«Οι  Κούρδοι για άλλη μια φορά θα γίνουν οι στυμμένες λεμονόκουπες των μεγάλων δυνάμεων» ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Ο γράφων δεν είναι ιστορικός και μάλιστα εξειδικευμένος στην ιστορία των Κούρδων που είναι διασκορπισμένοι στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, πέραν της διασποράς τους στον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτό ζητάει προκαταβολικά την επιείκεια των αναγνωστών του, και ειδικότερα των ιστορικών των Κούρδων, σε περίπτωση κάποιας αθέλητης ιστορικής ανακρίβειας από μέρους του.

Διάβασα λοιπόν σε ανύποπτο χρόνο κάπου ότι μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι χάραξαν τα τότε σύνορα της Μέσης Ανατολής, μη παρέχοντας έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο για τους Κούρδους. Κι όταν οι τελευταίοι ευλόγως εξέφρασαν το παράπονό τους, τους είπαν «μην ανησυχείτε αυτό θα γίνει αργότερα». Κάτι που δεν έγινε ποτέ έκτοτε, παρόλο ότι και οι Κούρδοι συνέβαλαν στην πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας! Αν λοιπόν αυτό που γράφω είναι σε γενικές γραμμές ιστορικά ακριβές, οι Κούρδοι χρησιμοποιήθηκαν πριν ένα αιώνα ως «στυμμένες λεμονόκουπες» από τις τότε μεγάλες δυνάμεις και μετά αφέθηκαν έρμαια στην καταπίεση των παραπάνω 4 χωρών όπου είναι διασκορπισμένοι.

Η εισβολή της Τουρκίας στην βορειοδυτική Συρία για να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή από το καντόνι της Afrin, με όλες τις μεγάλες δυνάμεις σχεδόν να σφυρίζουν αδιάφορα, δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι Κούρδοι της Συρίας και πάλι «στυμμένες λεμονόκουπες». Πολέμησαν σκληρά και νίκησαν τους τζιχαντιστές (τον Daech), τους οποίους είχε υποστηρίξει η Τουρκία, και τώρα που δικαιούνται μια επινίκια απολαβή για τις θυσίες τους, για τα θύματά τους αλλά και την πολεμική τους αρετή, εισπράττουν ήδη εδώ και 6 μέρες τον τουρκικό ιμπεριαλισμό, αφού Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη ΒρετανίαΓαλλία και ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν το «δικαίωμα ασφάλειας των τουρκικών συνόρων»! Τι κάνει η Ρωσία ; Το παίζει Παρατηρητής. Ενώ ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας, επιτρέπει τους τουρκικούς βομβαρδισμούς μέσα στη Συρία! Κι ας έχει υποστεί από την Τουρκία την κατάρριψη ενός πολεμικού της αεροπλάνου με τουφεκισμό του πιλότου του.   Απέσυρε δε τα στρατεύματά της από την Αφρίν για λόγους ασφαλείας τους. Οπότε ; Ο δικτάτορας Ερντογάν συνεχίζει το νταηλίκι του, έστω κι αν παρέλαβε ήδη το 1ο φέρετρο τούρκου φονευθέντος στρατιώτη, έναντι 90 Κούρδων θυμάτων, σύμφωνα  με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως έγραψε η δημοσιογράφος Liane Courté στις 24-1-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche.

Τι δήλωσαν οι μεγάλοι για την τουρκική εισβολή ;

«Είναι σαφές ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής πήρε πολύ χρόνο, και ακόμη και τώρα η αντίδρασή τους δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Δεν είναι πραγματικά επιθετική», λέει ο Jean Marcou, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Γκρενόμπλ. «Είτε δεν  αντιτέθηκαν στην εισβολή, είτε την επέτρεψαν να συμβεί, όπως οι Ρώσοι», λέει ο Jean Marcou. Σε δήλωσή της την Τρίτη το βράδυ, η Ουάσινγκτον κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», αναγνωρίζοντας παράλληλα το «νόμιμο δικαίωμα» της Τουρκίας να «προστατεύσει τον εαυτό της». Ο Ντόναλντ Τράμπ, μετά την επικοινωνία της Τετάρτης το βράδυ με τον Ερντογάν, «παρότρυνε την Τουρκία να μειώσει και να περιορίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες». Δηλαδή να κάνει μια εισβολή «με ολίγη», που λέγανε σε παλιά ελληνική ταινία οι ηθοποιοί.

Σε βάρος των Αμερικανών, οι Ρώσοι οδηγούν το παιχνίδι τους από το 2017 με τους περιφερειακούς συμμάχους τους, την Τουρκία και το Ιράν. Ακριβώς όπως το ΝΑΤΟ αντέδρασε διφορούμενα σε αυτή την εισβολή. Έλαβε υπόψη του τους φόβους της Τουρκίας για τα σύνορά της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε σχετικά τα ίδια με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή ότι οι Τούρκοι ανησυχούν για την ασφάλειά τους στα σύνορά τους.

Και η θέση της Γαλλίας ; Ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει πλέον στη συριακή σύγκρουση, όπως κατά την περίοδο του François Hollande. Ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Ερντογάν την Τρίτη το βράδυ, αλλά μόνο για να του εκφράσει την «ανησυχία» του για την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης». Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης σε ένα ανακοινωθέν του «να λάβουμε υπόψη μας τις επιτακτικές ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας, δίχως να πει ούτε μια λέξη  υποστήριξης για τις κουρδικές δυνάμεις, κι ας έχουν συλλάβει γάλλους τζιχαντιστές που φυσικά ενδιαφέρουν τη Γαλλία.

Κι έτσι λοιπόν νομιμοποιημένη η Τουρκία από όλους τους παραπάνω, όχι μόνο θα επιχειρήσει να τσακίσει τους σύριους Κούρδους, θα το ρίξει στο πλιάτσικο συριακών εδαφών, όπως έκανε και στην Κύπρο το 1974.

Ο γράφων παρακολούθησε πρόσφατα τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο ειδησεογραφικό κανάλι France24 το οποίο έδειξε πώς οι Τούρκοι ανοικοδομούν γκρεμισμένα από τον συριακό εμφύλιο σπίτια σύριων φιλότουρκων. Πώς τους ενισχύει οικονομικά και πώς διδάσκει τα τουρκικά στα σχολεία τους, ως ξένη γλώσσα, εκτοπίζοντας τη γαλλική γλώσσα.

Να ευχόμαστε να πέσει έξω η τουρκική οικονομία που προβαίνει σε συνεχή ριψοκίνδυνα οικονομικά ανοίγματα τα οποία λογικά θα έχουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα