Οι Γερμανοί… προσγειώνουν την Ουκρανία: Ξεχάστε τα F-16

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέκλεισε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η συζήτηση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία αναζωπυρώθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών να προμηθεύσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία «αποκλείεται».

«Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ πιο πολύπλοκα συστήματα από τα άρματα μάχης και έχουν εντελώς διαφορετικό βεληνεκές και ισχύ πυρός. Θα τολμούσαμε να εισέλθουμε σε διαστάσεις από τις οποίες προς το παρόν θα προειδοποιούσα», δήλωσε ο Πιστόριους στην Süddeutsche Zeitung.

Τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή για την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γιούρι Ιχνάτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ή να επιτρέψουν τη μεταφορά τους από τρίτες χώρες.

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16 «εάν το Κίεβο το ζητήσει».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και μαχητικά F-16 κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση Ramstein-8 στη Γερμανία στις 20 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία δεν διαθέτει F-16, αλλά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη, σε γενικές γραμμές, είναι εκτός συζήτησης.

«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 25 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το CNN.
Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράδοση 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 με πυρομαχικά και δύο τεθωρακισμένων οχημάτων περισυλλογής Bergepanzer 3.

Οι Ουκρανοί πιλότοι χρειάζονται έξι μήνες για να μάθουν να πετούν τα F-16

Η Ουκρανία εκτιμά ότι οι πιλότοι της θα χρειαστούν περίπου μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16, την ώρα που το Κίεβο εντείνει τις πιέσεις του για να εξασφαλίσει τέτοια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ώστε να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ίχνατ, ο στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις τύπους αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι γηραιότερα και από την ίδια τη χώρα.

«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, εξήγησε.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί σήμερα τα αεροσκάφη της για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ είπε στο MSNBC την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητούσαν την ιδέα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «πολύ προσεκτικά» με το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Ο Ίχνατ εξήγησε ότι εκτός από τους πιλότους, θα χρειαζόταν επίσης να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και άλλοι ειδικοί. Είπε επίσης ότι στην Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες σε διάφορες περιοχές για να κατασκευαστούν υποδομές αεροδρομίων για τα δυτικά αεροσκάφη.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/182573/oi-germanoi-prosgeionoun-tin-oukrania-ksexaste-ta-f-16

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα