«Νέος αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Olivier Faure και οι προκλήσεις που έχει μπροστά του»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

  Σύμπτωση. Την ημέρα που αρχίζουν οι εργασίες του πολύπαθου συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», λόγω των αδιόρθωτων ανθρώπων των μηχανισμών του,  προέκυψε σήμερα ο νέος αρχηγός, Olivier Faure, του αδελφού γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ανάληψη της αρχηγίας θα γίνει στις αρχές Απριλίου 2018.

Τα αποτελέσματα

Μετά την ανακοίνωση του Stéphane Le Foll (που ήρθε δεύτερος) για την απόσυρσή του σήμερα το πρωί, ο Olivier Faure είναι ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας. Ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως στις 29 Μαρτίου. Αλλά με «μόνο ένα υποψήφιο». Στον πρώτο γύρο, ο Olivier Faure κέρδισε το 48,56% των ψήφων (επί 37.014 ψηφισάντων), πολύ μπροστά από τον πρώην υπουργό Stéphane Le Foll (που έλαβε το 26,10% των ψήφων), τον ευρωβουλευτή Emmanuel Maurel (που έλαβε το 18,98%) και τον Luc Carvounas (που έλαβε το 6.36%). Θυμίζω ότι η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε πρόεδρος από ένα εκλογικό σώμα 212.000 ψηφισάντων της μικρής Ελλάδας, ενώ ο Olivier Faure από μόνο 37.014 ψηφίσαντες Γάλλους σοσιαλιστές !

Ποιος είναι και ποια η διαδρομή του Olivier Faure ;

Εάν μεν τα μέλη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ.) δεν επέλεξαν σαφώς μια «μεγάλη πολιτική φιγούρα» ως νέο αρχηγό, πόνταραν στη συνέχεια του κόμματος. Αφού ο 49 ετών Olivier Faure προτίθεται να ενσαρκώσει την «ανανέωση» του Σ.Κ., αν και έχει ήδη πίσω του μια μακρά σταδιοδρομία στους μηχανισμούς του κόμματος του οποίου έγινε μέλος σε ηλικία 16 ετών. Στα 23 του, έγινε γενικός γραμματέας των νεαρών οπαδών του Rocard, διαδεχόμενος τον Manuel Valls. Σε σχεδόν τριάντα χρόνια καριέρας και παρά το γρήγορο πέρασμα του από τον ιδιωτικό τομέα, ο Olivier Faure πέρασε από όλα τα πόστα της κλασικής πολιτικής πορείας : κοινοβουλευτικός συνεργάτης, σύμβουλος της υπουργού Martine Aubry στα τέλη της δεκαετίας του 1990, βοηθός διευθυντή του François Hollande, όταν αυτός ήταν Γενικός Γραμματέας του Σ.Κ., έπειτα αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Εθνοσυνέλευσης υπό τον πρωθυπουργό Jean-Marc Ayrault. Με άλλα λόγια αυτό που άκομψα θα αποκαλούσαμε ένα κανονικό «κομματόσκυλο», άγνωστο όμως ακόμα στη γαλλική κοινωνία.

 Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Olivier Faure ;

Ο νέος ηγέτης Olivier Faure θα πρέπει πρώτα να ανορθώσει το καταχρεωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που έχει περάσει σε δευτερεύον πολιτικό πλάνο τους τελευταίους μήνες, μετά την Πασοκοποίηση (Pasokisation) που έπαθε στις περσινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, κατακτώντας το 6,3% των ψήφων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Anne-Charlotte Dusseaulx στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 16-3-2018, ο Olivier Faure έχει τις εξής προκλήσεις μπροστά του :

1 – Να επιτύχει την σύνθεση των διαφορετικών απόψεων

Η λέξη σύνθεση δεν είναι απαραίτητα καλά αντιληπτή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μας υπενθυμίζει πάρα πολύ την εποχή του François Hollande και την κριτική που του έγινε για μια «πλαδαρή σύνθεση». Παρ ‘όλα αυτά, η πρόκληση είναι εδώ και ο Olivier Faure θα πρέπει να βρει τη σωστή γραμμή πλεύσης για να συσπειρώσει την πολιτική του οικογένεια. Αν δεν μπορέσει ο Olivier Faure να συσπειρώσει τους σοσιαλιστές,  πώς θα μπορέσει να συσπειρώσει αύριο την αριστερά ;

2 – Να βρει τη θέση του στην πολιτική σκηνή

«Να ενσαρκώσει δηλαδή μια αξιόπιστη και υπεύθυνη αριστερή αντιπολίτευση, μια αριστερά τόσο της εξουσίας όσο και του κοινωνικού μετασχηματισμού», γράφει ο Olivier Faure στο κείμενό του προσανατολισμού με τίτλο «Σοσιαλιστές, ο δρόμος της αναγέννησης». Επικρίνει εκεί «μια ριζοσπαστική αριστερά που δεν είναι για κυβέρνηση και μια κυβέρνηση που δεν είναι της αριστεράς». Δύο μέτωπα έχει λοιπόν μπροστά του ο Olivier Faure : από τη μια πλευρά την πλειοψηφία και την πολιτική του Emmanuel Macron, από την άλλη την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Jean-Luc lenchon, ο οποίος υπερέβη σε μεγάλο βαθμό το Σ.Κ. στις κάλπες κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. «Υπάρχει μια κυβέρνηση για τους πλούσιους, χρειαζόμαστε ένα κόμμα για όλους τους άλλους», δήλωσε πρόσφατα ο Olivier Faure. Για να γίνει αυτή η «εναλλακτική» κίνηση που ζητά, θα πρέπει επίσης να γίνει και πάλι η πρώτη αριστερή δύναμη και να ξεπεράσει την «Ανυπότακτη Γαλλία». «Θέλουμε να επανιδρύσουμε την αριστερά και όχι μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα», είπε, παραπέμποντας το ζήτημα της συσπείρωσης στον Jean-Luc lenchon και στην «εμμονή στην επιθυμία του να εξαφανίσει τα άλλα πολιτικά κόμματα».

3 – Να διαχειριστεί την Σοσιαλιστική ομάδα στη Εθνοσυνέλευση

Ο Olivier Faure θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του ως προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» (με 30 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και 3 συνεργαζομένων) στην Εθνοσυνέλευση. Μια θέση που κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2016. Ποιος θα αναλάβει λοιπόν ; Η βουλευτής Valérie Rabault, πρώην γενική εισηγήτρια του προϋπολογισμού και υποστηρίκτρια του Olivier Faure κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θα μπορούσε να υποβάλει την υποψηφιότητά της.

4 – Να προετοιμάσει τις μελλοντικές εκλογές

Δύο σημαντικές προθεσμίες περιμένουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο θα πρέπει να εξυγιανθεί σιγά-σιγά αν θέλει να μετράει στο μέλλον. Οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019, μετά οι δημοτικές του 2020. Δυο σημαντικότατα τεστ. Για τον Olivier Faure, ο οποίος θεωρείται «αναμφισβήτητα ευρωπαϊστής» και προσβλέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια «ασπίδα κατά της παγκοσμιοποίησης», το στοίχημα αυτού του πρώτου ραντεβού είναι «να οικοδομήσουμε μια νίκη της ευρωπαϊκής αριστεράς γύρω από έναν προοδευτικό συνασπισμό». Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές του 2020, θα είναι επίσης ένα σημαντικό ραντεβού κλειδιού για την αποκατάσταση ενός εδαφικού δικτύου: το 2014, η αριστερά είχε χάσει 151 Δήμους με πάνω από 10.000 κατοίκους. Το ίδιο ισχύει και για τις Νομαρχιακές εκλογές του 2021: το 2015, το Σ.Κ. είχε χάσει 28 Νομαρχίες.

5 – Να επιτύχει την επιστροφή μελών

Είναι πολύ μακριά από τα 500.000 μέλη,  στόχο που είχε θέσει το 2017  ο πρώην Γραμματέας του Σ.Κ. Jean-Christophe Cambadélis. «Δεν είπα την τελευταία μου λέξη», δήλωσε το πρώην αφεντικό του Σ.Κ. το 2016. Εκείνη την εποχή, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι 86.171 μέλη ήταν ταμειακά εντάξει. Ένας αριθμός που αυξήθηκε στα 135.833 μέλη με ταμειακή καθυστέρηση μικρότερη των δύο ετών. Η ψηφοφορία της Πέμπτης ήταν να καταστήσει σαφές ότι : 20.000 ψήφισαν τον Ιανουάριο σχετικά με το καταστατικό του κόμματος. 37.014 μέλη ψήφισαν την Πέμπτη για να εκλέξουν τον μελλοντικό σοσιαλιστή γραμματέα.

6 – Να βρει νέες ιδέες

Αυτό θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα του Olivier Faure. Επειδή υπάρχουν πολλοί, μέσα στο ίδιο το Σ.Κ. που διεκτραγωδούν την έλλειψη προτάσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αλλά για να μετρήσει και να προχωρήσει μπροστά το Σ.Κ., πρέπει να προτείνει πράγματα και να κάνει τις ιδέες του ζωντανές. Ο Olivier Faure θέλει το Σ.Κ. «να γίνει μια κυψέλη, μια πλατφόρμα, ένα συλλογικό εργαστήριο, ένα εργοστάσιο πειραμάτων» και ανακοίνωσε ότι «αρκετές δεκάδες εργαστηρίων» θα είναι ανοιχτά. Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που εξέθεσε ο νέος προϊστάμενος του Σ.Κ. είναι : Ευρώπη, η οικολογική μετάβαση, η θέση εργασίας στην κοινωνία και ο αγώνας κατά των ανισοτήτων.

Πολύ βαριά η σοσιαλιστική καλογερική για τον Olivier Faure…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα