Μέσα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει στην Ουκρανία τουλάχιστον 1 σύστημα Patriot, πιθανώς 2

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Nate Ostiller, The Kyiv Independent news desk

23 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει στην Ουκρανία τουλάχιστον ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, ανέφερε το ελληνικό μέσο ενημέρωσης Pronews στις 22 Απριλίου, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Ο αριθμός θα μπορούσε να είναι δύο, πρόσθεσε η πηγή.

Η είδηση ακολουθεί μια είδηση των Financial Times (FT) στις 22 Απριλίου, στην οποία επίσημες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα και η Ισπανία υφίστανται συγκεκριμένη πίεση από την ΕΕ να παράσχουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», γράφουν οι FT.

«Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα όπως S-300, είπαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Pronews ότι οι ΗΠΑ παρείχαν μια άγνωστη «εγγύηση» σχετικά με την πιθανή παροχή των συστημάτων Patriot και διαβεβαιώσεις για βοήθεια έναντι οποιασδήποτε απειλής από την Τουρκία, τον κύριο γεωπολιτικό εχθρό της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ φέρεται επίσης να υποσχέθηκαν ότι τυχόν κατεστραμμένα συστήματα Greek Patriot θα αντικατασταθούν.

Η κλιμάκωση των ρωσικών επιδρομών και οι συνακόλουθες απώλειες αμάχων υπογραμμίζουν την τρομερή ανάγκη της Ουκρανίας για πρόσθετη αεράμυνα, και ενώ η πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου βοήθειας των ΗΠΑ θα πρέπει να μετριάσει μερικώς την ανάγκη, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε σε μια διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις 19 Απριλίου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν ακόμη να κάνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy (IfW Kiel), το οποίο παρακολουθεί τη διεθνή βοήθεια για την Ουκρανία, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει 185 εκατομμύρια ευρώ (197 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2024.

yahoo.com

ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ

Διεθνή δημοσιεύματα αποδίδουν σε ευρωπαίους ηγέτες την παρότρυνση προς τον κ. Μητσοτάκη να παραχωρήσει η Ελλάδα ένα ή δύο συστήματα Πάτριοτ για την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Επικαλούνται, μάλιστα, την υπόσχεση των Αμερικανών προς την Ελλάδα πως σε τυχόν απειλή απο την Τουρκία θα προστατεύσουν την χώρα.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ως πηγή το pronews και θα ήταν λιγότερο πιστευτά αν δεν επικαλούνταν και τους Financial Times.
Αναφέρεται, μάλιστα, ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα διέθεσε στην Ουκρανία 185 εκατομμύρια ευρώ. Δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για χρήματα ή είδη.
Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι η υπόσχεση των Αμερικανών προς την Αθήνα. Μετά την εμπειρία της Κύπρου το 1974 και την πρόσφατη εγκατάλειψη των Κούρδων απο τους Αμερικανούς υπάρχει κάποιος που μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον;
Δεύτερο είναι το θέμα της επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων απο την δημοσιοποίηση μιας, ακόμη, βοήθειας αλλά αυτό ελάχιστους απασχολεί.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ανάλυση που έκανε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Λάβδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με δύο λόγια ο κ. Λάβδας λέει, και συμφωνώ μαζί του, ότι η αμερικανική βοήθεια προς την ουκρανία δεν είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος. Αλλά να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια έντιμη διαπραγμάτευση με την Ρωσία. Αν η Ουκρανία πάει στις διαπραγματεύσεις με την σημερινή κατάσταση στο πεδίο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει σε τίποτε πίσω ο Πούτιν. Προσπαθούν να διαμορφώσουν μια κατάσταση αξιοπρεπή απο την οποία θα μπορούσε να προκύψει κάποιο όφελος.
Αλλά δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο Πούτιν; Γι αυτό το ουκρανικό βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η Δύση ηττήθηκε και η Ουκρανία καταστράφηκε.
spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως πάλι κάνουμε λάθος για το ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις στην Ε.Ε από εταίρους-τον Ισπανό πρωθυπουργό και άλλους-για να δώσει PATRIOT στην Ουκρανία (όλοι θυμόμαστε ότι έχουμε δώσει -εν γνώσει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ -ένα τέτοιο Σύστημα στην Σαουδική Αραβία για να μας τους επιστρέψει ”φρεσκαρισμένους).
    Τι σχέση έχει επομένως η Ε.Ε -που δήθεν μας πιέζει για αμυντικά θέματα- ;;;.
    Την όποια στρατιωτική βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών -και της Ελλάδος-προς την Ουκρανία την επιβάλλει το ΝΑΤΟ δια των ΗΠΑ-και κανένα κράτος-μέλος μέχρι τώρα δεν έβαλε βέτο.
    Να το βάλει η Ελλάδα , επειδή το θέλει -που δεν το θέλει-ο ”υπασπιστής” του κ.Κασσελάκη ναύαρχος Αποστολάκης;;;.
    Πόσο ”δούλεμα” να αντέξουμε;;; .

    • “τον Ισπανό πρωθυπουργό και άλλους”

      Αν συσκολεύεσαι να διαβάσεις τα άρθρα πρέπει ν’ αλλάξεις γυαλιά. Αν δυσκολεύεσαι να τα καταλάβεις (αυτό μάλλον συμβαίνει), πρέπει να βρεις κάποιον να σού τα εξηγεί.

      Όλοι (κυβερνητικές πηγές, Financial Times, IfW Kiel) κάνουν λάθος, ενώ εσύ, ως Λεονάρντο, τα ξέρεις όλα! Να μού ζήσεις παλληκαράκι μου! 🙂

      Στην Σ.Α. δεν δώσαμε εν γνώσει, αλλά κατ’ εντολήν των ΗΠΑ τούς Patriot, αποδυναμώνοντας την αεράμυνά μας. Φαίνεται ότι κάπιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τούς κάνομε χρήση, ούτως ή άλλως, όπως άχρηστους έχομε και τούς S-300.

      • Αστεία ,αστεία ο κύριος Αντώνης ο γιατρός , που μου ”κόλλησε” το νέος Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν με αντιμετώπισε έκτοτε . Τα λάθη μας -εμείς οι Δεξιοί-τα δεχόμαστε . Εσείς χρόνια τώρα με αντιμετωπίζετε με παραπομπές -τώρα του κ. Αποστολάκη – και με απαξιωτικές προσωπικές επιθέσεις (δεν ανταποδίδω)- χωρίς τις δικές σας λογικές σκέψεις και προτάσεις. Νομίζω πως θα το επιτύχετε αν ξεφύγετε από τις μονίμως αντικυβερνητικές-(ενίοτε και ανθελληνικές ) θέσεις που εκφράζετε μετά το 2019 με εικασίες και όχι από αποτελέσματα.

        • Δεν έχω κολλήματα εγώ με πρόσωπα και “κυβερνητικές/αντικυβερνητικές” θέσεις και αυτό είναι που δεν μπορείς να καταλάβεις, διότι έχεις εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Τα λάθη του οφείλει ν’ αναγνωρίζει ο καθένας και όταν βλέπει κανείς κάποιον να γράφει παιδαριωδώς ότι “Τα λάθη μας -εμείς οι Δεξιοί-τα δεχόμαστε” (ενώ βέβαια ο ίδιος ποτέ δεν παραδέχεται τα δικά του), είναι να απορεί αν πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου με τέτοια στενοκεφαλιά και φανατισμό.

          • Μήπως φοβάστε ότι επηρεάζω άλλους που δικαιούνται να ψηφίζουν , γιατί αλλιώς αφήστε με να γράφω ”για να περνάει η ώρα μου” και μη με βρίζετε ;; Πάντως όσους α-κομμάτιστους -όπως εσείς-(πρώην φανατικούς πρασινορόζ)-συναντώ λένε ότι ουδέποτε θα ψηφίσουν την ”καταραμένη” και ότι τώρα θα απέχουν της ψηφοφορίας , γιατί δεν τους εμπνέουν οι σημερινοί Αρχηγοί των πρασίνων και των ροζ.
            Εσείς μάλλον εξαιρείστε .
            ‘Ε …πόσο να κρατήσει το α-κομμάτιστος.

    • Σωστόοοοοο, αφού το διέψευσε ο Κούλης, δεν μπορεί παρά να είναι έτσι! Τι, να τον υποψιαστούμε ότι λέει ψέμματα;

  2. Είναι δυνατόν Κρητικός (ο Μητσοτάκης)-σε όποιοι κόμμα και αν ανήκει-και να μην είναι ψευταράς;;;.
    Πόσο χάζι θα κάνουμε αν ξαναβγεί στην Κρήτη πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα