν. Η δημοτικότητα του προέδρου, ακόμη και στις επίσημες δημοσκοπήσεις, έχει μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με την κορύφωση στην περίοδο της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014. Τέλος, οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών, όπως η παραδοχή ότι το 70% των Ρώσων ανήκει στη μεσαία τάξη επειδή απολαμβάνουν ενός εισοδήματος άνω των 200 ευρώ μηνιαίως, δεν συνετέλεσε στην άνοδο του δημοτικότητας.

Ο Κορωνοϊός

Σε αυτές τις δύο κρίσεις -το δημοψήφισμα για έναν αρχηγό κράτους που δεν είναι δημοφιλής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου- προστίθεται μια τρίτη έκτακτη ανάγκη, η οποία ναι μεν εξελίσσεται και στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δύο μήνες, αλλά μέχρι στιγμής αγνοείται  από τη ρωσική κυβέρνηση: ο κορωνοϊός.

Αφού έκλεισε τα σύνορα με την Κίνα ήδη από την αρχή της επιδημίας στο Γουχάν, η Μόσχα ακολούθησε την κλασική ρητορική της για τον «κίνδυνο που προέρχεται από το εξωτερικό», υποτιμώντας μια επιδημία που έχει πλέον γίνει ενδογενής. Η υγειονομική υπηρεσία ενεργοποίησε ένα πρωτόκολλο καραντίνας για τα ύποπτα κρούσματα και οργάνωσε ειδικά τμήματα για τα μολυσμένα άτομα (τα οποία από τις πρώτες μαρτυρίες τους  που κατέληξαν εκεί φαίνονται αποδιοργανωμένα και ανεπαρκή), αλλά την ίδια στιγμή η προπαγάνδα έχει υποβαθμίσει την απειλή ως «απλή γρίπη» και με εξαίρεση ορισμένα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, επιμένει ότι δεν θα επιβάλλει καραντίνα.

Στο μεταξύ, στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν φήμες για εκατοντάδες μολύνσεις και δεκάδες θανάτους, τα ράφια των σούπερ μάρκετ σαρώνονται: η δυσπιστία σε ό, τι ανακοινώνουν οι αρχές προστίθεται στο φόβο για την καταστροφική κατάσταση των υποδομών της υγείας, που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες περικοπές για τη “βελτιστοποίησή » τους.

Οι Συνέπειες

Ο Πούτιν παραδέχτηκε με βαριά καρδιά ότι θα μπορούσε να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 22ας Απριλίου, περιφρουρώντας την προστασία των πολιτών από την επιδημία. Αλλά η ψηφοφορία τού είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση για τη διατήρηση της εξουσίας.

Ταυτόχρονα, οι δύο αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, η οικονομική και η υγειονομική, ενδέχεται να φθείρουν περαιτέρω τη δημοφιλία του και να αμφισβητήσουν την επιτυχία του δημοψηφίσματος ακόμη και με τις δοκιμασμένες εκλογικές χειραγωγήσεις. Σε μια κατάσταση όπου πολλές δυτικές δημοκρατίες ζουν σε ένα ειδικό καθεστώς και συχνά ελπίζουν σε κάτι ακόμη πιο σκληρό, οι Ρώσοι θα μπορούσαν αντίθετα να πάρουν ερεθίσματα από την έκτακτη ανάγκη της επιδημίας και να ζητήσουν περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, και μάλιστα ακριβώς τη χρονική στιγμή που ο ηγέτης τους αποφάσισε να αποβάλλει ακόμη και την απομίμηση μιας βιτρίναςς ενός ευρωπαϊκού κυβερνητικού συστήματος για να στραφεί προς έναν αυταρχισμό ασιατικού τύπου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Ε. Χρυσάφης, Δημοσιογράφος

[email protected]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα